- Unge må slippes fram i vannbransjen

 
- Unge må slippes fram i vannbransjenBildet: Rådgiver i Norsk Vann, Ingrid Holøyen Skjærbakken (t.v) og leder av VA-yngre, Iva Pervan fra Rambøll, var tydelig i sitt budskap på hva som skal til for å fornye norsk vannbransje under VA Dagen på Gardermoen. Foto: Odd Borgestrand
VA-DAGEN 2022: - Rekruttering i norsk vannbransje er krevende, men vi har en stor gruppe unge VA-medarbeidere som er opptatt av bærekraft og miljø, digitalisering og bruk av ny teknologi. Det er viktig at de unge slippes fram om bransjen skal forynges og fornyes.

Av Odd Borgestrand

Rådgiver i Norsk Vann, Ingrid Holøyen Skjærbakken og leder av VA-yngre, Iva Pervan fra Rambøll, var tydelig i sitt budskap på hva som skal til for å fornye norsk vannbransje under VA Dagen på Gardermoen. Temaet var «Hvorfor er menn over 50 propper?». Det spørsmålet ble aldri besvart, fordi de to damene i stedet ønsket å fokusere på hvordan de unge i bransjen kan engasjeres. 

- Skap en attraktiv arbeidsplass

Norsk Vann har en strategiplan der det skal legges til rette for at vannbransjen har fremtidsrettet kompetanse.  Totalt er det behov for 460 nye ingeniører i bransjen. Vannbransjen må bli mer synlig om rekrutteringsmålene skal nås, mente Ingrid Holøyen Skjærbakken.  

- Alle som skal inn i VA-faget må søke seg inn på byggfag før de kan spesialisere seg innen vann og avløp. Derfor må vi løfte fram vann og avløp uavhengig av bygg, mente hun, og la vekt på at det er behov for unge medarbeidere som er gode på IT, prosess, automasjon, kjemiteknikk og hydrologi. Vi må skape en attraktiv arbeidsplass der de yngre er aktive bidragsytere. La de yngre få bruke sin kunnskap innen bærekraft, ny teknologi og den digitale omstillingen i vannbransjen, oppfordret de to som talte de unges sak på konferansen. 

Utviklingen har kommet med de unge

Leder av VA-yngre, Iva Pervan, mener foreningen spiller en viktig rolle i fornyelsen av bransjen. Hensikten med foreningen er å tilby en faglig arena for unge av unge i bransjen, samt å legge til rette for å danne et kontaktnettverk på tvers av virksomheter. Fokusområdene til foreningen er 

• Kunnskapsdeling gjennom faglig arrangementer

• Bru-bygging på tvers av vannbransjen

• Arena for nettverksbygging

• Fremme internasjonalt samarbeid

• Øke interessen i vannbransjen

Utfordringer og muligheter

VA-yngre har utfordret sine medlemmer på hva de er opptatt av og svarene var tydelige. Unge i bransjen er opptatt av bærekraft og miljø, digitalisering og bruk av ny teknologi. De er også opptatt av kompetansebygging og kunnskapsoverføring på tvers av generasjonene.

- Vi har et krav om sekundærrensing, halvert energiforbruk og reduksjon av utslippene. Alt skal gjøres bærekraftig, og skal bransjen lykkes med disse målene må de unge slippes til. De unge må ikke bli fortalt at «slik gjør vi det her». Bransjen må løse dette ved at de yngre må tette gapet, mente Pervan.

Unge med fokus på bærekraft

- De yngre kommer med fersk og oppdatert kunnskap om bærekraft og nå kommer en ny generasjon som har et helt annet forhold til bærekraft, og de må slippes fram, understreket Iva Pervan.

- Bransjen må utfordres til å tenke nytt. Modellbasert prosjektgjennomføring er et av prosjektene som nå ligger inne i Norsk Vann sitt prosjektsystem. Samtidig er det viktig at vi jobber sammen på tvers av generasjonene, understreket rådgiver i Norsk Vann, Ingrid Holøyen Skjærbakken.

TraineeVANN er et viktig tiltak der unge kan få en smak av norsk vannbransje, fortalte Norsk Vann-rådgiveren. Dette er et landsdekkende, vannfaglig traineeprogram. Norsk Vann tilbyr et 24 måneders program med inntil tre forskjellige bedrifter, kulturer og muligheter. Programmet er en god mulighet til å skaffe seg en bred kompetanse innenfor vannbransjen. 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår