- Endring til energieffektivitet og komfort

 
- Endring til energieffektivitet og komfortBildet: Det nøye overvåkede energiforbruket viser imponerende besparelser. Fra november til januar var forbruket 34 prosent lavere enn i samme periode i fjor. Foto: Privat
SVERIGE: Bransjeorganisasjonen Svensk Ventilasjons styreformann, Robert Johansson, har nylig gjennomført en svært vellykket endring i hjemmet sitt, ved å oppgradere ventilasjonssystemet fra det eldre FX til det avanserte FTX-systemet.

Overgangen har ikke bare økt energieffektiviteten, men også ført til en betydelig forbedring i bokomforten. 

Tilpasningsdyktig løsning

– Eiendommen inneholder flere bygninger, blant annet hovedbygningen (95 kvm), garasje (50 kvm), stall (125 kvm) og en leilighet på toppen av stallen (60 kvm). Denne varierte strukturen krevde en smart og tilpasningsdyktig løsning for å sikre optimal ytelse og komfort i alle rom, sier Robert Johansson.

Det geotermiske varmesystemet, som har vært i drift siden august 2023, brukes sammen med FTX-systemer for å sikre både oppvarming og frikjøling. Hovedbygningens FTX-system ble startet opp 1. desember, og oppstart for leiligheten er planlagt til mars 2024.

Siden leiligheten over stallen ble tatt i bruk i desember 2022, har innetemperaturen økt betydelig fra 16-19 grader til dagens 21-22 grader. Hovedbygningen har også hatt en økning fra 18,5-20 grader til 21-23 grader. Garasjen, som tidligere holdt rundt 8 grader, rommer nå rundt 11-12 grader.

Energiforbruk og besparelser

- Det nøye overvåkede energiforbruket viser imponerende besparelser. Fra november til januar var forbruket 34 prosent lavere enn i samme periode i fjor. Totalt forbruk for 2023 var 9.190 kilowatt ved en gjennomsnittstemperatur på -0.037 grader, mens det for 2024 var 6.081 kilowatt ved en gjennomsnittstemperatur på -2,91 grader, sier han.

Den merkbare økningen i innetemperaturen med 2-3 grader har forbedret bokomforten betydelig. Muligheten for frikjøling om sommeren gir ekstra fleksibilitet og komfort. Den fremragende ytelsen kan, i det minste delvis, tilskrives en grundig installasjon.

- Overgangen fra FX til FTX har ikke bare resultert i imponerende besparelser i energiforbruk, men også i en merkbar økning i min bokomfort. For de som har næringslokaler er FTX godt egnet til å skape et godt miljø på jobb. Investeringen i moderne teknologi og energieffektive løsninger har virkelig lønnet seg, og jeg håper det kan inspirere flere til å vurdere lignende oppgraderinger for å skape bærekraftige og komfortable bo- og forretningsmiljøer, avslutter en fornøyd Robert Johansson.

Tall:

· Forbruket i november til januar var 34 prosent lavere i 2024 enn i 2023.

· Totalt forbruk i 2023 (november-januar): 9.190 kilowatt (gjennomsnittstemperatur -0,037°C).

· Totalt forbruk i 2024 (november-januar): 6.081 kilowatt (gjennomsnittstemperatur -2,91°C).

· Besparelser: 3.079 kilowatt ved en gjennomsnittstemperatur som er 2,87 grader kaldere.

KILDE: Svensk Ventilasjon

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår