- Hvordan utnytte spillvarmen?

 
- Hvordan utnytte spillvarmen?Bildet: Fra venstre: Stine Skagestad (Eyde Cluster), Rolf Iver Mytting Hagemoen (Norsk Varmepumpeforening), Marit Sandbakk (Enova), og Christian von der Ohe (GCE NODE).
- Spillvarme er verdens største uutnyttede energikilde. Og i motsetning til andre fornybare energiprosjekter, går ikke spillvarmegjenvinning på bekostning av naturen og skaper ingen konflikter, sier Christian von der Ohe, RD&I-sjef ved GCE NODE.

Med denne introduksjonen satte RD&I-sjefen ved GCE NODE scenen for et miniseminar om spillvarme og høytemperaturvarmepumper organisert av GCE NODE og Eyde Cluster. Mer enn 40 personer kom for å lære om det siste innen teknologi for forbedret utnyttelse av overskudd av termisk energi, ifølge gcenode.no

En av de viktigste muliggjørende teknologiene er varmepumper. Ifølge Rolf Iver Mytting Hagemoen, Daglig leder i Norsk Varmepumpeforening, har toppmoderne industrielle varmepumper unike evner til å utnytte spillenergi fra industrielle prosesser.

Bildet: Alle foredragsholdere. Bakre rekke (venstre-høyre): Christian Schlemminger, Rolf Iver Mytting Hagemoen, Michael Bantle, Tomas Finnøy, og Ellen Nordgård-Hansen. Foran f.v.: Christian von der Ohe, Håkon Selvnes, Trond Bjerkan, Arne Høeg, Marit Sandbakk, og Stine Skagestad.

- Varmepumper i industrien har eksistert i mer enn 100 år. De siste årene har det vært massiv forskning på teknologi som kan forbedre effektiviteten, miljøvennligheten og bruksområdene til varmepumper. I dag er varmepumper den mest kostnadseffektive måten å spare energi på, sa Hagemoen.

HØYERE KRAFTPRISER

I Norge regner man med at det slippes varmeenergi tilsvarende 20 TWh til luft eller vann hvert år. Anslaget for EU er 100 ganger høyere.

– Prosessindustrien i Agder har cirka 5 TWh overskuddsvarme. I flere tiår har industrien jobbet hardt for å redusere dette tallet ved å forbedre prosessene og gjenbruke overskuddsenergi internt. Det gjenstår to hovedbarrierer for å bruke overskuddsvarme: Mesteparten av overskuddsvarmen er lav i temperatur og/eller «vanskelig å fange opp» hvis temperaturen er høyere, sier Stine Skagestad, leder for sirkulær økonomi i Eyde-klyngen.

Hun legger til: - Ved bruk av varmepumpeteknologier kan temperaturen på spillvarme være enklere å bruke både internt og i industriell symbiose rundt anleggene.

Ifølge Mytting Hagemoen er investeringer i varmepumpeteknologi stadig mer lønnsomme, på grunn av stigende strømpriser og strengere krav til energisparing.

- I dag kan varmepumper fange spillvarme, kostnadseffektivt øke utgangstemperaturen for gjenbruk, eller utnytte varmen i nye sirkulære produksjonsprosesser. For bedrifter betyr dette penger spart. For samfunnet kan elektrisitet brukes til andre formål og vi trenger mindre fossile energikilder, sa Mytting Hagemoen.

Bildet: Rolf Iver Mytting Hagemoen, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening, understreket verdien av å introdusere varmepumper i industrisektorer.

GODE STØTTEORDNINGER

Marit Sandbakk, Seniorrådgiver i Enova, gjorde det klart at gjenbruk av overskuddsenergi er det mest effektive tiltaket for energisparing i norsk industri i dag. Derfor tilbyr Enova støtteordninger for alle selskaper som er villige til å foreta slike investeringer.

– Så langt har Enova støttet 6300 energigjenvinningsprosjekter. Flere av våre programmer involverer prosjekter for spillvarme. Vi gir tilskudd til piloter og forprosjekter på umodne teknologiløsninger. Vi har også ordninger som møter investeringer i moden teknologi innen spillvarme, sa Sandbakk.

RASK TEKNOLOGISK UTVIKLING

Økende energipriser og offentlige finansieringsordninger har satt fart i teknologiutviklingen innen spillvarmegjenvinning. På seminaret presenterte flere leverandører av industrielle varmepumper sine løsninger. Nye varmepumper som, i kaskadesystemer eller i kombinasjon med andre varmesyklusmaskiner, kan øke temperaturene til stadig høyere nivåer, introduseres. I kombinasjon med andre energikilder, som geotermisk og solenergi, kan varmepumper spille en viktig rolle ved å levere høyere effekt.

– Forskningen øker, men vi har fortsatt mye å lære. Neste steg er å etablere flere demo-steder i industrianlegg, for å teste ut nye systemer, sa Christian Schlemminger, forsker ved Sintef.

KILDE: gcenode.no

Bildet: Representanter fra mange bedrifter kom for å lære mer om mulighetene til industrielle varmepumper.

Om GCE NODE:

GCE NODE er en industridrevet klynge for havteknologier. Basert i Sør-Norge omfatter GCE NODE ca. hundre selskaper, hvorav de fleste utgjør en verdensledende verdikjede av leverandører til olje & gass, offshore, energi og maritim industri.

Klyngedeltakere inkluderer alt fra små gründerbedrifter til store verdenslendene aktører, som National Oilwell Varco, HMH og Schlumberger-eide Cameron Sense, APL, MacGregor, Nekkar, og Å Energi. Hele verdikjeden er representert i klyngen. Også leverandører av software, overvåkingssystemer, vedlikeholdstjenester og tjenesteytere er deltakere i NODE.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår