Grunnstein for grønn energiløsning på plass ved UiS

 
Grunnstein for grønn energiløsning på plass ved UiSBildet: Statsbyggs eiendomsdirektør Elin Karfjell
Statsbyggs nye energisentral på Campus Ullandhaug i Stavanger vil redusere universitetet sitt klimagassutslipp knyttet til energiforbruk med 80 prosent.

– Grønt er skjønt! Rene energikilder til ventilasjon, oppvarming og kjøling er et viktig klimatiltak. Med denne sentralen får Universitetet i Stavanger en framtidsrettet løsning, som de vil nyte godt av i mange år framover, sa Statsbyggs eiendomsdirektør Elin Karfjell under grunnsteinsseremonien nylig.

Nybygget på 2000 kvm over fire etasjer er nå under oppføring, med planlagt tett bygg i februar. Prosjektet blir etter planen ferdigstilt mot slutten av året. Så langt har Statsbygg boret ca. 100 energibrønner tilknyttet bergvarmepumper rundt om på campus. Ennå skal det bores 20 til.

Brønnene og den nye energisentralen skal erstatte løsningen universitetet har i dag for oppvarming og kjøling. I dag blir varmebehovet dekket av eldre elektriske kjeler, med hjelp av fossil gass etter behov. På sommeren klarer ikke anleggene å kjøle ned temperaturen til ønsket nivå.

I tillegg til den store reduksjonen av klimagassutslipp, har Statsbygg beregnet at den nye sentralen vil redusere strømforbruket til varme- og kjøleløsninger med over 60 prosent. Sentralen blir bygd med en kapasitet som også kan forsyne en planlagt utvidelse av bygningsmassen på campus. Den vil også styrke universitetets forskning på bergvarme.

– Systemet fungerer som en hvilken som helst varmepumpe som mange har hjemme, men her henter vi varme fra grunnen vinterstid og lader brønnene med overskuddsvarme sommerstid, forklarte Karfjell.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår