Byttet helse- og omsorgsyrket mot rørfaget

 
Byttet helse- og omsorgsyrket mot rørfagetBildet: Anette Rogstad Olsen
Anette Rogstad Olsen (24) jobbet innen helse og omsorg - ville ha en stor forandring og jobber nå som rørlegger.

– Før jeg valgte å bli rørlegger lærling jobbet jeg innen helse og omsorg. Etter noen år med dette fant jeg ut av at jeg trengte en stor forandring i livet mitt og ville gå en utradisjonell retning. Jeg landet på rørlegger yrket etter å ha pratet med venner som jobber med det. 

Anette Rogstad Olsen er snart 25 år, bosatt i Moss sammen med hunden Truls. Når hun ikke er på jobb liker hun å bruke tiden på baking, strikking, trening, og ikke minst skogsturer med Truls.

Jobber du fortsatt som lærling?

– Ja, jeg har nå vært voksenlærling i 1 år og 2 mnd og stortrives! Læringsforløpet mitt er på 4 år, så det er en god stund igjen før jeg avlegger svenneprøven og kan kalle meg en ekte rørlegger!

Hadde du noe erfaring med faget før du begynte som lærling?

– Jeg hadde ingen erfaring før jeg startet som lærling. 

Var det vanskelig å få seg jobb/lærlingplass?

– For min del var det ikke vanskelig å få lærlingplass. Jeg søkte direkte på avdelingen i firmaet jeg jobber i i dag, og skrev kontrakt samme dag som intervjuet. 

Hvordan kom du i kontakt med arbeidstedet du nå jobber?

– Jeg kom i kontakt med firmaet via en venn som jobber der, som også var en av personene jeg pratet med om å bli rørlegger. 

Hvordan var det å begynne som lærling?  

– Jeg syntes det var spennende fra dag en. En helt ny hverdag, med nye utfordringer og mange nye mennesker! Som daværende eneste jente i firma ble jeg positivt overrasket over hvor imøtekommende og positive alle kollegaene mine var. Jeg følte meg inkludert fra første sekund. 

Har du en sprø eller morsom opplevelse som lærling du har lyst til å dele?

– Det er vanskelig å trekke frem en konkret situasjon men man møter alltid på mye morsomt på jobb som skaper en spennende og variert hverdag. Jeg har dessverre hørt at mange jenter blir behandlet dårlig på arbeidsplassen, spesielt på store byggeprosjekter, hvor majoriteten er menn. Det nedlatende synet på jenter i denne bransjen håper jeg forsvinner fort som fy, for det hører ingen steder til.

– Men, for min del har jeg ikke opplevd noe trakassering e.l, heller det motsatte. Jeg får mange overaskende blikk, som at de ikke forventer at det skal komme en jente i arbeidsbukse gående forbi å bære på svære dusjvegger og tungt utstyr. Jeg har opplevd x antall ganger at de har begynt å bære for meg, eller spurt om å ta over det jeg har i hendene, og det tviler jeg på at de hadde spurt en guttelærling om, smiler hun.

Har du noen råd til andre som har lyst til å begynne som lærling innen håndverkerfaget?  

– GO FOR IT!  Du kommer ikke til å angre, og man utvikler seg ekstremt mye som person. Man lærer seg veldig mange ting som kommer godt med i livet. Et stort pluss er at man tjener penger under hele læretiden, i motsetning til å ende opp med mye studiegjeld. Man jobber hver eneste dag, med veldig få timer på skolebenken, noe som passer meg veldig godt. Du er garantert jobb som håndverker, livet ut. 

Hvis du fikk bestemme reglene for lærlinger i arbeidslivet. Er du noe du ville endret?

– Jeg har det veldig fint sånn som det er nå og føler dagens reglement fungerer bra, men hvis jeg må trekke frem en ting så er det som jeg ser andre har nevnt og det er høyere lønn for voksenlærlinger. Voksenlivet består av mange flere utgifter enn det gjør når man bor på barnerommet, så det skulle jeg gjerne fått endra på om jeg fikk mulighet! PS: En ekte rørlegger har sprekken foran!

Se flere bilder av Anette i aksjon på hennes Instagramkonto (@rorlegger_anette)

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår