- Norge må følge med i timen

 
- Norge må følge med i timenIllustrasjonsbilde: Getty Images
YRKESFAG: - Vi mener det er viktig å utvide horisonten og la norske ungdommer delta internasjonalt i de nye teknologiske yrkesfagene, sier Bjørnar Valstad, daglig leder i WorldSkills Norway.

– Vi er og vil fortsatt være stolte over vår deltakelse og prestasjoner i klassiske yrkesfag, men Norge må også følge med på utviklingen som skjer internasjonalt, sier Valstad

Imponerende prestasjoner

- Historisk har det norske Yrkeslandslaget markert seg med imponerende prestasjoner i det vi kaller tradisjonelle yrkesfag. Med årlige deltagelser i de tradisjonelle yrkesfagene, speiler Norges valg en dyp respekt for håndverksmessige tradisjoner. Disse fagene er en viktig del av vår yrkesutdanningsidentitet og er viktige for å bygge og drifte Norge, understreker Valstad.

– Men vi ønsker og mener at det er viktig å utvide vår horisont og inkludere nye yrkesfag i vår portefølje. Ikke for WorldSkills sin del, men for norsk næringsliv som trenger høy og relevant kompetanse inne alle disse fagfeltene. Dette er fag som Norge ikke deltar internasjonalt, og som vi går glipp av viktige impulser til norsk fag og yrkesopplæring. Fag hvor det er avgjørende for næringslivet at vi ikke bare henger med, men også leder an i denne utviklingen, sier Valstad videre.

Bildet: Fra Yrkes-EM 2023 i Gdansk i Polen, hvor det norske Yrkeslandslaget tok tre medaljer. Foto: WorldSkills Norway

Fremtidens yrkesfag 

Her er noen av de nye fagene som det nå konkurreres i under Yrkes-VM (Worldskills). Disse fagene representerer et spekter av kompetanser som vil være kritiske for å møte de teknologiske og miljømessige utfordringene i fremtiden:

• Cybersikkerhet:
Med den økende digitaliseringen av samfunnet blir cybersikkerhet stadig viktigere. Det er et felt som stadig utvikler seg og krever spesialisert kunnskap for å beskytte data og systemer mot cyberangrep.

• 3D-printing (additiv produksjon):
3D-printing er revolusjonerende for produksjonsindustrien, og tilbyr nye metoder for design og produksjon. Det har potensiale til å endre måten vi produserer alt fra hverdagsobjekter til avanserte komponenter i romfart og medisin.

• Bygningsinformasjons-modellering (BIM):
BIM er en digital representasjon av fysiske og funksjonelle egenskaper av et anlegg. BIM er viktig for byggebransjen fordi det hjelper til med å forbedre effektiviteten i design og byggeprosesser.

• Fornybar energi:
I takt med globalt fokus på bærekraft og klimaendringer, er fornybar energi et raskt voksende felt. Kompetanse innen fornybar energi vil være nødvendig for å møte fremtidens energibehov og klimamål.

• Robotikk og systemintegrasjon:
Automatisering og robotteknologi er sentrale for den fjerde industrielle revolusjonen. Kunnskap innen dette feltet vil være avgjørende for utviklingen av effektive og innovative produksjons- og arbeidsprosesser.

Utviklingen i Norge

Selv om det er utvikling i fag- og yrkesopplæringa, savner Valstad mer offensiv tilnærming til å løfte frem de nye fagene.
– Vi må endre vår tilnærming til yrkesopplæring og bruke mulighetene til å la fagarbeidere være med på internasjonale aktiviteter, slik at vi får utnyttet dette som en arena for læring og utvikling, og å bygge fremragende yrkeskompetanse nasjonalt, forklarer Valstad. 
Han viser til WorldSkills Norway er helt avhengig av at bransjer og næringsliv stiller opp og gir norske ungdommer muligheter til å utvikles på den internasjonale arena, også i de nye fagene.

– Fra WorldSkills Norway ståsted håper vi jo å se utøvere fra Norge innenfor flere av disse nye fagene og andre nye fagdisipliner som har kommet inn som konkurransefag i Yrkes-VM. Men vi trenger at bransjene og næringslivet stiller seg bak og gir norske ungdommer sjansen, sier Bjørnar Valstad.

BIM bidrar til innovasjon

WorldSkills, har for eksempel nylig inkludert BIM som et konkurransefag der deltakerne skal lage en BIM-modell av et gitt bygg eller anlegg.
– Dette markerer en anerkjennelse av fagets viktighet for fremtidens arbeidsmarked. Konkurransen utfordrer unge fagfolk til å demonstrere deres ferdigheter i å bruke BIM for å løse komplekse byggeoppgaver, og fremhever hvordan teknologien bidrar til innovasjon og effektivitet i bransjen, sier Valstad.

– WorldSkills Norway oppfordrer bedrifter, organisasjoner og andre fagmiljøer innen BIM til å vurdere å nominere dyktige kandidater til det norske Yrkeslandslaget. Dette er en god mulighet for unge talenter innen BIM-faget å vise seg fram og konkurrere mot andre unge talenter fra hele verden, mener Valstad.

Veien fremover

For å holde tritt med de internasjonale trendene og forberede den norske arbeidsstyrken for fremtiden, er det en nødvendighet å fortsette utviklingen av yrkesutdanningen. Valstad mener Norges reise fra tradisjonelle fag til teknologiske disipliner i Yrkes-VM er et speilbilde av en nasjon som skal gjennom en forandring.

– Det handler om å balansere vår stolte historie med et blikk mot fremtiden. Vi skal igjennom en formidabel omstilling av samfunnet, og denne balansen mellom det tradisjonelle og «moderne» og det nasjonale og internasjonale, vil være nøkkelen til vår suksess fremover. Vi trenger ikke bare internasjonalt orienterte akademikere, men i aller høyeste grad også internasjonalt orienterte fagarbeidere, avslutter Valstad.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår