Klart for Danmarks største fjernvarmeprosjekt

 
Klart for Danmarks største fjernvarmeprosjektIllustrasjonsbilde: Getty Images
DANMARK: Nærmere 4.000 olje- og naturgasskunder i Herlev kommune får nå mulighet til å kobles til fjernvarme når Danmarks største fjernvarmeprosjekt settes i gang.

Våren 2022 lanserte Vestforbrænding Varmeplan 2030, som er det største og mest ambisiøse fjernvarmeprosjektet i Danmark. Hele 450 km fjernvarmerør må graves ned i sju kommuner de neste årene, og over 39.000 nye husstander må kobles til den mer klimavennlige fjernvarmen.

I oktober i fjor vant entreprenørselskapene Per Aarsleff og MJ Eriksson det svært store byggeprosjektet til 6,3 milliarder danske kroner, og 31. januar starter sistnevnte første etappe av hele prosjektet i Herlev, som vil ende med at ytterligere 37 km fjernvarmerør graves i kommunen de neste årene, melder dagensbyggeri.dk

Totalt forventes entreprenøren å måtte flytte 29.000 kubikkmeter jord i forbindelse med nedgravningen av de mange kilometerne med fjernvarmerør i Herlev. I tillegg må det etableres to nye varmevekslerstasjoner i kommunen, slik at 4.000 husstander kan velge å koble seg på fjernvarmenettet. Det forventes at 2.800 nye husstander vil benytte seg av tilbudet.

Ifølge ordfører Thomas Gyldal Petersen var det de skyhøye naturgassprisene som i 2022 presset husholdningsøkonomien til det ytterste, som satte fart i planleggingen av utbyggingen av fjernvarme i kommunen.

– I tillegg til å sikre innbyggerne en billigere varmeforsyning, er utrulling av fjernvarme også en avgjørende faktor for realiseringen av vår klimahandlingsplan. Med kollektive oppvarmingsløsninger, som fjernvarme, kan energi brukes mye mer effektivt enn med individuelle varmeløsninger. Vestforbrændings arbeid med å rulle ut fjernvarme til inntil 39.000 husstander er derfor et betydelig bidrag til den grønne omstillingen i de enkelte kommunene og i Danmark, sier Petersen.

Intens planlegging

Steen Neuchs Vedel er direktør i Vestforbrænding, som skal produsere og levere fjernvarmen til både nye og eksisterende kunder. 

– Alle parter har i forkant jobbet intensivt med planlegging, beregninger og avdekke muligheter for bruk av supplerende varmekilder og ny fjernvarmeteknologi, sier Vedel.

(KILDE: Dagens Byggeri)

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår