Vanndagene på Vestlandet samler 390

 
Vanndagene på Vestlandet samler 390Daglig leder for Driftsassistansen i Hordaland, Michal Forland, slår fast at årets Vanndager på Vestlandet slår alle rekorder med 390 deltakere, inkludert 75 utstillere. (Foto: Odd Borgestrand).
VANNDAGENE PÅ VESTLANDET: Da den nye daglige lederen for Driftsassistansen i Hordaland, Michal Forland, i formiddag ønsket velkommen til årets vanndager på Vestlandet var det 390 deltakere, inkludert 75 utstillere.
Av Odd Borgestrand
 
Det er stinn brakke på Maritim i Haugesund og det viser at Vanndagene på Vestlandet befester sin sterke posisjon i norsk vannbransje.
 
DIHVA samler først og fremst praktikerne i vannbransjen i tillegg til en stor kontingent utstillere. Noen har stilt spørsmål ved om utstillerne tar for mye av oppmerksomheten rundt det faglige programmet, men dette er en stadig pågående diskusjon internt hos arrangørene, etter hva VVS aktuelt kjenner til. Uansett er det en stor og viktig møteplass for både de 75 utstillerne og totalt 400 konferansedeltakere. 
Den nye DIHVA-lederen Michal Forland kommer fra stilling som daglig leder i Sund Vatn og Avlaup AS, et kommunalt eid aksjeselskap med ansvar for utbygging og drift av offentlige VA-anlegg i Sund kommune. Han har tidligere 25 års ledererfaring blant annet fra Sway AS, et teknologiselskap som utvikler løsninger for offshore vindenergi, Ragn-Sells, Fana Steinknuseverk / Fana Stein og Gjenvinning AS, samt fylkeskommunen.
DIHVA mener interkommunalt samarbeid vil bli stadig viktigere for å løse utfordringene. Selskapet er derfor fremtidsrettet og i utvikling. I tillegg til daglig leder er det fem ansatte med høy faglig kompetanse, og nå jobbes det med å endre selskapet fra IKS til et AS, slik blant annet Danmark har gjennomført for tilsvarende selskaper allerede for 10 år siden.
 
Lærdom av Askøy-utbruddet
Driftsassistansen i Hordaland har lagt ned et solid forarbeid før konferansen, og programmet er justert ved flere anledninger fordi det er dukket opp hendelser som behøver et spesielt fokus. I år er det selvsagt Askøy-saken som kommer inn i programmet. I Haugesund er det styreleder i DIHVA, Anton Bøe, som skal formidle sine inntrykk og tanker fra de dramatiske ukene på Askøy. Bøe var «midt i stormen» som VA-sjef nettopp i Askøy kommune og har dermed de beste forutsetninger for å dele av sine erfaringer og ikke minst sine lærdommer av utbruddet på Askøy.  Seniorrådgiver Susanne Hyllestad fra Folkehelseinstituttet skal også fortelle hva nasjonale myndigheter har lært av utbruddet på Askøy. Seniorrådgiverv Susanne Hyllestad var sammen med flere av sine kollegaer i Folkehelseinstituttet på plass i Askøy for å finne smittekilden og omfanget av tarminfeksjonen som rammet øya. Dermed blir det trolig en annen versjon av historien enn den varaordfører Bård Espelid formidlet under årskonferansen til Norsk Vann i Porsgrunn forrige uke.
Etter de to foredragene om Askøy-tragedien blir det også en presentasjon v et helt nytt DIHVA-konsept som har fått navnet «Beredskapspakken». Det er nok en pakke som mange vil få med seg hjem fra Haugesund. 
 
Miljøfokus
De to vanndagene er spekket med foredrag. Først ut i årets konferanse var miljødirektør hos fylkesmannen i nye Vestland, Kjell Kvingedal. I sin åpningstale slo han fast at vannbransjen må være bevisst på en tydelig miljøprofil. Siden Vanndagene på Vestlandet startet i 2004 er mye forandret. 
-Derfor er det viktig at fagmiljøene holder seg oppdatert, understreket han. Fylkesmannen arbeider aktivt for å oppnå miljømålene, men trenger drahjelp fra de ulike fagmiljøene, inkludert vannbransjen.
Han mente ordet «klimaendring» er et for svakt uttrykk i den utfordringen vi nå er inne i.
 -«Klimakrise» er uttrykket stadig flere benytter. «Mind the gap» er et uttrykk som passer også for vannbransjen. Når krisen blir stor nok må vi tilpasse oss mer nedbør og mer intens nedbør. Dessverre er det for stort gap mellom bevilgninger og behov for klimaforebyggende arbeid. Kommunene må ta dette arbeidet langt mer på alvor. Nå er det viktig at bransjen følger med i det nasjonale lover og forskrifter. Det kan være lett å sette seg ambisiøse mål, men det har vist seg vanskelig å følge opp målene. 
Det er behov for større interkommunalt samarbeid og økt effektivitet.  Lag klimaregnskap med klare mål for kutt, intensiver samarbeidet, ha et sterkt fokus på risikovurderinger og åpne dørene for unge medarbeidere i bransjen, var hans oppfordring.
VVS aktuelt er tilstede under Vanndagene på Vestlandet og kommer tilbake med flere artikler.
 
 
comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår