Tar NASA-teknologi til badekabinene

 
Tar NASA-teknologi til badekabineneIllustrasjonsbilde: Orbital Systems
DANMARK: – Vi har inngått et formelt samarbeid med Orbital Systems, som har utviklet et system som renser og resirkulerer badevannet, sier John Skaanning, partner i DKbad, produsent av prefabrikkerte bad.

Av Bjørn Laberg

Opprinnelig ble teknologien utviklet i forbindelse med et NASA-prosjekt for ekspidisjoner til planeten Mars. Aarhus-baserte DKbad og svenske Orbital Systems bruker nå den samme teknologien i baderomskabiner, noe som gir dansker, svensker og nordmenn mulighet til å ta en dusj med et minimalt forbruk av rent vann og energi for oppvarming.

Inn i halparten av DKbads baderomskabiner?

– Vi har inngått et formelt samarbeid med Orbital Systems, som har utviklet et system som renser og resirkulerer badevannet, sier John Skaanning, partner i DKbad, i en pressemelding.

DKbad leverer arkitekttegnede fabrikkbygde baderomskabiner/bad for nybygg og renovering. Selskapet tilbyr nå sine kunder å ha det vannbesparende systemet innebygd. Selskapet forventer at vannsparesystemet allerede neste år bygges inn i halvparten av de prefabrikkerte badene som DKbad leverer til boliger, hoteller og institusjoner. De vannbesparende badene egner seg spesielt godt til bruk i grønne bygg.

– Det er naturlig å bygge systemet inn i en baderomskabin produsert på en fabrikk, sier Casper Garsdal, partner i DKbad.

Sparer opptil 90 prosent vann

– De kommende byggeforskriftene krever at vi alle skal være mer bærekraftige, og samtidig øker energiprisene, så vi tror at et slikt vannbesparende system er fremtiden. Det gir mange gode poeng, Det lille systemet tar ikke mye plass og kan enkelt plasseres i det tekniske rommet ved siden av badet. I en ordinær ti minutter kort dusj brukes typisk 90 liter varmtvann, men systemet sparer opptil 90 prosent vann og 80 prosent varme. Temperaturen justeres også kontinuerlig for bedre komfort, sier Garsdal.

Rask nedbetalingspris

- Tilleggsprisen for systemet er i runde tall 50.000 danske kroner, inkludert mva. Med stigende energipriser gir det en rask tilbakebetalingstid på kun ca. tre år for en familie med mor, far og barn. Noen vil kanskje synes det er skremmende å dusje i resirkulert vann, men etter å ha fått systemet demonstrert kan John Skaanning berolige.

– Hver baderomskabin har sitt eget system, og den stenger av alt vann etter bruk og renser. Det er derfor kun rent vann igjen når det kommer en ny bruker. Samtidig er det sensorer som hele tiden måler vannkvaliteten, så hvis vannet er forurenset, blir det ikke resirkulert, sier han avslutningsvis.

Illustrasjon: Orbital Systems

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår