Færre søkere til kulde-, varmepumpe- og ventilasjonsteknikk

 
Færre søkere til kulde-, varmepumpe- og ventilasjonsteknikkFoto: Niels Elling Wisth/NewPro
Søkertallene for 2024 viser en økning av søkere til yrkesfagene i nesten hele landet. Hele 53 prosent velger nå yrkesfag fremfor studiespesialisering.

Det er også en økning til elektrofagene samlet, men vg2 kulde-, varmepumpe- og ventilasjonsteknikk har en liten reduksjon i antall søkere fra 149 til 147, melder bransjeorganisasjonen VKE.

Yrkesfag fenger ungdommene

Søkertallene til Udir viser at godt over halvparten av alle søkere til videregående utdanning nå velger yrkesfag som førstevalg. Det er også stadig flere jenter som søker seg til elektro- og datateknologi og industri- og teknologifag. For vg2 kulde-, varmepumpe- og ventilasjonsteknikk har det dessverre vært en liten nedgang, men ikke større enn at det kan anses som ganske likt som året før.

– Det er bra at vi har klart å opprettholde de gode søkertallene fra 2023, men samtidig litt skuffende at vi ikke har fått en vekst i søkere, sier Espen Rønning, fagsjef i VKE.

Et lyspunkt er at flere jenter enn noensinne har søkt seg til kulde-, varmepumpe- og ventilasjonsteknikk, med en stigning fra 3 til 8 søkere. Totalt sett er det ganske beskjedne tall, men en god begynnelse.

Varierende tall på fylkesnivå

Flere fylker har klart å opprettholde gode søkertall fra tidligere år og de tre fylkene fra tidligere Viken har samlet sett fått en god økning i antall søkere. Det er derimot bekymringsverdig at det er dårlige søkertall i Vestland og Rogaland.

– Det er viktig at vi ser på rekrutteringstiltak i disse fylkene, her vil VKE sammen med Kulvent se på hva vi kan gjøre for å få opp søkertallene. Kulvent har i løpet av 2024 fått egne ansvarlige for disse fylkene, noe som forhåpentligvis vil styrke rekrutteringen i kommende år, sier Espen Rønning.

Fylke 2022 2023 2024
Agder 7 4 9
Akershus - - 23
Buskerud - - 7
Finnmark - - 2
Innlandet 18 25 19
Møre og Romsdal 13 9 10
Nordland 0 1 0
Oslo 7 20 19
Rogaland 1 21 4
Telemark - - 0
Troms og Finnmark 15 15 -
Troms - - 21
Trøndelag 21 10 12
Vestfold 0 0 0
Vestland 13 6 5
Viken 29 38 -
Østfold - - 16
TOTALT 124 149 147

Tallene vist i tabellen over er søkere som har vg2 kulde-, varmepumpe- og ventilasjonsteknikk som førstevalg i 2022-2024.

Kuldeteknikk stikker av med flest lærlinger

Tallene for de som har søkt læreplass innen ventilasjonsteknikk har sunket fra 28 til 19. Det ser ut til at flertallet velger ønsker å gå videre som lærlinger innen kulde- og varmepumpeteknikk, hvor antallet som søker læreplass har økt fra 93 til 117.

– Det er viktig at ventilasjonsbransjen kommer mer på banen og får fristet flere elever til å velge læreplass som ventilasjonstekniker. En mangfoldig bransje med flere valgmuligheter er noe som styrker begge fagene og vil øke rekrutteringen, avslutter Espen Rønning.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår