GK vinner storkontrakt på Vikingtidsmuseet

 
GK vinner storkontrakt på VikingtidsmuseetIllustrasjon: AART Architects
AKTUELLE PROSJEKTER: GK har signert en flerfaglig teknisk underentreprise med AF Gruppen på 286 millioner kroner på det nye Vikingtidsmuseet, der Statsbygg er byggherre.

Leveransen vil være sentral i sikringen av de uerstattelige kulturhistoriske gjenstandene for fremtiden. 

– Vi har av AF fått tildelt entreprisen på ventilasjon, automatikk, rør og elektro på det nye museet, samt at vi har opsjon på rehabilitering av den gamle delen. Dette er en veldig spennende jobb for oss. Prosjektet setter høye krav til inneklima, sikring av gjenstander og miljø, sier divisjonsdirektør entreprise i GK, Leif Øie.  

For å bremse nedbrytningen av de over 1000 år gamle vikingskipene, spiller god ventilasjon og kontroll av temperatur og fjerning av fuktighet en helt sentral rolle.

Kompleks teknisk leveranse

– Dagens museum oppfyller ikke kravene til hvordan skipene og andre gjenstander fra vikingtiden skal lagres. I det nye bygget vil samlingene fra vikingtiden bli presentert på en tryggere og mer publikumsvennlig måte, forklarer prosjekteier i GK, Lars Johansen.

GK inngikk en intensjonsavtale med AF Gruppen i begynnelsen på 2021. Prosjektsjef i AF Gruppen, Jarle Søreide, forklarer at de involverte GK i en tidlig fase av prosjektet, og at de valgte GK fordi de ønsket å samarbeide med en anerkjent og solid totalteknisk entreprenør. 

– På grunn av prosjektets mange særtrekk har Statsbygg valgt å gjennomføre dette som en samspillsentreprise, der vi sammen utvikler prosjektet. Det å involvere GK tidlig var spesielt viktig for å unngå vanskelige grensesnitt i en kompleks teknisk leveranse. GK har også erfaring fra flere tidligere signal- og museumsbygg, sier Søreide. 

Spektakulær arkitektur

Museumsanlegget blir verdens største og mest innholdsrike om vikingtiden. Hele museumsanlegget blir totalt rundt 13 000 kvadratmeter, tre ganger så stort som det nåværende bygget. Det består av eksisterende bygg som skal rehabiliteres, samt et stort nytt, rundt nybygg. AART Architects står bak den unike arkitekturet.

Illustrasjon: AART Architects

– Byggets runde form blir estetisk flott, men byr på en rekke tekniske utfordringer for oss. Det gjør at tekniske materialer må spesialbestilles eller tilpasses byggets geometri underveis, forklarer Johansen.

Bruker energi fra sjøvann 

Bygget har også høye krav til miljø og vil bruke sjøvann som energikilde til både varme og kuldeproduksjon. AF Gruppen bygger en ny tunnel som er kombinert for flomvann og sjøvannsenergiforsyning for det nye Vikingtidsmuseet der GK vil levere varme- og kjøleteknologien.

– Det vil bli lagt en 350 meter lang tunnel som leder flomvannet ned til Langviksbukta og det er etablert en pumpestasjon i Langviksbukta der det pumpes sjøvann tilbake opp til en energisentral i museet. Sjøvann er en fornybar og stabil energikilde året rundt, og er derfor godt egnet for både for varme- og kuldeproduksjon, sier prosjektleder for rør i GK, Jon Espen Larsen. 

- Allerede godt i gang

Søreide i AF Gruppen forteller at prosjektets kompleksitet har gjort at samarbeidet så langt har vært utfordrende, men godt. 

– Sammen har vi kommet frem til gode tekniske løsninger og arbeidsmetodikk. Vi ser frem til videre godt samarbeid i utførelsesfasen, sier han. 

Brorparten av arbeidene vil pågå i 2025 og 2026.

– AF Gruppen er allerede godt i gang med grunn- og råbyggarbeider på prosjektet. På nyåret starter vi i GK opp med våre arbeider, avslutter Johansen.

Illustrasjon: AART Architects

Om GK:

GK er Skandinavias ledende leverandør av teknikk i bygg med en omsetning på rundt 6 milliarder kroner. Med rundt 3000 ansatte og 85 kontorer i Norge, Sverige og Danmark leverer GK smarte og bærekraftige løsninger innen ventilasjon, kulde, rør, elektro og byggautomasjon.

 

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle bygge- og anleggsprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta SMART.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår