Nedslående om f-gass

 
Nedslående om f-gassIllustrasjonsbilde. Foto: Norsk Varmepumpeforening
De største bygg- og anleggesentreprenørene har ikke rutiner som sikrer at klima-, fryse- og kjøleanlegg blir håndterte av sertifiserte fagfolk.

Det viser et tilsyn med de åtte største bygg – og anleggsentreprenørene i landet. Målet med tilsynet var å kontrollere at entreprenørene følger opp plikten de har for å sikre at de som installerer og demonterer kuldeanlegg, luftkondisjoneringsanlegg eller varmepumper er sertifiserte for jobben.

Inneholder svært sterke klimagasser

Kuldemedia i disse anleggene kan inneholde svært sterke fluorholdige klimagasser (f-gasser), som for eksempel hydrofluorkarboner (HFK). I dag er lekkasjer av HFK-gasser fra kuldeanlegg, luftkondisjonering og varmepumper den desidert største kilden til utslipp av f-gasser. For å redusere og forhindre utslipp av f-gasser, er det strenge krav til hvordan gassene skal håndteres og at det må utføres av sertifisert personell og foretak.

Kjenner ikke kravene om sertifisering

- Tilsyn viser at bygg- og anleggesentreprenørene i liten grad kjenner til kravet i regelverket om nødvendig sertifisering. De store entreprenørene setter ut oppdrag med arbeid på anlegg som inneholder f-gasser. I mange prosjekt er det underleverandør som setter ut oppdraget til kuldeentreprenører. Både hovudentreprenør og mellomledd har et ansvar og må sette i verk tiltak for å sikra at regelverket for handtering av f-gasser blir overholdt, skriver miljødirektoratet i en pressemelding.

- Tilsynet viste at ingen av hovedentreprenørene hadde tilstrekkelige tiltak og rutiner, eller tok stikkprøver for å kontrollere om montørene de gav oppdraget til var sertifiserte, eller om mellomleddene brukte sertifiserte underleverandører, heter det videre i pressemldingen.

Følger opp med nye tilsyn der det er nødvendig

Miljødirektoratet vil følge opp entreprenørene for å sikre at de får på plass nødvendige, pålagte rutiner, slik at f-gassene blir håndtert forsvarlig.

Dette er bygg – og anleggebedriftene som ble kontrollert:

Recover Oslo
Skanska Norge AS avd. div bygg region Oslo/Akershus
Veidekke entreprenør  AS selskapsadministrasjon
Peab bygg Norge AS adv. Tromsø
AF gruppen Norge AS, AF bygg/rehab Oslo/administrasjon
Kruse Smith entreprenør  AS avd. Kristiansand hovedkontor
HENT AS avd. Oslo
NCC Norge AS 

Utslipp av f-gasser i Norge

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår