Energidager med fokus på gjenbruk

 
Energidager med fokus på gjenbrukBildet: Dersom vi skal unngå omfattende utbygging av vindkraft eller vannkraft handler det om å benytte det vi i dag har av energikilder, sa Olje og energiminister Tina Bru under dagens konferanse. (Skjermdump).
FJERNVARMEDAGENE URBAN ENERGI 2020: Gjenbruk av energi er nøkkelordet under Urban Energi-konferansen i regi av Norsk Fjernvarme. Konferansen blir avviklet digitalt, der åpningen gikk fra et utendørs studio i regntungt Oslo.

Av Odd Borgestrand

Daglig leder Trygve Mellvang Tomren-Berg i Norsk Fjernvarme fikk «audiens» hos Olje og energiminister Tina Bru, der lederen i Norsk Fjernvarme var betydelig mer inne i tematikken enn olje- og energiministeren selv. Olje- og energiministeren ble invitert til å fortelle om sitt syn på den urbane energiens rolle i regjeringens politikk for det grønne skiftet.

- Mye spillvarme blir i dag dumpet, og det er viktig å utnytte det vi har av energikilder mest mulig effektivt. Dersom vi skal unngå omfattende utbygging av vindkraft eller vannkraft og dermed skåne naturen for inngrep, handler det om å benytte det vi i dag har av energikilder, sa Tina Bru i det redigerte opptaket.
- Vi har behov for mye elektrisk kraft og må utnytte sirkulære kilder mest mulig, slik NVE har undersøkt grundig. Det viser at vi egentlig er ganske flinke allerede i dag til å utnytte mye av den spillvarmen, men det skjer mye rundt om i landet med fokus på den grønne framtida, sa Bru.

Trygve Mellvang Tomren-Berg i Norsk Fjernvarme utfordret ministeren på en gjenbruks-strategi. EU har utarbeidet en strategi for sektorkobling der spesielt gjenbruk av energi er en viktig del.
Bru innrømmet at hun ikke kjente spesielt godt til dette dokumentet, men mente Norge ligger langt framme når det gjelder nettopp gjenbruk av energi.

Bru ble også utfordret på byggregelverket der styrking av kravet til energifleksibel oppvarming var et tema under en høring for to år siden som ikke er fulgt opp. Bru forsikret at dette kravet ikke er puttet i en skuff i kommunaldepartementet, men det jobbes med saken i en ny TEK, sa hun i intervjuet.

- Det pågår nå mange ulike prosesser for å unngå at det bygges for mye nett og at forbruket kan flates ut. Ved å bruke andre ting en elektrisk strøm kan nettutbyggingen reduseres. Dette er Norsk Fjernvarme opptatt av. På de kaldeste dagene er det viktig å bruke alternative kilder. I en framtid med store behov må vi også utnytte varme fra avfallshåndtering. Vi diskuterer energi i «silotankegang». Det er viktig at vi ser helheten for best mulig fleksibel utnyttelse av eksisterende energi når vi også skal kutte i klimautslippene, sa Tina Bru.

I et regnfullt og vindfullt utestudio etter intervjuet med Tina Bru utdypet EU-rådgiver i Avfall Norge, Paal Frisvold EUs strategi for sektorkobling, der spesielt gjenbruk av energi er en viktig del. Han understreket at EU er opptatt av den grønne giv.
- Det betyr å spille et annet spill og med nye kort. Vi må begynne på nytt, der vi får et klimanøytralt Europa innen 2050. Sirkulærøkonomi er fremtredende i denne strategi. Det er viktig at vi har en politisk ambisjon, og mange avfallsforbrenningsanlegg i Norge er opptatt av å utnytte energien og redusere utslippene, sa han.

Beate Nossum, Byråleder i Fo°tprint, mente det er en utfordring at mange ikke vet hva fjernvarme egentlig er.
- I Norge er fjernvarme forbundet med fossile elementer. Bransjen har en utfordring fordi mye av debatten er teknisk og handler blant annet om rettigheter og påkoblingskrav. Fjernvarme er egentlig nærvarme, local heating, understreket hun.
- Det er en av årsakene til at Norsk Fjernvarme har gått over til «Urban energi» som sitt varemerke.
Tida er inne for å posisjonere urban energi. Hele kraftdebatten handler i dag om vindkraft, men det handler om så mye mer. Den kraften som ligger i urban energi er underkommunisert, selv om bransjen er på sporet, sa hun.

Årets konferanse går over to dager, og vertskap for arrangementet er 100 års jubilanten BKK Varme i Bergen, som i en rekke ulike innslag fokuserer på urbane, sirkulære energiløsninger. Det blir også en runde Norge Rundt for å belyse hva som skjer på energifronten på ulike plasser i landet.
 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår