Næringsmarkedet svikter

 
Næringsmarkedet svikterBildet: Denne luft-til-luft-varmepumpen skal forsyne en tannklinikk med effektiv, fornybar varme. Foto: NOVAP
I første halvår ble det solgt flere varmepumper enn noensinne, og de aller fleste går til boliger. – Med så høye strømpriser er det rart vi ikke ser større salg til bedrifter.

Det sier Rolf Iver Mytting Hagemoen, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening, i en pressemelding. Ferske tall fra Prognosesenteret viser at totalt salg i første halvår økte med 11 prosent sammenlignet med rekordåret 2021.
– Vi har sett gjennom en årrekke at høye strømpriser driver salget, ikke minst av luft-til-luft-varmepumper. De er forholdsvis enkle å installere ogvil raskt redusere strømregningen betydelig, poengterer Hagemoen.

Tidligere høysesong

All oppmerksomheten rundt strømpriser de siste ukene har satt fart på boligeiere.
– Som regel pleier høysesongen å komme i gang for alvor fra midten eller slutten av august. Men nå startet det for alvor allerede den første uka i august, sier Markus Flognman, avdelingsleder for varmepumper i Ventistål som importerer Panasonic varmepumper. Han er imidlertid litt skuffet over at det ikke er større vekst for luft-til-luft-varmepumper for næringsbygg.
– Vi ser jo stadig bedriftseier som er fortvilet over høye strømregninger uttale seg i media, poengterer han.

Har ikke tatt av

Jakobsen Energiservice i Haugesund installerer først og fremst luft-til-luft-varmepumper, både i boliger og mange typer næringsbygg, som treningssentre, verkstedhaller, lagerhaller og kontorlokaler.
– Vi har merket større interesse fra næringskunder over tid, opplyser Aleksander Svellingen. Men å si at det har tatt av er å ta for hardt i, og Svellingen tror ikke salgsveksten primært handler om økte strømpriser.
– Vi har gjort en innsats sjøl også, ved å jobbe oss mer inn mot næringskunder, poengterer han.

Bildet: Hydroscand på Avaldsnes er en av bedriftene som har luft-til-luft-varmepumpe fra Jakobsen Energiservice, en av Varmepumpeforeningens godkjente forhandlere. Foto: NOVAP

Trenger støtte for å nå 10 TWh-mål

Varmepumpeforeningen forventer at Enova kommer med bedre støtteordninger for boliger og yrkesbygg.
– Det kan gi enda mer fart i markedet, noe vi trenger for å oppnå Stortingets mål om 10 TWh energieffektivisering innen 2030. Da er varmepumper en av de sentrale løsningene, understreker Hagemoen.

Flere detaljer om varmepumpemarkedet: Salg av varmepumper fra 2016 til andre kvartal 2022

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår