Hvordan forebygge fallulykker fra lav høyde?

 
Hvordan forebygge fallulykker fra lav høyde?Illustrasjonsbilde: Getty Images
Et fall fra lav høyde kan virke ufarlig, men statistikken forteller en annen historie. Hvert år fører slike ulykker til langvarige skader, og har til og med ført til dødsfall.

Denne artikkelen ser nærmere på hvordan nøye valg av arbeidsutstyr og oppmerksomhet til sikkerhetsprotokoller kan være avgjørende for å forhindre disse ulykkene.

Fallulykker skjer ofte i jobbsammenheng, og selv fall fra relativt lav høyde kan føre til alvorlige skader og til og med død. Ifølge Arbeidstilsynet er fallulykker en av de ledende årsakene til arbeidsrelaterte skader og dødsfall i Norge. Slike ulykker kan i de aller, aller fleste tilfeller unngås med riktig utstyr og gode sikkerhetsrutiner.

Fra statistikk til handling

Nesten hver tredje ulykke i bygg og anlegg kan tilskrives feil bruk av utstyr eller mangel på sikkerhetsforanstaltninger ved arbeid i høyden. Det er ikke bare de store høydene som er farlige; mange skader skjer også når det arbeides fra mindre høyder som arbeidsbukker og lave stillaser.

Og det er ikke bare i bygg og anlegg fallulykker fra lav høyde inntreffer. Her kan enhver arbeidstaker som jobber innenfor servicenæringen bli rammet. Lagerarbeideren som bare skal hente ned noe fra en høy reol er like utsatt som elektrikeren som skal feste en kontakt høyt oppe på veggen.

Og det er ifølge statistikken her det er lettest at fallulykker skjer fordi jobben som skal gjøres virker ufarlig. Hva galt kan skje fra en tre-trinns arbeidsbukk?

Stol ikke på flaks

For å unngå slike ulykker, kreves det mer enn bare å ha lykken på sin side. Riktig opplæring, regelmessig inspeksjon av utstyr, og bruk av arbeidsutstyr som møter sikkerhetsstandarden er essensielt. Det er her søkelyset på kvalitet og sikkerhet virkelig gjør en forskjell.

Et godt eksempel på sikkerhetsutstyr er stabile arbeidsbukker som er designet for å forhindre uønskede hendelser. En god arbeidsbukk er stabil, lett å flytte rundt, og har funksjoner som sklisikre trinn og låsemekanismer som sikrer at bukken står støtt under bruk.
 

Riktig opplæring og regelmessig inspeksjon av utstyr er viktig forteller Arne fra Hultafors

Velge riktig handler om mer enn bare korrekt høyde

Når du velger arbeidsbukk, tenk på jobbens natur.

Er arbeidet hovedsakelig innendørs eller utendørs? Hvilken høyde trenger du for å jobbe komfortabelt og sikkert? Er bukken sklisikker og har den støtte for beina på øverste trinn?

Og ikke minst, hvordan står det til med transportabiliteten? En arbeidsbukk som er enkel å slå sammen, lett å bære, og som passer i bilen eller på lageret, er gull verdt ifølge vår ekspertkilde Harald Arne Veisdal, Account Manager i Hultafors Group Norge.

– Det du bør se etter når du velger deg en ny arbeidsbukk er en stabil og sikker arbeidsbukk som tåler mye belastning og daglig bruk. Utstyrt med dype trinn og en stor topplate, sier Harald Arne videre.

Ved valg av riktig utstyr skader det aldri å rådføre seg med eksperter på området.

En slik ekspert finner du i TOOLS som ikke bare selger utstyr av høy kvalitet, men som har en betjening som kan svare på de spørsmål du måtte ha om sikkerhet, og som kan gi råd om hvilket produkt du bør velge ut fra den jobben som er mest fremtredende akkurat hos dere.

I kampen mot fallulykker er ingen innsats for stor.

Ved å velge riktig utstyr, sikre at alle brukere har riktig opplæring, og ved å sette sikkerhet først, kan vi alle bidra til å redusere antall ulykker betraktelig. Det er viktig å huske på at hver ulykke vi forhindrer, ikke bare sparer kostnader og tid, men også liv.

Husk, neste gang du griper etter den arbeidsbukken: Sikkerheten begynner med ditt valg. Så velg klokt, og hold både føtter og sikkerhet på bakken.

Og når sikkerheten er ivaretatt skader det ikke å også tenke miljø

Vår ekspertkilde Harald Arne Veisdal, som jobber som Account Manager i Hultafors Group Norge, er opptatt av miljøaspektet i produksjon av arbeidsbukker og stiger.

– Å velge produkter som ikke bare er sikre, men også miljøvennlige, setter virkelig prikken over i-en, sier han.

Hos W.steps tar man miljøansvar på alvor.
 

Produksjon av W.Steps foregår i stor grad i Nässjö i Sverige med bruk av energi fra vannkraft, et eksempel på bærekraft i praksis.

Produksjonen hos W.steps drives med fornybar energi, som vannkraft og geotermisk energi, noe som betydelig reduserer miljøfotavtrykket.

Dette sikrer at selv under de mest energikrevende prosessene, som smelting av aluminium, holder utslippene seg på et minimum.

– Og med en produksjon som i stor grad foregår lokalt i Nässjö i Sverige, står W.steps som et eksempel på bærekraft i praksis, selv om noen produkter fortsatt kommer fra utenfor Skandinavia, sier han avslutningsvis på vei inn til en TOOLS-butikk for å se om de trenger å fylle opp lageret av W.steps stiger og arbeidsbukker.

Video: Gjør din arbeidsdag lettere med en W.steps arbeidsbukk

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår