Hvordan spare vann i næringsbygg?

 
Hvordan spare vann i næringsbygg?Bildet: Vær obs på at drypp fra for eksempel varmtvannsbereder kan være et stort pengesluk, da den hele tiden må bruke strøm på å fylle opp og varme opp nytt vann. Illustrasjonsbilde: Getty Images
FAGARTIKKEL: I Norge betaler vi for hver eneste liter vann som forbrukes, og noen steder betaler vi for tiden dyrt. Derfor ligger det stor økonomisk gevinst i å redusere vannforbruket. Her er noen tips til vannsparing i ditt næringsbygg.

Av Stig Rasmussen

Stig Rasmussen har jobbet som rørlegger hos E. Sjøstrøm i 20 år, fra 2006 som prosjektleder. For det meste jobber han med rehabilitering av bad og større rehabiliteringsjobber, men han har også oppdrag med service, eneboliger og større anlegg.

Start med å kartlegge forbruket

Før du kan iverksette vannbesparende tiltak, må du ha en oversikt over vannforbruket. Få kartlagt bruken av både varmt og kaldt vann. Definer målepunkter og sammenlign forbruket på de ulike målepunktene over tid. Dette kan gjøres gjennom en halvårlig gjennomgang av alle tappestedene. En oversikt over vannforbruket i bygget er det første skrittet på veien til å avdekke eventuelt svinn eller overforbruk.

Lekkasjer i anleggsdeler

Synlige anleggsdeler: I den halvårlige gjennomgangen bør du se etter lekkasjer i synlige anleggsdeler, som drypplekkasjer fra blandebatterier og kuplinger. Ved mistanke om lekkasje på skjulte rørledninger, vil trykktesting av disse raskt vise om disse er tette eller ikke. Les av vannmålere når bygget ikke er i bruk. Viser de forbruk, kan det tyde på lekkasje eller en defekt komponent i anlegget. Unormale suselyder kan også være tegn på lekkasje.

Les også: Slik unngår du lekkasjer fra vannrør i næringsbygg

Sikkerhetsventiler

Sjekk sikkerhetsventilene ved varmtvannstankene i bygget. Uten jevnlige tilsyn kan de dryppe kontinuerlig uten at noen merker det. Vær obs på at drypp fra for eksempel varmtvannsbereder kan være et stort pengesluk, da den hele tiden må bruke strøm på å fylle opp og varme opp nytt vann.

Unngå unødvendig forbruk

Sjekk vannforbruket på toaletter, urinaler, dusjer, blandebatterier og berøringsfrie batterier. Ligger forbruket på normale nivåer, eller er det indikasjoner på at noe av utstyret bruker mer vann enn du bør kunne forvente? Undersøk for eksempel WC-sisterner nøye. Selv drypp som er knapt synlige i en sisterne, kan forårsake betydelige utgifter over tid. Sikre utekrana og sørg for at den ikke er åpen og tilgjengelig 24 timer i døgnet, for å unngå at uvedkommende forsyner seg av vannet.

Les også: 5 tegn på at varmeanlegget er feil innregulert

Vannbesparende sanitærutstyr

Det har vært en rivende utvikling innen vannsparende sanitærutstyr, som berøringsfrie blandebatterier, toaletter med mindre vannforbruk og automatisk innstilte vannmengder i dusjer. Snakk med en VB Rørlegger om dette – så får du gode råd om valg av utstyr som sparer vann. Ønsker du flere tips, anbefaler vi at du laster ned e-boken og besøker temasiden vår om drift, service og vedlikehold av VVS-anlegg.

Denne artikkelen ble første gang publisert på VB Bloggen. Gjengitt med tillatelse fra Rørleggerkjeden VB

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår