Fem viktige VVS-funksjoner i nye næringsbygg

 
Fem viktige VVS-funksjoner i nye næringsbyggIllustrasjonsbilde: Getty Images
FAGARTIKKEL: Skal du planlegge eller prosjektere VVS-anlegg i et nytt bygg? Da er det en rekke forhold å ta hensyn til.

Baard Aas, daglig leder i VB Lunder & Aas Rørleggerservice AS

Her får du fem eksempler på større og mindre VVS-funksjoner du ikke må glemme.

(Denne artikkelen ble første gang publisert på VB Bloggen. Gjengitt med tillatelse fra VB Gruppen)

Det har blitt en selvfølge å sikre at oppvarming og vannforbruket er så energieffektivt som mulig, i tråd med bærekraftstandarder for nye bygg. I enkelte tilfeller kan dette fokuset fort overskygge mindre detaljer. Detaljer som er viktige for at bygget ditt skal fungere i henhold til lovverk, og være brukervennlig.

I henhold til Tek17, § 15-5, finner vi flere krav til innvendige vann- og avløpsinstallasjoner som blant annet går på å sikre at vannkvaliteten ikke blir dårlig, og at tilbakestrømning av forurenset vann ikke skjer. 

Last ned e-bok: Gode råd om vann i næringsbygg

1. Tilbakeslagsventiler

Utvilsomt en detalj, men ikke mindre viktig av den grunn: Du må påse at tilbakeslagsventiler blir montert der det er nødvendig, slik at dere unngår å få forurenset vann tilbake i rørene fra det kommunale nettet.

I tillegg er det viktig med tilbakeslagsventiler i forbindelse med installasjon av utstyr som oppvaskmaskiner og vaskemaskiner, eller annet spesialutstyr. Tilbakeslagsventiler skal installeres der det tappes vann til slangekraner, bekkenspylere, utslagsskåler, kjelinstallasjoner, vaskeautomater, elektroanlegg og lignende.

Les også: Dårlig vannkvalitet påvirker varmeanlegget i bygget ditt

2. Ekspansjonskar på tappevannet 

I henhold til den siste versjonen av Varmenormen fra 2017, kreves det at alle anlegg for varmt tappevann være utstyrt med anordning for opptak av vannet, med utvidelse ved oppvarming.

Med andre ord, på grunn av den velkjente egenskapen der vann utvider seg når det blir oppvarmet, vil det viktig å inkludere ekspansjonskar systemene. Ekspansjonskar fungerer som en nødvendig buffer for å håndtere økningen i volument av vann når det går fra en lavere temperatur til en høyere. Uten dette viktige elementet ville overdreven trykkoppbygging kunne føre til skader på rør, ventiler eller til og med varmtvannsbrederen.

På denne måten kan dere unngå kostbare reparasjoner og sikre av varmtvannsforsyningen er stabil og effektiv. 

3. Flere stoppekraner

Selv om én hovedstoppekran er et viktig krav ifølge TEK17, er det likevel klokt å tenke på å inkludere flere stoppekraner i rørsystemet. Dette tillegget gir dere ikke bare en ekstra sikkerhetsmargin, men gir også en betydelig økning i funksjonaliteten og bekvemmeligheten i vannforsyningssystemet.

Å ha flere stoppekraner gir dere den praktiske fordelen av å kunne seksjonere røropplegget i unike deler av bygningen. Dette betyr at i tilfelle uventede situasjoner oppstår, for eksempel en vannlekkasje eller behovet for reparasjoner, kan du isolere og stenge av en bestemt rørledning – uten å påvirke vannforsyningen til hele bygningen.

Les også: Slik begrenser du risikoen for lekkasjer i bygget ditt

4. Unngå støy fra avløpsrør og sanitærinstallasjoner

Denne delen av planlegging og konstruksjon kan ofte bli oversett i de tidlige stadiene av et byggeprosjekt, og før man faktisk begynne å bruke bygningen. Imidlertid kan støyen, som surkling og boblelyder, som kommer fra avløpsinstallasjonene fort bli forstyrrende og plagsomme når bygget blir tatt i bruk. Dette selv om de kun forekommer noen ganger og ikke er spesielt høye. 

Toleransen for (u)lyder varierer fra person til person. De fleste av oss foretrekker imidlertid å jobbe med et behagelig lydnivå, uten forstyrrende og sporadiske lyder som fort kan irritere oss.  God planløsning er derfor viktig. Tenk nøye gjennom valg av føringsveier og velg støysvake avløpsrør. Kanskje er tilleggsisolering mot støy aktuelt.

Les også: Slik unngår du støy fra rør

5. Fleksibel varmeløsning

Sist, men ikke minst: Planlegg for fleksibilitet. Med TEK-17 kom også muligheten til økt bruk av elektrisk oppvarming av bygg. Likevel er det viktig å legge til rette for en fleksibel løsning.

Velger du å satse utelukkende på elektrisk oppvarming, blir driften også mer sårbar hvis strømmen plutselig uteblir (noe vi av erfaring vet skjer), eller hvis strømprisene skyter i været. Går du derimot for varmegjenvinning der det er mulig, og velger miljøvennlige varmekilder som bergvarme, solvarme, nær- eller fjernvarme, blir bygget langt bedre rustet for framtiden og uforutsette hendelser.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår