- Den nesten usynlige inneklimarevolusjonen

 
- Den nesten usynlige inneklimarevolusjonenBildet: - Med galopperende energikostnader er det hyggelig å tilby et ventilasjonssystem som nærmest «går på luft» sier Morten Storegjerde i Lavenergisystemer
BRANSJEKOMMENTAR: Desentral ventilasjon eller romventilasjon – vifter i veggen eller fullverdig balansert ventilasjonssystem. Den nye ventilasjonsmetoden er for alvor på vei inn i norske hjem.

Av Morten Storegjerde, daglig leder i Lavenergisystemer

Desentral balansert ventilasjon med varmegjenvinning er den presise betegnelsen. Navnet bærer bud om hva teknologien kan levere når produktene settes sammen til et system. Markedslederen er tyske LUNOS «Lüftungstechnik für Raumluftsysteme», et navn som også beskriver prinsippet.

Tradisjonell ventilasjon foregikk indirekte og gjennom et kanalsystem tilknyttet et sentralt aggregat, den nye ventilasjonen skjer individuelt ved direkte ventilering av hvert oppholdsrom. Desentralisert ventilasjon monteres skjult i ytterveggene. Når ventilatorene opererer sammen, fungerer de som enheter i et balansert system. Enten det er for enkeltrom, en gruppe av rom, eller i hele boligen. 

Å få et bedre inneklima i eldre boliger kan være en utfordring, skriver VVS aktuelt i en artikkel.  Ventilasjonsentreprenører man intervjuet, mener det er krevende å finne plass i eksisterende boliger. Som regel ønsker ikke huseier kanaler. Ventilasjonsaggregatet tar plass, og krever evt. avløp for kondensvann, og bør monteres slik at man unngår støy på soverommene. 

Ventilasjonsentreprenøren kan tilby nå boligeiere et alternativ uten innkassinger og nye rørkanaler når huset skal oppgraderes. Omfattende bygningsarbeider er ikke lenger påkrevet for å få på plass et ventilasjonssystem. Varmegjenvinningen i en desentral løsning kan være like høy som i store anlegg, men energiforbruket og vedlikeholdsbehovet er betydelig mindre. Fraværet av ventilasjonskanaler og aggregat er den synlige fordelen. Ventilasjonen passer inn i huset, og man slipper å tilpasse huset til ventilasjonen.

Hver ventilator inneholder en varmegjenvinner som tar opp varmeenergi når den sender ut brukt, oppvarmet luft gjennom ytterveggen. Varmen tilbakeføres så til frisk luft når den trekkes inn gjennom den samme enheten. Prinsippet kalles regenerativ varmegjenvinning. Materialvalg, design, teknologi og styringselektronikk avgjør egenskaper og ytelse. Enkle vifter kan flytte luft, men kravene til energisparing og komfort er gjerne høyere i soverommet og stua enn i en kjellerstue eller et hobbyrom. 

Det er de spesialiserte produsentene som har skapt dette skiftet innen boligventilasjon, og som driver utviklingen av energieffektiv desentralisert ventilasjon. Den friske luften finnes rett utenfor stuevinduet, så hvorfor transportere den gjennom lange kanalsystemer? Med galopperende energikostnader er det hyggelig å tilby et ventilasjonssystem som nærmest «går på luft». Med energigjerrige 12 Volt motorer og en årsgjennomsnittlig virkningsgrad for varmegjenvinner godt over 80 % iht. gjeldende målestandard (NS-EN 13141-8), er de beste desentrale ventilasjonssystemene eksempler på det grønne skiftet.

De kan også kvalifisere til støttetiltak ved energioppgradering og ettermontering av ventilasjon. Det er ved rehabilitering og ettermontering at den nye teknologien først vant frem. Når boliger forbedres ønsker huseier et sunt inneklima og lavere strømregninger. 

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår