Oppdatert veiledning for valg av luftfiltre

 
Oppdatert veiledning for valg av luftfiltreEurovent 4/23 - 2020 - Valg av luftfiltre klassifisert etter EN ISO 16890 for allmenn ventilasjon – tredje utgave.
Eurovent har utgitt tredje utgave av veiledningen Eurovent 4/23 som skal gjøre det lettere å velge luftfiltre klassifisert etter filterstandarden EN ISO 16890.

Den nye utgaven er oversatt til norsk. Filterstandarden EN ISO 16890 har erstattet EN 779. Den nye standarden har etablert et effektivitets-klassifiseringssystem for luftfiltre for allmenn ventilasjon basert på partikkelformet materiale (PM). Det erstatter åtte filterklasser som ble brukt tidligere.

– Veilederen fra Eurovent gir en oversikt over forskjellene mellom klassifisering etter den gamle og den nye standarden for filterklasse og anbefalte kombinasjoner av filterkvalitet, sier Thor Lexow, administrerende direktør i VKE, i en pressemelding.

Tre partikkelstørrelser for ventilasjonsfiltre

Den nye klassifiseringen angir hvor effektivt luftfilteret skiller ut partikkelstørrelser (ePM1, ePM2,5, ePM10), og gir helt nye muligheter for å dimensjonere inneluftkvalitet. Veiledningen, Eurovent 4/23 – 2020, har blant annet som mål er å øke bevisstheten om energieffektiviteten ved luftfiltre.

Oppdater anbefaling ved flertrinnsfiltrering

Krav til filtreringsgrad kan oppnås ved å anvende egnede filterklasser (ettrinnsfiltrering) eller kombinasjoner av filterklasser (flertrinnsfiltrering). Dette muliggjør en optimalisering av filtreringssystem og spesielt å øke energieffektiviteten. Utskillingsgrad ved flertrinnsfiltrering kan beregnes etter metoden i EN ISO 16890.

Tredje utgave av Eurovent 4/23-veiledningen har oppdatert tabellen med anbefalte kombinasjoner av filterklasser som tilfredsstiller krav til minste utskillingsgradene for aktuelle kategorier av uteluftskvalitet og tilluftskvalitet. Tabellen i veilederen er ikke er uttømmende, og det anbefales å kontakte en filterleverandør for optimalt valg.

Relevant for alle som prosjekterer og drifter bygg

– Veiledningen er en god innføring med praktiske tabeller og oppdaterte verdier som vi har oversatt til norsk. Veiledningen Eurovent 4/23 henvender seg til alle yrkesaktører innen bygg og VVS som arbeider med ventilasjonssystemer. Spesielt rådgivere, eiendomsforvaltere, entreprenører og leverandører av utstyr vil ha nytte av denne veiledningen for luftfiltre, sier Lexow.

Last ned veiledning Eurovent 4/23 – 2012 tredje utgave her.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår