Tvedestrand vgs selger overskuddsstrøm

 
Tvedestrand vgs selger overskuddsstrømBildet: Tvedestrand videregående skole. Foto: Hundven-Clements photography
Solcellepark på taket, energibrønner og brukte bilbatterier bidro til at Tvedestrand videregående skole på bare to måneder i fjor fikk tilbake 138.000 kroner etter netto salg av strøm.

Suksesscasen presenteres i Norsk Klimastiftelses inspirasjonshefte «Spar og produser mer energi».

Tvedestrand VGS er designet av LINK Arkitektur i samarbeid med Veidekke på oppdrag for Agder fylkeskommune. Målet var å tilfredsstille Futurebuilts definisjon av plusshus, som innebærer at det må produseres overskuddsenergi på 2 kWh/m2 BRA pr år. Når skolen er på over 20000 kvadratmeter blir dette en god del strøm.

Lokale klimaforutsetninger

En energioptimalisert bygningskropp var det mest effektive utgangspunktet for å oppfylle byggets energiambisjoner. Bygningskroppen karakteriseres av å være høyisolert, lufttett, samt inneholde minimalt med kuldebroer. Dette er sentrale parametere for å redusere byggets varmetap, og dermed redusere energibruk til oppvarming. I tillegg har utnyttelse av dagslys og bruk av gode tekniske løsninger bidratt til å redusere byggets netto energibehov til et absolutt minimum – som en viktig forutsetning for å oppnå plusshusmålet. Bygningens utforming er basert på lokale klimaforutsetninger, orientering, sol og vind, samt scenarier for fremtidige klimaforandringer.

Energieffektiv frikjøling

Energiforsyningen er basert på en kombinasjon av varmepumper som utnytter termisk energi fra energibrønner og luft, samt høyeffektive solcellepanel som konverterer solenergi til elektrisk energi. Varmepumpene muliggjør energieffektiv frikjøling, og benyttelse av luft til vann som kjølemaskin på sommerhalvåret. Den store solcelleparken på taket dekker halvparten av hele takarealet. Av totalt areal på 8.420 kvadratmeter, er 4.050 kvadratmeter dekket av solceller. Noe av energien lagres i en batteripakke, og resten dekker løpende forbruk på skolen. Totalt har alle bærekraftige tiltak resultert i 78 prosent klimagassreduksjon i forhold til tilsvarende referansebygg.

- Tett og aktivt samarbeid

Øvrige viktige tiltak er blant annet at innvendige trapper fra prefabrikkert betong er erstattet med massivtre, bærekonstruksjonen i en hel fløy er byttet fra stål- til limtre-fagverk, det er brukt lett-tak som tak-konstruksjon i stedet for hulldekke, betongheller i stedet for plasstøpt betong utvendig, i tillegg til utstrakt bruk av tretrapper utvendig.

- Et meget tett og aktivt samarbeid mellom byggherre, arkitekt, entreprenør og rådgivere har vært en viktig forutsetning for å oppnå slike resultater, forklarer Svein Halleraker, sektoransvarlig for utdanningsbygg i LINK Arkitektur.

Tvedestrand videregående skole er dimensjonert for omkring 690 elever og 140 ansatte og stod klar til skolestart høsten 2020.

Les mer her: https://klimastiftelsen.no/publikasjoner/spar-og-produser-mer-energi/

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår