100 år med CTC

Publisert: 12 Mai 2023
Av Bjørn Laberg
I 1923 grunnla den 47 år gamle svenske ingeniøren selskapet CTC. Hans oppfinnsomhet førte noen år senere til en helt ny måte å lage varme og varmtvann på.
Tellanders visjon og suksesssystem
På 1920-tallet var varme og varmtvann en komplisert historie i Sverige, med mange forskjellige varmesystemer og komplisert teknologi. Den oppfinnsomme Gunnar Tellander så mulighetene og var fast bestemt på å forenkle. 5. mai 1923, med en aksjekapital på 100 000 SEK, grunnla han CTC.
– Gunnar Tellander hadde mange ideer og patenter som han ønsket å utvikle. Han var drevet av å finne løsninger for mennesker og gjøre ting bedre for dem. Jeg tror den ånden lever videre hos oss i CTC også i dag, sier Kent Karlsson, som selv har jobbet i CTC i 44 år. Kent Karlsson gravd dypt i CTCs historie for å skrive boken "100 warming years with CTC".
Historien til CTC starter altså i 1923, men det var først i 1926 at selskapet ble en aktør å regne med. Da fikk Tellander patent på nytt varmebatteri og en helt ny måte å tenke varmtvann på så dagens lys – oppvarming av vann ved hjelp av batteri.
– Batteriet var utgangspunktet for en ny måte å produsere varmtvann på i Sverige, sier Kent Karlsson.
Med det nye varmebatteriet som grunnlag produserte CTC varmtvannsberedere som hadde den store fordelen at det utleverte varmtvannet alltid var friskt. Tidligere hadde vann blitt varmet opp og deretter lagret lenge i en stor beholder, noe som satte det i fare for å bli dårlig. I tillegg var det nå kun behov for én varmekilde til både varmtvann og forbruksvann. En annen fordel var at varmebatteriets spunnne kobberspiraler var motstandsdyktige og varte lenge.
– Det interessante er at Tellanders oppfinnelse har mange likhetstrekk med teknologien vi bruker i dagens varmepumper. Selvfølgelig har teknologien utviklet seg og blitt mye bedre, men selve tankegangen rundt hvordan man kan varme opp vann er den samme, sier Kent Karlsson.
De grønne CTC-kjelene
Foto: CTC
Varmtvannsberederne ble raskt en stor suksess og CTC ble helt dominerende på markedet. Noen år senere startet også produksjonen av varmekjeler for ved- og koksfyring, som gjorde det mulig å hente både varmtvann og varme til boligen fra en og samme kjele.
– Den nye måten å få varme og varmtvann på ble synonymt med CTC i mange tiår. Sikkert mange av oss husker de grønne CTC-kjelene som ble installert i de fleste nybygde boliger fra 1930-tallet og utover, sier Kent Karlsson.
Vaskemaskiner, vasker og minesveipere
Selv om varmekjeler ble CTCs storselger de første årene, var selskapets sortiment betydelig større enn som så. CTC produserte opprinnelig toalettseter og baderomsvasker og det var til og med den typen sanitærutstyr som var i sentrum da selskapet ble grunnlagt i 1923.
Et annet viktig produkt var vaskemaskiner. På begynnelsen av 1900-tallet var Gunnar Tellander styreleder i vaskemaskinprodusenten Calor AB og medgründer av vaskemaskinprodusenten Coronaverken. Disse, og også en tredje produsent, Domus, ble kjøpt opp av CTC og fusjonert inn i Wascator AB. Den var en del av CTC frem til 1973 da den ble kjøpt av Electrolux.
Under og etter krigsårene på 1940-tallet produserte CTC gassgeneratorer for biler og lastebiler og også utstyr for å gjøre minesveiping vanskeligere. Også sykehusutstyr i form av «autoklaver», som var en form for steriliseringsutstyr, var produkter som var i CTCs katalog. På samme måte laget CTC ventiler for radiatorer som var revolusjonerende fordi de tillot deg å regulere varmen på en mer presis måte. CTC forbedret og utviklet også shuntventiler for kjeler.
– De første tiårene hadde CTC mange strenger til sin lyre, ikke minst andre verdenskrig, som gjorde at man måtte være kreativ, sier Kent.
CTC valgte Ljungby
Men hvordan gikk det til at Gøteborgs CTC havnet i Ljungby? Det startet med at Gunnar Tellander ble interessert i Ljungby Armatur & Metallfabrik på slutten av 1920-tallet. Men før han fikk kjøpt fabrikken i Ljungby, døde han i 1930, bare 54 år gammel. Hans etterfølger fullførte imidlertid planene. De kjøpte metallfabrikken og overtok de 1000 kvadratmeter store lokalene på Fogdegatan i Ljungby i 1931. Styremedlem Eric Höglund begrunnet etableringen i Ljungby med «stedets gode jernbaneforbindelser og den gode tilgjengeligheten av arbeidskraft».
Foto: CTC
Ljungby-fabrikken spesialiserte seg på å produsere den nye typen kjeler og varmtvannsberedere, som dermed allerede har fått stor innvirkning på markedet. Men her ble det også produsert vaskemaskiner. Fabrikken i Ljungby vokste og måtte bygges ut i etapper etter hvert som etterspørselen økte. De opprinnelige 12 ansatte i 1931 vokste raskt og snart var CTC den største arbeidsgiveren i Ljungby.
– CTC vokste som en gal og har gjennom årene vært veldig viktig for Ljungbys utvikling, gjennom alle jobbene som har blitt skapt. På det meste var det ansatt 500 personer ved CTC i Ljungby og de produserte over 60 000 kjeler per år. Det er trist at Tellander ikke fikk nyte den store suksessen og se hvordan hans visjon ble til virkelighet, sier Kent Karlsson.
AGA vant tautrekkingen
På 1950-tallet var CTCs ambisjoner høye og de kjøpte opp flere selskaper, inkludert EA Rosengren og Husqvarna Borstfabrik. Den nye gruppen, som også ble introdusert på børsen, fikk navnet Corona AB. CTC var konsernets største selskap. Men kanskje ble drakten for stor og etter en turbulent tid på 1970-tallet solgte konsernet flere selskaper. CTC startet på nytt og trengte en ny sterk eier. Det ble en tautrekking for selskapet, som til slutt ble vunnet av AGA. Ikke minst fordi AGA var selskapet som fagforeningene gikk inn for.
AGA bestemte at det skulle bygges en ny moderne fabrikk i Ljungby og at hovedkontoret skulle flyttes dit fra Gøteborg. Det var rundt denne tiden Kent Karlsson fikk sin første jobb i CTC, som sommerarbeider. Han var da med da flyttelasset gikk til Näsvägen i 1977.
– Jeg husker det som en god tid. Alle var veldig positive til det nye og alle hjalp hverandre. AGA var en stabil eier og CTC var et stort selskap, sier Kent Karlsson, som siden 70-tallet har hatt flere ulike roller i CTC, inkludert utviklingssjef. I dag har han ansvar for at produktene oppfyller de påkrevde lover og regler.
AGA eide CTC til 1984 da det solgte selskapet til SAAB. Flere år fulgte med flere eierskifter og de fusjonerte også med Bentone. I 2017 ble CTC kjøpt opp av tidligere konkurrent NIBE, som eier selskapet i dag.
Den første avtrekksvarmepumpen i Sverige
Hos CTC har utvikling og innovasjoner stått sentralt helt siden Gunnar Tellanders dager. Tester, utprøvinger, nye ideer, men også en og annen blindvei, har flyttet selskapet og produktene fremover. I flere tiår har det foregått test- og testaktiviteter i det som i daglig tale kalles «laben», og mange prosjekter har vært drevet sammen med forskningsmiljøet. Målet har hele tiden vært å møte kundenes behov, noe som ikke alltid har vært lett når virkeligheten endrer seg.
Fra å produsere kjeler fyrt med ved og koks i mange år, måtte CTC legge om produksjonen på 1950-tallet da oljen ble billig. I stedet ble det laget oljekjeler og kombikjeler for både ved og olje. Da oljen så ble dyr på 1980-tallet, begynte CTC å skissere ulike modeller av varmepumper. Den første avtrekksvarmepumpen ble kalt CTC Master og den første luft/vann varmepumpen fikk navnet CTC Rebell. Rebell var den første i sitt slag i Sverige da den ble lansert i 1985. Disse fikk ikke store utslag da oljeprisen falt kraftig igjen, men CTC hadde likevel tatt de første stegene mot varmepumper.
Først med det nordiske svanemerket
Oljeprisen gjorde at det på 1990-tallet igjen var oljefyren som var etterspurt.
– Selv om oljefyren dominerte, begynte vi da å tenke mye mer miljømessig på produktene våre. Kravene ble tøffere, ikke minst fra Tyskland og Sveits, noe som var stort og veldig viktig for vår utvikling, sier Kent Karlsson.
I 1992 ble oljekjelen CTC 1100 lansert på VVS-messen i Stockholm. Det var en kompakt oljefyr med varmeveksler for tilberedning av varmt vann. Kjelen ble svært konkurransedyktig og populær, og sammen med Bentones miljøbrenner kunne CTCs 1100-modell, som den første oljekjelen i Sverige, sertifiseres etter Svanens miljømerke.
– Det betydde mye å være den første produsenten av varmekjeler som fikk den prisen. Det har alltid vært viktig i CTC å være i forkant når det gjelder miljø, og dette ga inspirasjon for fremtiden, sier Kent Karlsson.
På slutten av 1990-tallet ble oljen igjen dyr og CTC bestemte seg for å produsere varmepumper igjen.
– Det var mye motstand og skepsis fordi det gikk så dårlig på 1980-tallet, men jeg vil si at hvis vi ikke hadde turt å ta det steget i 1999, hadde vi ikke eksistert i dag, sier Kent Karlsson, som var en av de ansatte som var med og utviklet de nye produktene rundt årtusenskiftet.
Med et livssyklusperspektiv mot fremtiden
I 2006 bygget CTC om fabrikken i Ljungby for å fokusere helt på varmepumper. I noen år har oljekjeler vært en saga blott hos CTC.
– Utfasing av oljefyren tok tid, men jeg føler at CTC alltid har hatt ambisjonen om å ligge i forkant når det gjelder å bruke energi på en bærekraftig måte. Nå for tiden snakker vi om at bærekraft er i fokus for hele vår virksomhet, ikke bare i produktene.Vi må ha et livssyklusperspektiv og ikke bare se på varmepumpens påvirkning på miljøet, sier Kent.
LES OGSÅ: Spar energi med en viftekonvektor
I dag er det også perspektivet sosial bærekraft ved CTC – å skape gode forhold for ansatte og samfunn.
– Vi er nøye med hvordan og hvor komponentene vi kjøper inn ble produsert, og vi sjekker jevnlig at arbeidsforholdene oppfyller alle våre standarder.
Nå fortsetter CTCs reise videre, sammen med Enertech og NIBE.
– Det er inspirerende å se hvordan utviklingen av varmepumper skrider frem. Ikke minst i Europa, hvor vi i Sverige kan bidra til å endre fra olje og gass til vesentlig mer bærekraftige løsninger. Med NIBE har vi tatt mange steg fremover. De har gjort store investeringer som har rustet oss for fremtiden, avslutter Kent Karlsson.
I Norge har CTC Ferrofil sin administrasjon på Årnes i Nes kommune i Viken. CTC selger beredere og varmeprodukter til VVS–forhandlere i hele Norge.
(Kilde og fotokreditering: CTC)
-
Datoene er klare for VA Messene 2024
Årets VA Messer er over og kan atter en gang vise til svært gode resultater. Datoene for neste runde i 2024 er nå satt.
-
Ahlsell overtar Lindqvist AS
Ahlsell Norge AS har inngått avtale om kjøp av samtlige aksjer i Lindqvist AS. Selskapet leverer verktøy og forbruksmateriell til håndverkere og industri på Vestlandet.
-
- Slik har den russiske krigføringen rammet vann og avløp i Ukraina
KRONIKK: - Jeg skal fortelle om situasjonen med vann og avløp i hjemlandet. Nærmere bestemt i tre byer, samt i Donbas-regionen.
-
Assemblin kjøper R. Torgersen AS i Bergen
Assemblin overtok 30. mai 2023 alle aksjene i Ingeniørfirmaet R. Torgersen AS i Bergen og styrker dermed ytterligere sin satsing på ventilasjonsbransjen.
-
Tilbyr rammeavtale innen vannprøvetaking og overvåking
AKTUELLE PROSJEKTER: Forsvarsbygg utlyser konkurranse om rammeavtale på tredjepartskontroll av vannprøvetaking og -overvåkning etter forurensingsloven.
-
Norconsult skal prosjektere gassanleggene i Livsvitenskapsbygget
Norconsult har inngått en avtale med AF Gruppen om prosjektering av gassanleggene i Livsvitenskapsbygget. Avtalen går frem til mars 2025.
-
Fjernvarme fra fjorden skaper nye arbeidsplasser
Coast Center Base (CCB) vil videreutvikle virksomheten på Ågotnes i Øygarden kommune, men kraftunderskudd i området er en stor utfordring. I samarbeid med Eviny har CCB nå funnet en lokal løsning der fjernvarme fra fjorden kan brukes til oppvarming og ...
-
Disse reglene gjelder for varmepumper i sameier og borettslag
Advokat Morten Fæste får mange spørsmål fra medlemmer som lurer på hvilke regler som gjelder for varmepumper i borettslag og sameier.
-
Ahlsell overtar Proffklær AS
Ahlsell Norge AS har inngått avtale om kjøp av samtlige aksjer i Proffklær AS, en av Norges største frittstående leverandører av arbeidsklær, profilklær og personlig verneutstyr.
-
Eaton omgjør egne kontorer til minikraftverk
Eaton har ved hjelp av solcelleanlegg med tilknyttede elbilladere og energilagring bygget om et av innovasjonshovedkontorene sine til et toppmoderne energiknutepunkt.
-
Lanserer LK Gulvvarmelist Combi
LK Systems presenterer brukervennlige gulvvarmelister av 100 prosent gjenvunnet materiale, som er snille mot både miljøet og installatøren.
-
Prisdryss og fest på VB Gruppens eiersamling
4.-5. mai var hele VB Gruppen samlet til eiersamling, fagdag og festaften. Over 500 VBere fra VB-bedrifter fra hele Norge deltok på samlingen.
-
C·BATH – en ny baderomsopplevelse fra Cosentino
C·Bath er et nytt merke fra Cosentino og består at to konsepter – The Bathelier, et eksklusivt konsept skapt av anerkjente designere fra hele verden, og C·Bath Studio, Cosentinos egen visjon.
-
TECE lanserer håndlagd betjeningsplate i industrielt design
PRODUKTNYHET: Betjeningsplaten TECEsquare er en favoritt blant arkitekter og forbrukere som vil skape et moderne og personlig baderom. Nå suppleres serien med en industriell variant i rustet stål, hvor hver betjeningsplate bearbeides for hånd.
-
- Jeg har vært stolt av å kunne representere merkevaren Hansgrohe
Etter 12 år i bedriften trer Knut Knutsen, regionsansvarlig i Hansgrohe, inn i pensjonistenes rekker.
-
To nye styremedlemmer i VB Gruppen
På generalforsamling i VB Gruppen (Varme & Bad AS) 4. mai ble Helge Nordbrønd og Kristian Ulen valgt inn som nye styremedlemmer.
Aktivitetskalender
-
Datoene er klare for VA Messene 2024
Årets VA Messer er over og kan atter en gang vise til svært gode resultater. Datoene for neste runde i 2024 er nå satt. -
Vil sette vann på agendaen
21-24 juni arrangeres Kongsberg Agenda. Her vil Ulefos sammen med Xepto sette vann på agendaen. -
Inviterer til Legionella-webinar
I samarbeid med Eurofins inviterer SGI Compliance AS til webinar om «Innføring i Legionellakontroll» 7. juni 2023. -
Inviterer til Ventistål ARENA
Ventistål inviterer til «Ventistål ARENA – Mulighetenes møteplass», 26.-27. oktober på The QUBE, Gardermoen. -
Klart for ny Multifagmesse
Den 1. juni inviterer 10 fremtredende aktører innen VVS, energi og ventilasjon til «Multifagmesse 2023» i Bergen. -
Integra inviterer til årskonferanse
Integra arrangerer Årskonferanse 2023 den 23. mai på Rebel i Oslo. I tillegg til formelt årsmøte byr arrangøren på et spennende fagprogram, samt både mat og mingling. -
Deltakerrekord på VA-dagene
Totalt 135 VA fagfolk møttes på VA-dagene 2023. SG PAM Norge satset på en utvidet fagkonferanse. Arrangørene er storfornøyde med både program og deltakerantall. -
AVK og Pipelife samarbeider om Vann & Miljø 2024
To markedsledere innen VA samarbeider om konferansen Vann & Miljø 2024. Målet er å skape en felles faglig arena for miljø, kompetanse og digitalisering. Konferansen vil være i Tønsberg 17.–18. april neste år. -
Inviterer til "RoomVent 2024"
"Healthy Air Together". Det er temaet for verdens viktigste konferanse innen ventilasjon og inneklima. Den 23.-26. april neste år møtes forskere og næringsliv på Nordbygg-messen for Scanvacs "RoomVent 2024". -
Vil kickstarte ombruk innen VVS med seminar
I BAE-næringen dukker det stadig opp nye ombruksinitiativer, men lite i stor skala, og sjeldent for VVS spesifikt. -
Hvordan redusere vannskaderisiko i fremtidige bygg?
SINTEF Community, Rørentreprenørene Norge (RørNorge), Fagrådet for våtrom (FFV) og Direktoratet for byggkvalitet (DIBK) inviterer til Norsk Vannskadedag 2023. -
- Dette er et velfungerende messekonsept
VA-MESSENE 2023: Utstillerne under årets VA messe i regi av VA- og VVS produsentene VVP er udelt positive til messekonseptet og gjennomføringen av de ulike messene så langt. -
Rensing for milliarder i Drammensregionen
VA-MESSENE 2023: Lier, Asker og Drammen kommuner går sammen om et nytt avløpsrenseanlegg for Drammensregionen. -
Solid løft for VA-messene
VA-MESSENE 2023: Med 800 besøkende på dagens VA messe på Gardermoen bIe det et solid løft for messearrangørene VA- og VVS produsentene VVP. -
«Fuktfamilien» samles til seminar
Hva skjer hvis man slår av strømmen i en moderne hytte? Dette blir ett av mange spennende temaer på Nasjonalt fuktseminar i Oslo 19. april. -
Snart klart for VKE-konferanse
VKE-konferansen og årsmøte arrangeres 4. mai 2023 på Clarion Hotel Oslo i Bjørvika. Temaet for VKE-konferanse 2023 kompetanse i bransjen – hva trenger vi?
Aktuelle prosjekter
-
Tilbyr rammeavtale innen vannprøvetaking og overvåking
AKTUELLE PROSJEKTER: Forsvarsbygg utlyser konkurranse om rammeavtale på tredjepartskontroll av vannprøvetaking og -overvåkning etter forurensingsloven. -
Viken utlyser byggautomasjonsprosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Viken fylkeskommune søker totalentreprenør til utskifting av automatikk- og SD-anlegg ved Nadderud vgs. -
Tilbyr rammeavtale på rådgivningstjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Ås kommune tilbyr rammeavtale for kjøp av rådgivningstjenester knyttet til reservevannsprosjekt i Ås og Frogn. -
Tilbyr rammeavtale på filter og reimer
AKTUELLE PROSJEKTER: Lillestrøm kommune utlyser konkurranse om rammeavtale for leveranse av ventilasjonsfilter og reimer. -
Utlyser ventilasjonsprosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Tromsø kommune søker entreprenør til ventilasjonsprosjekt ved Tromsdalen skole. -
Ønsker oppgradering av tilluftsystem ved NRVA
AKTUELLE PROSJEKTER: Nedre Romerike vann- og avløpsselskap IKS (NRVA IKS) søker totalentreprenør til oppgradering av tilluftsystemet. -
Tilbyr rammeavtale på vedlikehold av ventilasjons- og varmeanlegg
AKTUELLE PROSJEKTER: FREVAR KF tilbyr rammeavtale på vedlikehold og reparasjon av varmepumper, AC, ventilasjon m/varmeveksling, isvannsanlegg og vannbåren varme. -
Utlyser VA-entreprise i Moss
AKTUELLE PROSJEKTER: Moss kommune utlyser VA-prosjekt, inkludert ny vannledning og spillvannsledning. -
Utlyser bergvarmeprosjekt ved barnehage og skole
AKTUELLE PROSJEKTER: Porsgrunn kommune utlyser konkurranse om etablering av bergvarmepumper (væske/vann) ved Flåtten barnehage og Grønli skole. -
Tilbyr VA-entreprise i Eidsvoll kommune
AKTUELLE PROSJEKTER: Øvre Romerike Innkjøpssamarbeid utlyser entreprise på VA-prosjekt i Eidsvoll kommune. -
To Asker-skoler skal energioppgraderes
AKTUELLE PROSJEKTER: Asker kommune utlyser konkurranse om energisparetiltak på Vollen skole og Vettre skole. -
Tilbyr totalentreprise på energieffektivisering
AKTUELLE PROSJEKTER: Vestfold og Telemark fylkeskommune søker totalentreprenør på energieffektivisering ved Vest-Telemark VGS, Dalen. -
NTNU tilbyr rammeavtale innen NoDig
AKTUELLE PROSJEKTER: NTNU i Trondheim tilbyr rammeavtale på rørfornying med strømperenovering. Arbeidene utføres som generalentreprise. -
Ønsker tilbud på ventilasjon i svømmehall
AKTUELLE PROSJEKTER: Larvik kommune tilbyr entreprise på utskifting av ventilasjonsanlegg i svømmehallen på Lardal ungdomsskole. -
Tilbyr rammeavtale på rørleggertjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Frogn kommune tilbyr rammeavtale på entreprenørtjenester knyttet til rørleggertjenester. -
NRVA inviterer til samspillsentreprise
AKTUELLE PROSJEKTER: Nedre Romerike vann- og avløpsselskap IKS (NRVA) inviterer til konkurranse om samspillsentreprise for maskin, elektro og automasjon.
Bransjekommentar
-
- Slik har den russiske krigføringen rammet vann og avløp i Ukraina
KRONIKK: - Jeg skal fortelle om situasjonen med vann og avløp i hjemlandet. Nærmere bestemt i tre byer, samt i Donbas-regionen. -
Ny sveisestandard - praktiske erfaringer
FAGARTIKKEL: Ett og et halvt år med den nye sveisestandarden NS-INSTA 2072. Hva er erfaringene og forskjellene i praktisk bruk? -
- Kommuner må kunne premiere grønne bygg
KRONIKK: Et grønt skifte trenger flere økonomiske gulrøtter. Da er det synd at regjeringspartiene stemmer mot å gi kommunene mulighet til å gi grønne bygg redusert eiendomsskatt. -
- Plastflasker bør ikke bli til rør
BRANSJEKOMMENTAR: - Å lage filtstrømper av resirkulerte drikkeflasker kan virke som en god idé. Men det er det ikke. -
- Branntetting av rør er en livsviktig prosess
FAGARTIKKEL: - Branntetting av rør er et viktig tiltak for å redusere skadeomfanget ved en brann. Spørsmålet er hvem som sitter med ansvaret for at det blir fulgt opp og gjennomført. -
På tide å tenke nytt om boligventilasjon?
BRANSJEKOMMENTAR: - Fraværet av plasskrevende aggregat og kanaler har gjort desentral boligventilasjon populært ved rehabilitering og oppgradering av boliger. -
- Mye feil på skjøter med elektromuffesveis
FAGARTIKKEL: - Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune fant feil på 16 av 18 skjøter med elektromuffesveis. Særlig på DN355 var det mye feil. Hvorfor? -
- Viktig at energisparing støtter et godt inneklima
FAGARTIKKEL: - Dårlig luftkvalitet og ubehag er en farlig kombinasjon og kan redusere læringen med mange prosent. -
- Takk for alt dere har lært meg om Norges viktigste infrastruktur
BRANSJEKOMMENTAR: - For fire år siden begynte jeg i jobben som direktør i Norsk Vann. Noe av det jeg husker best fra den første tiden er hvor lite jeg skjønte av VA. -
Duktile rørdeler til besvær
FAGARTIKKEL: Skjøter der PE møter duktile rørdeler – populært kalt "blågods" – er en gjenganger i lekkasjer og driftsproblemer. -
- Mange gode grunner til å sveise mer PE med High Force-metoden
FAGARTIKKEL: PE-sveising med High Force-metoden (SHP) går fortere, og gir flere meter ledning pr arbeidstime – uten å gå på kompromiss med kvalitet. -
Trykktesting til besvær
FAGARTIKKEL: - Konsekvensene for å ha liten kunnskap om trykktesting kan bli fatale og få store negative konsekvenser. -
- Det kreves konkrete mål for å øke kvinneandelen i installasjonsbransjen
KRONIKK: Innen 2024 skal antallet kvinner i Assemblins produksjon i Norge dobles, fra 50 til 100. Det kan virke som et ambisiøst mål i en mannsdominert bransje, men vi er overbevist om at det kreves konkrete mål for virkelig å lykkes med å tiltrekke seg kvinner til vår sektor. -
Dilemmaer innen boligventilasjon
FAGARTIKKEL: Prosjektet Healthy Energy-efficient Urban Ventilation utforsker muligheter og utfordringer for god ventilasjon i blokkleiligheter, med særlig vekt på håndtering av fukt og matos. -
BIM - et viktig redskap for rørleggeren
FAGARTIKKEL: BIM har flyttet seg fra arkitektens skrivebord til byggeplassen. Det får konsekvenser for mange, blant annet for rørleggeren og for deg som oppdragsgiver, eller utførende prosjekteier. -
Energismarte bygg? Vi kan ikke vente mer!
KRONIKK: Opptil 50,4 prosent energikutt er mulig. Budskapet på Energismarte Bygg konferansen 2023 var tydelig. For å ha en bærekraftig fremtid, trenger byggebransjen forpliktende rammer og forutsigbare insentiver.
Kurs og Seminarer
-
Datoene er klare for VA Messene 2024
Årets VA Messer er over og kan atter en gang vise til svært gode resultater. Datoene for neste runde i 2024 er nå satt. -
Vil sette vann på agendaen
21-24 juni arrangeres Kongsberg Agenda. Her vil Ulefos sammen med Xepto sette vann på agendaen. -
Inviterer til Legionella-webinar
I samarbeid med Eurofins inviterer SGI Compliance AS til webinar om «Innføring i Legionellakontroll» 7. juni 2023. -
Inviterer til Ventistål ARENA
Ventistål inviterer til «Ventistål ARENA – Mulighetenes møteplass», 26.-27. oktober på The QUBE, Gardermoen. -
Klart for ny Multifagmesse
Den 1. juni inviterer 10 fremtredende aktører innen VVS, energi og ventilasjon til «Multifagmesse 2023» i Bergen. -
Integra inviterer til årskonferanse
Integra arrangerer Årskonferanse 2023 den 23. mai på Rebel i Oslo. I tillegg til formelt årsmøte byr arrangøren på et spennende fagprogram, samt både mat og mingling. -
Deltakerrekord på VA-dagene
Totalt 135 VA fagfolk møttes på VA-dagene 2023. SG PAM Norge satset på en utvidet fagkonferanse. Arrangørene er storfornøyde med både program og deltakerantall. -
AVK og Pipelife samarbeider om Vann & Miljø 2024
To markedsledere innen VA samarbeider om konferansen Vann & Miljø 2024. Målet er å skape en felles faglig arena for miljø, kompetanse og digitalisering. Konferansen vil være i Tønsberg 17.–18. april neste år. -
Inviterer til "RoomVent 2024"
"Healthy Air Together". Det er temaet for verdens viktigste konferanse innen ventilasjon og inneklima. Den 23.-26. april neste år møtes forskere og næringsliv på Nordbygg-messen for Scanvacs "RoomVent 2024". -
Vil kickstarte ombruk innen VVS med seminar
I BAE-næringen dukker det stadig opp nye ombruksinitiativer, men lite i stor skala, og sjeldent for VVS spesifikt. -
Hvordan redusere vannskaderisiko i fremtidige bygg?
SINTEF Community, Rørentreprenørene Norge (RørNorge), Fagrådet for våtrom (FFV) og Direktoratet for byggkvalitet (DIBK) inviterer til Norsk Vannskadedag 2023. -
- Dette er et velfungerende messekonsept
VA-MESSENE 2023: Utstillerne under årets VA messe i regi av VA- og VVS produsentene VVP er udelt positive til messekonseptet og gjennomføringen av de ulike messene så langt. -
Rensing for milliarder i Drammensregionen
VA-MESSENE 2023: Lier, Asker og Drammen kommuner går sammen om et nytt avløpsrenseanlegg for Drammensregionen. -
Solid løft for VA-messene
VA-MESSENE 2023: Med 800 besøkende på dagens VA messe på Gardermoen bIe det et solid løft for messearrangørene VA- og VVS produsentene VVP. -
«Fuktfamilien» samles til seminar
Hva skjer hvis man slår av strømmen i en moderne hytte? Dette blir ett av mange spennende temaer på Nasjonalt fuktseminar i Oslo 19. april. -
Snart klart for VKE-konferanse
VKE-konferansen og årsmøte arrangeres 4. mai 2023 på Clarion Hotel Oslo i Bjørvika. Temaet for VKE-konferanse 2023 kompetanse i bransjen – hva trenger vi?
Produktnyheter
-
Lanserer Mitsubishi Gussuri
Mitsubishi Electric lanserer den nye ekstremt stillegående luft-luft vamepumpen Gussuri. -
Lanserer LK Gulvvarmelist Combi
LK Systems presenterer brukervennlige gulvvarmelister av 100 prosent gjenvunnet materiale, som er snille mot både miljøet og installatøren. -
C·BATH – en ny baderomsopplevelse fra Cosentino
C·Bath er et nytt merke fra Cosentino og består at to konsepter – The Bathelier, et eksklusivt konsept skapt av anerkjente designere fra hele verden, og C·Bath Studio, Cosentinos egen visjon. -
TECE lanserer håndlagd betjeningsplate i industrielt design
PRODUKTNYHET: Betjeningsplaten TECEsquare er en favoritt blant arkitekter og forbrukere som vil skape et moderne og personlig baderom. Nå suppleres serien med en industriell variant i rustet stål, hvor hver betjeningsplate bearbeides for hånd. -
A. Bergli AS med nytt gulvvarmesystem
PRODUKTNYHET: A. Bergli AS lanserer Varmtech Mini Comfort, lavtbyggende gulvvarmesystem. Total byggehøyde uten overgulv er 25mm. -
Lanserer nye baderom fra Ballingslöv
PRODUKTNYHETER: Baderomserien Lessmore fås nå i utførelsen dus gul. Servantskapet tilbys i 3 forskjellige bredder – 60, 80 og 100 cm. -
Bruker radondata til å optimalisere ventilasjon
Gjennom kontinuerlig overvåking av radonnivået i lokaler, kan SPIRIT radonsensor sørge for lavt radonnivå i arbeidstiden. -
TECE lanserer lav innbyggingssisterne
TECE følger trenden og lanserer en ny lav innbyggingssisterne. Den passer i mindre baderom, og gjør det mulig å ha en benkeplate – hele veien fra toalettet til et ovenpåliggende servant. -
GROHE lanserer SPA-serie
GROHE lanserer GROHE SPA – en ny serie kvalitetsprodukter som skal sikre personlig velvære, avslapping og eksklusive spaøyeblikk på badet. -
Lanserer nye Geberit AquaClean Sela i matt hvit
PRODUKTNYHET: Geberit har nå lagt til et dusjtoalett i sitt matte hvite sortiment. AquaClean Sela vil være tilgjengelig i den elegante og moderne fargen fra 1. april 2023. -
I dag lanseres NOBB Leverandør
- Endelig skriver vi 24. mars, og klokken 09:00 kunne vi åpne den nye versjonen av NOBB Leverandør for våre leverandørkunder. -
UWANO godt mottatt i Norge
Høsten 2021 lanserte Mitsubishi Electric varmepumper sin nye toppmodell, UWANO. Modellen har en fabrikkgarantert varmekapasitet helt ned til -30 grader og er testet på et av Norges kaldeste steder: Drevsjø. -
Designa lanserer fronter fra Nature by Designa
Designa lanserer nå helt nye fronter i et unikt design med utsøkte detaljer og finish. Baderomsinnredningen er kledd i naturmaterialer og gløder med sine fingertappede fronter i eik. -
Lunos desentral ventilasjon får trådløs styring
Det nye ventilatordekslet inneholder trådløs kommunikasjon og kan kobles direkte til 230 Volt så man slipper kabling mellom ulike rom. -
Tapwell utvider produktsortimentet
Sammen med Note Design har Tapwell utviklet et helt nytt sortiment av håndkletørkere, samt to nye overflater på blandebatterier til kjøkkenet. -
- Velg riktig radonmåler
På eiendommer med ventilasjon kan radonnivået variere kraftig, avhengig av om ventilasjonen er slått på eller ikke. For å optimalisere ventilasjonen på arbeidsplasser og skoler, er det derfor viktig å velge rett radonmåler.
Nyttekjøretøy
-
Heidenreich tar grep for å nå hårete mål om utslippskutt
Heidenreich har en målsetning om å redusere sine utslipp med minimum 70% innen 2030. Nullutslippsløsninger innenfor transport er et av de viktigste tiltakene for å redusere de totale utslippstallene. -
- Sjokkerende dårlige intensiver
Under Arendalsuka har støtte og insentiver til elektriske varebiler vært et hett tema. RSA mener nullutslippsmålene i 2025 for el-varebiler kun kan nås dersom varebil-intensiver økes betraktelig, på linje med andre europeiske land. -
Først ut med helelektriske Ford E-Transit
De tre første kundeleverte E-Transit i Norge, som nylig ble utlevert hos Kverneland Bil i Stavanger, skal nå settes inn i den daglige driften og levere kontorrekvista og forbruksmateriell til bedrifter i Stavanger og Sandnes-regionen i Rogaland. -
Ford Transit Custom blir helelektrisk
Ford tok i dag nok et stort og viktig skritt på veien mot en helelektrisk fremtid da Ford Pro avslørte de første detaljene om den nye helelektriske E-Transit Custom. -
Fortsetter å sponse Norges Hyggeligste Håndverker
– Vi er svært fornøyd med fortsatt å være hovedsponsor for en kåring som skaper så mye engasjement og stolthet hos håndverkerne, sier Ingvild Øversveen, markedssjef for Volkswagen Nyttekjøretøy i Harald A. Møller AS. -
Først ute med «grønn rørinspeksjon»
JTR Gruppen, med hovedkontor på Nærbø, har fått overlevert sin første helelektriske rørinspeksjonsbil. Trolig er dette den første bilen i sitt slag i Norge. -
Har overtatt Fiat, Alfa Romeo og Jeep i Norge
Fra og med 1. desember 2021 har Bertel O. Steen overtatt importen av bilmerkene Fiat, Alfa Romeo og Jeep til Norge. -
Ford avduker neste generasjon av Ford Ranger: Smartere, tøffere og enda mer praktisk i bruk
Ford avduket i dag den smarteste, tøffeste og mest kapable Ranger pickup som noensinne er utviklet. -
Ranger i fire spesialutgaver
I løpet av året har Norge og Europas mest solgte pickup så langt i år, Ford Ranger, kommer i fire nye spesialutgaver. Nå skal de nye variantene prøvekjøres av europeisk presse. -
Tvinges til å kjøpe flere biler
Dagens regelverk tvinger KTV Group-eier Kennet Nilsen til å kjøpe flere biler enn han trenger. Årsaken er seteavgiften. Et baksete koster bygg og anleggsbedriften 674 000 kroner. -
Salgsstart på elektriske EQV varebil
Mercedes-Benz EQV varebil er et elektrisk alternativ med høyt fokus på komfort. Bilen har en rekkevidde på opptil 357 kilometer (WLTP), og kan hurtiglades med opptil 110 kW. Prisene starter på kr. 689.900,- og den kan bestilles allerede nå. -
Nye Ford E-Transit skal snart testes av norske kunder
Norge er et av tre land hvor den nye helelektriske varebilen Ford E-Transit snart skal tas i bruk i et stort kundetestprosjekt som gjennomføres i Europa. -
Ford lanserer to nye Ranger-spesialvarianter: Stormtrak og Wolftrak
Ford Ranger var Norges mest solgte pickup i Norge i fjor. Til høsten kommer den i ytterligere to spennende og eksklusive spesialvarianter: Ranger Stormtrak og Ranger Wolftrak. -
Toyota er Norges mest kjøpte bilmerke i første kvartal
Med over 6000 nyregistrerte biler så langt i år, topper Toyota listen over landets mest populære bilmerker ved å være størst både på person og varebil. -
Satser på elektriske varebiler
Bilansvarlig Ståle Thuv i Assemblin kunne uka før påske ta imot de første seks av i alt 32 nye, elektriske varebiler. -
Ford lanserer smarte speil for varebiler
Nå kan du få ettermontert et smart bakspeil til Transit Custom og 2T Transit. Speilet gir deg full oversikt bakover dersom du har varebil uten vindu bak eller fullastet bil.