Nedslående om f-gass

 
Nedslående om f-gassIllustrasjonsbilde. Foto: Norsk Varmepumpeforening
De største bygg- og anleggesentreprenørene har ikke rutiner som sikrer at klima-, fryse- og kjøleanlegg blir håndterte av sertifiserte fagfolk.

Det viser et tilsyn med de åtte største bygg – og anleggsentreprenørene i landet. Målet med tilsynet var å kontrollere at entreprenørene følger opp plikten de har for å sikre at de som installerer og demonterer kuldeanlegg, luftkondisjoneringsanlegg eller varmepumper er sertifiserte for jobben.

Inneholder svært sterke klimagasser

Kuldemedia i disse anleggene kan inneholde svært sterke fluorholdige klimagasser (f-gasser), som for eksempel hydrofluorkarboner (HFK). I dag er lekkasjer av HFK-gasser fra kuldeanlegg, luftkondisjonering og varmepumper den desidert største kilden til utslipp av f-gasser. For å redusere og forhindre utslipp av f-gasser, er det strenge krav til hvordan gassene skal håndteres og at det må utføres av sertifisert personell og foretak.

Kjenner ikke kravene om sertifisering

- Tilsyn viser at bygg- og anleggesentreprenørene i liten grad kjenner til kravet i regelverket om nødvendig sertifisering. De store entreprenørene setter ut oppdrag med arbeid på anlegg som inneholder f-gasser. I mange prosjekt er det underleverandør som setter ut oppdraget til kuldeentreprenører. Både hovudentreprenør og mellomledd har et ansvar og må sette i verk tiltak for å sikra at regelverket for handtering av f-gasser blir overholdt, skriver miljødirektoratet i en pressemelding.

- Tilsynet viste at ingen av hovedentreprenørene hadde tilstrekkelige tiltak og rutiner, eller tok stikkprøver for å kontrollere om montørene de gav oppdraget til var sertifiserte, eller om mellomleddene brukte sertifiserte underleverandører, heter det videre i pressemldingen.

Følger opp med nye tilsyn der det er nødvendig

Miljødirektoratet vil følge opp entreprenørene for å sikre at de får på plass nødvendige, pålagte rutiner, slik at f-gassene blir håndtert forsvarlig.

Dette er bygg – og anleggebedriftene som ble kontrollert:

Recover Oslo
Skanska Norge AS avd. div bygg region Oslo/Akershus
Veidekke entreprenør  AS selskapsadministrasjon
Peab bygg Norge AS adv. Tromsø
AF gruppen Norge AS, AF bygg/rehab Oslo/administrasjon
Kruse Smith entreprenør  AS avd. Kristiansand hovedkontor
HENT AS avd. Oslo
NCC Norge AS 

Utslipp av f-gasser i Norge

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår