Fire milliarder rett i dass

 
Fire milliarder rett i dass
Vannskader koster forsikringsselskapene over fire milliarder kroner i året. Det viser vannskadestatistikk (VASK) fra 2016.

Av Lars-Erik Fiskum, SINTEF Byggforsk

Kostnadene for vannskader beregnes ut fra forsikringsselskapenes erstatningsbeløp som rapporteres til Finans Norge hvert år. Ifølge statistikken ble det utbetalt nesten 4.2 milliarder kroner i 2016 for utbedring etter vannskader. Hvis vi også tar med kostnader som ikke dekkes av forsikringen, dvs. våtromsskader, egenandeler, selvassuranse og ikke meldte skader, vil summen sannsynligvis overstige 5 milliarder kroner.

Antall meter rør og installasjoner er mangedoblet de siste tiårene.  Vi bruker installasjonene mer og på en røffere måte enn for 40 år siden. Produktutvalget har blitt enormt, og korrekt montering krever en kompetanse som i mange tilfeller mangler. Gjennomsnittsalderen på rør og installasjoner er også stigende. På 1970-tallet hadde man gjennomgående nye installasjoner med lav snittalder i Norge. I dag har vi fortsatt installasjoner fra 70-tallet, og de er blitt 40 år eldre.

Vanlige huseiere har ikke kompetansen til å vurdere når installasjonene må byttes ut. Så lenge kompetansen mangler, og det ikke blir iverksatt intensiver for utskifting, vil skadetallene og kostnadene øke. Det eneste som er sikkert, er at alle rør og installasjoner vil lekke om de får stå lenge nok.

Du kan lese hele denne fagartikkelen i VVS aktuelt nr. 6, som straks går i trykken.
Ikke abonnent på VVS-bransjens største fagblad? Kontakt oss gjerne for et helt uforpliktende prøveabonnement!

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår