Ny energisentral kjøler ned Hovinbyen

 
Ny energisentral kjøler ned HovinbyenBildet: Knut Inderhaug og Morten Bøhler, inne i det som skal bli Hovinbyen Energy Hub. Foto: Construction City.
Hovinbyen Energy Hub etablerer en stor sentral for områdekjøling på Ulven i Oslo. Energisentralen gir næringsvirksomheter på Økern, Ulven og Haraldrud muligheten til å koble seg til et kollektivt og miljøvennlig kjølesystem.

Den nye kjølesentralen skal etableres i underetasjen i Construction City, som er planlagt ferdigstilt i 2025. Det er Hafslund Oslo Celsio (Celsio) og OBOS som står bak Hovinbyen Energy Hub.

- Kjølesentralen vil ha en kapasitet på hele 20 MW. Dette er nok til å dekke kjølebehovet til om lag 25 næringsbygg, sier administrerende direktør i Celsio, Knut Inderhaug.

I tillegg til å forsyne næringsbygg i området med kjøling, vil energisentralen levere overskuddsvarme og tappevann til Construction City. 

Belønner energieffektiv drift

- For å bidra til at kjølingen vi skal produsere blir brukt mest mulig effektivt, legger vi opp til en prismodell som vil belønne bygg som driftes energieffektivt, sier Inderhaug. 

Han forteller videre at Hovinbyen Energy Hub skal se nærmere på hvordan den nye kjølesentralen kan samspille med strømnettet. For eksempel kan det bli aktuelt å etablere elbillading som kan styres slik at lading skjer på tider av døgnet når kjølesentralen ikke har store effektbehov. 

- Dermed belastes strømnettet mindre, og behovet for investeringer i strømnettet kan reduseres, forklarer han.

Hovinbyen Energy Hub har mottatt støtte fra Enova for å utforske hvordan fordrøyningsbasseng kan brukes til å bli kvitt overskuddsvarme som ikke kan nyttiggjøres. Vannmagasinet tilhørende Construction City vil ha en kapasitet på hele 550 000 liter. 

- Det er første gang vi skal bruke et fordrøyningsbasseng til å kvitte oss med overskuddsvarme. Dette er noe helt nytt og noe vi har store forventninger til, forteller Inderhaug.

Bærekraftig områdeutvikling

Hovinbyen er utpekt som et av de viktigste satsingsområdene i Oslos kommuneplan, og er Norges største byutviklingsprosjekt. Construction City, som vil måle over 100 000 kvadratmeter, blir et viktig landemerke i den nye bydelen.

- I Construction City legger vi til rette for bransjesamarbeid under samme tak, så det var naturlig for oss å samarbeide om områdekjøling også. Dette er bærekraftig områdeutvikling i praksis, og nok et bevis på at gode løsninger skapes best i samarbeid med andre, sier Nils Morten Bøhler, konserndirektør næringseiendom i OBOS.

Kjølesentralen er beregnet til å gi en effektreduksjon i strømnettet på hele 9,7 MW. Det er en gevinst man ikke kan oppnå om hvert bygg har sin egen kjølesentral. Bøhler viser også til at den kollektive løsningen vil frigjøre arealer i omkringliggende bygg.

- Løsningen bidrar blant annet til at takarealer kan brukes til rekreasjon, solceller og håndtering av overvann for å redusere flomfare. Det er viktig i et område der det nå bygges tett, sier han.

Om Hovinbyen Energy Hub:

OBOS og Hafslund Oslo Celsio står bak Hovinbyen Energy Hub AS. Hovinbyen Energy Hub skal eie og drifte den nye kjølesentralen og leier 1 350 kvadratmeter i Construction City til dette formålet. AF Energi er entreprenør.

Om Construction City:

I 2025 står Construction City klart på Ulven i Oslo. Næringsbygget som er på 103.000 kvadratmeter, skal huse små og store aktører som i fellesskap skal styrke bransjens samlede konkurransekraft. Det er OBOS Eiendom som står bak satsingen. Construction City Bygg, et arbeidsfelleskap mellom AF Gruppen og Betonmast, er hovedentreprenør. OBOS, AF Gruppen, Betonmast, Ellingard Gruppen og Compass Group flytter sine hovedkontor til Construction City når bygget er ferdigstilt. Les mer på www.constructioncityeiendom.no 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår