Fleksibelt utdanningsløp gav svennebrev

 
Fleksibelt utdanningsløp gav svennebrevBildet: - Jeg er veldig glad for at Stig Mork i FLOW Svartisen VVS AS valgte å satse på meg, sier Ninja Ringøy Torrissen.
Ninja Ringøy Torrissen ønsket seg en variert og praktisk jobb, hvor hun også møtte mennesker. Høsten 2021 kunne hun feire at svennebrevet som rørlegger var i boks.

(KILDE: FLOW Group)

- Når jeg tenker tilbake, var det ikke helt opplagt at Stig hos FLOW Svartisen VVS skulle satse på meg som rørlegger, smiler Ninja (34).

Da hun tok kontakt med bedriften for syv år siden, var hun til dels hjemmeværende med fire barn i alderen tre til ti år. Mannen var fisker og ute på havet lenge om gangen. Hun hadde startet på utdanning som konditor og hadde hatt ulike jobber i matbutikk, bensinstasjonen, puben og fabrikk. Etter endt foreldrepermisjon for det minste barnet skulle hun tilbake til fabrikkjobben på Rec Wafer, men fabrikken var i mellomtiden blitt nedlagt. Da tok hun mot til seg og og spurte om å få jobb i rørleggerbedriften.

Bildet: - Det utdannes for få rørleggere, så vi må tenke alternativt og utdanne rørleggerne våre selv, sier rørleggermester og daglig leder Stig Mork i FLOW Svartisen VVS. Da Ninja Ringøy Torrissen banket på døren og ville prøve seg som rørlegger, valgte han å satse på henne.

Utdannet seg til rørlegger hos FlOW Svartisen VVS

Det utdannes for få rørleggere i landet, og det er generelt krevende å rekruttere fagfolk. Det har gjort at Stig som daglig leder og rørleggmester må tenke alternativt, og han begynte å utdanne egne rørleggere i bedriften.
- Jeg bestemte meg for å satse på Ninja. Sammen med Opplæringskontoret for rørleggere i Nordland (ORIN) lagde vi et opplæringsløp for Ninja for å ta svennebrevet som rørlegger, forteller Stig.
For å komme i mål med både svennebrev, arbeidshverdag og hverdagen med fire barn, lagde FLOW Svartisen VVS og ORIN et fleksibelt utdanningsopplegg for Ninja. I stedet for fire år, som det vanligvis tar å utdanne seg til rørlegger, tok utdanningen seks år. Jubelen sto i taket oktoberdagene i fjor høst da hun gikk hun opp til svenneprøven og fikk “Bestått meget godt”.
- Jeg tror alle kollegene mine var like spente og glade som meg da jeg endelig var ferdig. Det var en helt fantastisk følelse å få så mye støtte fra alle, sier hun.

Bildet: Syv år etter at Ninja Ringøy Torrissen banket på døra til FLOW Svartisen VVS og ville prøve seg som rørlegger er hun rørleggersvenn. - Jeg har fått den praktiske og varierte jobben jeg ønsket meg, sier hun.

Drømmen om rørleggeryrket vokste

Det var det sterke ønsket om en praktisk og variert jobb som fikk Ninja til å kontakte rørleggerbedriften. Etter at hun fikk prøve seg som på ulike rørleggeroppdrag vokste drømmen om å bli rørlegger. Som rørlegger får hun også brukt estetikken som hun lærte på designfagene på skolen. Ninja får hverdagen til å gå rundt ved å ha fri fra jobb en dag i uken. Med en 80 % stilling får hun planlagt hele uken for familien. Hun får gjort innkjøpene, betalt regninger og alt det praktiske som skal til for å få livene til en familie på seks pluss hund, katt og to hester til å gå rundt.
- Jeg føler virkelig at jeg har kommet på riktig sted i livet med en jobb jeg stortrives med. Det er ekstra hyggelig å få tilbakemeldinger på at jeg gjør et godt og pent arbeid, beskriver hun og roser fleksibiliteten og tålmodigheten Stig har vist på veien hennes til å bli rørlegger.

Verdifull ressurs

- Min erfaring er at både som bedrift og kolleger har vi alt å vinne på å være fleksible og legge til rette for at hverdagen skal fungere i en travel fase i livet. I perioder har det også vært krevende, men med tilretteleggingen har vi fått en dyktig medarbeider og verdifull ressurs, understreker Stig.
- Hennes evner til å visualisere og finne gode tekniske løsninger er helt unike, bekrefter Stig og forteller om det aller første varmeanlegget som hun både planla og installerte selv. - Jeg ga henne utfordringen, og hun kom tilbake med en 3D-tegning hvor hun tegnet hvordan varmepumpen, ekspansjonstanken, varmerørene og fordelerskapet skulle monteres. Da var jeg ikke rent lite stolt på hennes vegne, forteller Stig.

Mangfold på byggeplassen

Selv om likestillingen har kommet langt i 2022, har det hendt at noen kunder blir litt overrasket når rørleggeren som kommer på oppdrag er kvinne. I Halsa-bedriften er halvparten av de ansatte kvinner, så bestiller du rørlegger fra FLOW Svartisen VVS er sjansen stor for det. I tillegg til Ninja, er Elise Mork hjelpearbeider i rørleggerbedriften. Blandingen av kvinner og menn på tradisjonelt mannsdominerte byggeplasser gir et bedre arbeidsmiljø og ikke minst mangfold. Ninja har ikke hatt negative opplevelser som kvinnelig rørlegger, tvert imot.
- Det er litt gøy når godt voksne menn føler de må hjelpe meg med å løfte og holde. Men jeg trenger sjelden hjelp, ikke mer enn andre, forteller Ninja. De tunge løftene løser hun med god teknikk. Og det er klart, fysisk arbeid gjør enhver sterkere i kroppen enn en kontorjobb.
- Det er litt gøy når godt voksne menn føler de må hjelpe meg med å løfte og holde. Ninja Ringøy Torrissen

Bildet: - Jeg ønsket meg en knall rosa rørleggerbil, men er enig i at bildekoren ble penest i sort og grått. Men jeg fikk navnet mitt i rosa, ler Ninja.

Det gode liv på Halsa

Når Ninja ikke er på jobb, er det familien og hobbyene som opptar henne. Hun bruker mye tid på hobbyrommet i stallen på den lille gården. Der kan hun sitte i timesvis og sy kostymer og klær, strikke og lage alskens. Enten alene eller sammen med barna. Stallen har blitt en yndet møteplass for store og små. Som til jul hvor venner av familien samles til julegrøt og julehygge. Det er alltid liv og røre rundt Ninja, som i helgene pusser opp familiens hytte på Otervær, nordøst for Bolga. Nytt hus ved siden av det gamle står også på listen over prosjekter i nokså nær fremtid.
- Jeg synes jeg er heldig som kan bo her på vakre Halsa med familien min, ha en jobb hvor jeg får brukt meg selv, hvor jeg har gode kolleger og som jeg stortrives i. Livet er godt, smiler Ninja.
For daglig leder Stig har det vært inspirerende og en stor glede å følge Ninja og å kunne bidra til at hun lyktes i å nå målet om å bli rørlegger.

- Fleksibilitet begge veier er et stikkord. En topp motivert medarbeider som elsker jobben sin og gjør en god jobb betyr alt, både som bedrift og medmennesker, avrunder Stig.

Bildet: Både jobb, familie og fritid med hestene Romhusgullet «Tulla» og Tordensky «Tønder» betyr mye for Ninja.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår