GK er årets lærebedrift i Trøndelag

 
GK er årets lærebedrift i TrøndelagBildet: Årets lærebedrift. Fra venstre. Tord Lien, nestleder i Yrkesopplæringsnemnda, Trond Kimo, GK Rør, Johanne Hokstad, lærling. Bak fra v. Sander Karlsen, lærling og Hans Petter Faanes, fagleder rør. Foto: Mona Jønvik Andersson, Trøndelag fylkeskommune
5. mai mottok GK denne gjeve prisen, som deles ut av fylkeskommunen. En målrettet satsning mot å ta inn flere lærlinger, og gi dem tett oppfølging har ført til at bedriften nå får flere og bedre kvalifiserte rørleggere ut i et arbeidsmarked som trenger dem sårt.

Behovet for kompetente fagarbeidere i byggenæringen er stort, og ifølge Byggenæringens Landsforening (BNL) sliter nesten halvparten av medlemsbedriftene med å få tak i fagarbeidere med svennebrev. GK Trøndelag har selv merket hvor utfordrerne det er å få arbeidskraft, og valgte i 2018 å øke innsatsen mot rørleggerlærlinger. Bedriften opprettet da en egen stilling der hovedformålet var å gi lærlingene tettere oppfølging. Dette har blant annet ført til at flere blir i bedriften etter at de har tatt svennebrev. 

Mellommenneskelig

– Siden 2019 har alle som har fullført læretiden bestått fagprøven og takket ja til fast ansettelse i selskapet, og alle jobber fortsatt her i dag, sier lærlingansvarlig for rør i GK Trøndelag, Trond Denstad Kimo. 
Han forteller at hovedformålet med å ta inn lærlinger er å beholde dem etter endt læretid, og at det derfor er helt avgjørende å ta godt vare på de gjennom hele løpet. 
– I tillegg til å støtte lærlingene med de faglige utfordringene, har det vært viktig for oss å møte de på det mellommenneskelige plan, sier Kimo, som mener prisen er en veldig hyggelig annerkjennelse på at metoden de bruker fungerer.  

Storstilt utdeling på Britannia i Trondheim 

Prisen deles ut hvert år og gjelder for alle opplæringsbedrifter på tvers av fag. Begrunnelsen fra Fylkeskommunen er at GK tar en viktig samfunnsrolle med å gi arbeidstrening til ungdommer som trenger dette. 
– Dette har gitt flere mulighet til å ta utdanning innen rørleggerfaget, og dermed også bli faglærte rørleggere og få en varig tilknytning til arbeidslivet, sier Tord Lien, nestleder i Yrkesopplæringsnemnda, før han legger til: 
– Dette er en eksempelbedrift innen den organiserte og seriøse delen av trøndersk byggenæring, og en bedrift som har gått foran i å gjøre ting mer systematisk og bedre.  De har også fått med seg resten på bransjen på det, forteller Lien.

Bildet: Bak fra venstre: Trond Denstad Kimo, Marius Vorhaug, Bent Magnus Berg, Tommy Beckstrøm, Anders Gimse, Bjørn Roar Larsen, Sander Mokkelbost, Sander Karlsen, Simon Bye Tønseth. Foran fra venstre: Jørgen Christiansen, Eskild Mauseth, Julie Forseth, Stian Pedersen, Filmon Okbazgi, Per Thomas Hustøft, Daniel Bergmann, Sondre Hoff Foto: GK/Erik Aune

En investering som har betalt seg

I tillegg til at langt flere blir i GK etter lærlingtiden, har karaktersnittet blant lærlingene steget. Før 2018 var det én lærling som hadde fått meget godt, mens det etter satsningen er seks av tolv som har fått toppkarakter. I tillegg til en god opplæringsplan, forteller Kimo at det har vært viktig å satse på gode rammer.  
– Mange av lærlingene er unge og kommer rett fra skolebenken. Overgangen til arbeidslivet kan være stor. Vi er derfor opptatt av å også hjelpe til med praktiske utfordringer, og har arrangert alt fra matpakkekurs til bankveiledning. Noe så enkelt som riktig ernæring er avgjørende for å fungere godt i hverdagen, men ikke nødvendigvis noe man tenker så mye over når en kommer rett fra skolen, sier Kimo.
Han legger til at det også er viktig å sette krav og være tydelig på hva som forventes. 
– Lærlingene må vite hva som skal til for å få kontrakt som rørlegger. Det handler både om hvilke faglige kvalifikasjoner som skal til, men også hvilke holdninger en må ha når man skal ut i arbeidslivet. Min erfaring er at de fleste setter pris på tydelighet rundt dette, sier Kimo. 

Et foretrukket opplæringssted

GK Trøndelag har i dag 63 rørleggere og 17 antall lærlinger. De merker at satsningen de siste årene har gjort de til et foretrukket opplæringssted, og at rekrutteringen av gode lærlinger nå går mye lettere. 
– I år er også to av lærlingene jenter. For oss er det viktig med mangfold, og vi merker at å ha flere jenter i gruppa bedrer arbeidsmiljøet, sier Kimo.
Johanne Hokstad er voksenlærling i GK, og har vært i bedriften i litt over to år. Hun setter pris på at GK er flinke til å se lærlingene. 

Tillit og oppfølging

– I GK får vi jobbe med mye forskjellig, og jeg liker at vi får være med på å bestemme. Vi får både mye tillit fra bedriften, samtidig som det er gode rutiner for oppfølging og veiledning, sier Hokstad. 
Når hun begynte som lærling var hun spent på hvordan det ville bli å skulle inn i mannsdominert bransje, men har kun hatt positive opplevelser. 
– Det er ikke usannsynlig at jeg vil fortsette å jobbe i GK etter lærlingtiden. I tillegg til at man blir godt ivaretatt, liker jeg at vi jobber på store bygg, og at det er en kombinasjon av nye prosjekter og serviceoppdrag, avslutter 26-åringen fra Trondheim. 

Bildet:  Johanne Hokstad er voksenlærling i GK, og har vært i bedriften i litt over to år.

Årets lærling

Under samme arrangement i Trondheim, ble også Årets lærling kåret.

Årets lærling i Trøndelag er Daniel Skancke Wold fra Trondheim. Skancke Wold hadde sin læretid som rørleggerlærling ved K. Lund. Etter bestått svenneprøve, fikk han fast jobb hos samme bedrift. Daniel har vist gjennom læretiden at han har stor interesse for faget, er ivrig og engasjert og har stor forståelse for faget.

-  Daniel har også vist seg som en lagspiller, og er med på å spille andre god. Han har også tatt bedriftens verdier Solid, synlig og stolt til sitt hjerte, og er positiv og løsningsorientert. Han bidrar også til et godt arbeidsmiljø, noe hans kollegaer setter stor pris på. Han finner gode løsninger for å jobbe smartere, noe som er med og bidrar til høyere produktivitet. Daniel har imponert mange, også i NM i rørleggleggerfaget for lærlinger i 2021. Han gikk helt til topps på pallen under NM! Dette er imponerende, og han viser vei for flere som kommer etter han, og som blir inspirert av han, sier leder i Yrkesopplæringsnemnda, Kristine Svendsen.

Det var en stolt prisvinner som mottok blomster, diplom og en gavesjekk på 10.000 kroner. 

-   Det er veldig spesielt og det betyr veldig mye. Jeg trives veldig godt hos K. Lund, og det er en veldig fin bedrift å jobbe i, forteller Daniel Skancke Wold. 

Bildet: Kristine Svendsen, leder i Yrkesopplæringsnemnda og Årets lærling Daniel Skancke Wold. Foto: Mona Jønvik Andersson, Trøndelag fylkeskommune

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår