Tilbyr nytt kompetansetilbud innen bærekraft

 
Tilbyr nytt kompetansetilbud innen bærekraftBildet: Per Skau (t,v.) og Kjetil Tvedt (Fellesforbundet og BNL)
Gjennom treparts-bransjeprogram for kompetanseutvikling lyser nå Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse ut 15 millioner til utvikling av skreddersydde utdanningstilbud for industri og byggenæringen.

Dette skjer i samarbeid med partene i arbeidslivet. Målet er å utvikle korte, skreddersydde moduler som ansatte kan ta i kombinasjon med jobb. - Skal våre medlemmer holde seg oppdatert må det kompetansepåfyll til, og terskelen for etterutdanning må ned, sier Per Skau, forbundssekretær i Fellesforbundet.

- Målet med denne delen av utlysingen er å lage et lavterskeltilbud skreddersydd for fagarbeidere i byggenæringen. Mange ansatte fra andre land har lange opphold i Norge, og disse trenger denne typen tilbud sier Skau.

Partene har identifisert to moduler om energi og to om sirkulære bygg som får utviklingsmidler:

A) Helhetlige energisystemer:

Det er behov for bredere og mer helhetlig kunnskap om energisystemer for å kunne velge de optimalt energieffektive oppvarmingsløsningene. Målgrupper for denne modulen er rørleggere, elektrikere, utbyggere, eiendomsbesittere, rådgivende ingeniører, prosjektledere, undervisere (yrkesfag, fagskole, høyskole, universitet). Utdanningsnivå tilsvarer teknisk fagskole, høyskole og universitet.

B) Energirådgiver:

Det trengs mer teknisk kunnskap om konsekvens og effekt av ulike energieffektiviserende løsninger, i ulike typer bygg. Kulde og ventilasjon i forhold til klima.
Målgrupper for denne modulen er tømrere og andre med kunnskap om konstruksjon. Utdanningsnivå tilsvarer teknisk fagskole.

C) Praktisk ombruk og sirkulær økonomi:

Modulen vil se på hvordan ombruke bygningsmaterialer og redusere svinn i byggeprosessen. Målgrupper for modulen er alle typer fagarbeidere i byggenæringen, byggmestere, entreprenører, rivningsfirma og eiendomsbesittere. Utdanningsnivå tilsvarer teknisk fagskole

D) Planlegging av sirkulære bygg:

Modulen vil se på hvordan bygge sirkulært, hvor oppstår utslippene i bygg og på byggeplass, ombruk og sirkulærøkonomi i byggenæringen; valg av byggematerialer og byggemetode samt energi kontra byggematerialer. Målgrupper for denne modulen er rådgivende ingeniører/prosjektledere/undervisere/arkitekter og ansatte i byggenæringen som vil ha innføring i bærekraft. Utdanningsnivå tilsvarer høyskole og universitet.

Det kan søkes om midler til å utvikle modulene (5-10 studiepoeng per modul) på høyere yrkesfaglig utdanningsnivå (teknisk fagskole) og/eller bachelornivå. Modulene skal kunne gjennomføres enkeltvis og/eller det skal være mulig å sette dem sammen slik at de utgjør et helhetlig konsept.

– Bærekraftige bygg kommer ikke av seg selv, og bransjen trenger riktig kompetanse skal vi nå våre ambisiøse klimamål. Vi vil nå invitere tekniske fagskoler, høyskoler og universitet med i utviklingen av et sett med moduler som ansatte kan ta i kombinasjon med jobb sier kompetansedirektør Kjetil Tvedt i Byggenæringens Landsforening

- Målet etter hvert er å lage uspesifisert grader på 60 studiepoeng på ulike nivå. Både tekniske fagskoler, høyskoler og universitet som utdanner for byggenæringen bør fatte interesse og involvere seg i søknader fortsetter Tvedt.

Direktør i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, Sveinung Skule sier følgende i en kommentar til bransjeprogram-utlysningen:

- Arbeidslivet har stort behov for grønn kompetanse. Gjennom bransjeprogrammet vil ansatte i byggenæringen få kunnskap og ferdigheter som er avgjørende for å få til en vellykket bærekraftig omstilling.

Midler til yrkesnorsk for byggebransjen

Det blir også lyst ut midler til å utvikle et kompetanseutviklingstilbud i yrkesnorsk for byggebransjen på muntlig og skriftlig språknivå A2. Opplæringen skal vektlegge muntlig norsk. Kurset skal være fysisk og det er ønskelig med et omfang tilsvarende 30-60 timer.

Mer informasjon finner man på BNL og HKDIRs nettsider.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår