- Plastflasker bør ikke bli til rør

 
- Plastflasker bør ikke bli til rørIllustrasjonsbilde: Getty Images
BRANSJEKOMMENTAR: - Å lage filtstrømper av resirkulerte drikkeflasker kan virke som en god idé. Men det er det ikke.

Av Kjell Olav Maldum, administrerende direktør i Infinitum AS

«Akkurat som at vi gjenbruker gamle rør, bruker vi gjenvunnet materiale fra drikkeflasker i filtstrømpene våre. Opptil 90% av filtmaterialet vårt er laget av resirkulerte PET-flasker». Det skriver Svein Rune Myhre i Rørfornying Offentlig VA i en bransjekommentar i Byggfakta Nyheter nylig.

Han påpeker at resirkulering og gjenbruk av materialer er viktig for å redusere klimautslipp.

En kortslutning

Myhre har rett i at resirkulering er avgjørende for å nå klimamålene, men det er en kortslutning å tro at man bedrer klimaet ved å lage rør eller noe annet av PET fra drikkevareflasker. Hva skal man lage nye flasker av da? Hvis plast fra flasker brukes til å lage andre ting, betyr det bare at man må bruke mer olje til å lage nye flasker.

Norge har verdens beste pantesystem. Mer enn 9 av 10 flasker og bokser samles inn og resirkuleres.  Derfor er det mest bærekraftig at plasten i en flaske brukes til en ny flaske. 

Rør bør bli rør

Vi ser at det også skrives at plastavfall kan bli til nye drikkeflasker. Det stemmer ikke. Det er strenge krav til hva som kan bli emballasje for mat- og drikkevarer. Pantesystemet er et lukket, sirkulært system, der vi holder kontrollen på materialkvaliteten hele veien. 

Jeg er overbevist om at det er gode tanker bak å lage filtstrømper av plast fra flasker. Men det er ikke veien til en klimavennlig sirkulær økonomi. Det beste rørbransjen kan gjøre, er å ta vare på alle sine egne ressurser og sikre at de brukes igjen og igjen. Det er sikkert vanskeligere enn å kjøpe plast fra flasker, men langt mer framtidsrettet. Rør bør bli rør, og flasker bør bli flasker. 

 

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår