Varmepumpesalget ned 11 % fra rekordåret 2019

 
Varmepumpesalget ned 11 % fra rekordåret 2019David Lund (til venstre) fra Prognosesenteret presenterte framtidsutsikter for varmepumpebransjen sammen med Rolf Iver Mytting Hagemoen.
– Vi er fortsatt på nivå med det nest beste året noensinne for luft-til-luft-varmepumper, poengterer daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening.

Det viser salgsstatistikk for tredje kvartal som ble presentert på et digitalt seminar onsdag. Salgstallene for årets tre første kvartaler sammenlignet med samme periode i fjor viser: 

  • 10 % nedgang for luft-til-luft-varmepumper – det vil si salg på nivå med 2018. 
  • 28 % nedgang for luft-til-vann-varmepumper – det vil si salg på nivå med 2016
  • 34 % nedgang for væske-til-vann-varmepumper ¬– det vil si salg på nivå med 2015

Totalt sett gikk salget ned 11 % sammenlignet med rekordåret 2019. 
– Luft-til-luft-varmepumper er fortsatt et sterkt marked, poengterer Hagemoen, og legger til at nedgangen er i tråd med de forventningene Prognosesenteret presenterte i fjor. Og det til tross for lave strømpriser, en mild vinter – og koronaviruset.

Antall solgte luft-til-luft-varmepumper til og med tredje kvartal. Tall fra Prognosesenteret. 

Hjemmesommer
– Mange ferierte i Norge, men veldig mange brukte også sommeren på å pusse opp, opplyser senior makroøkonom David Lund i Prognosesenteret. Byggevarehusene har hatt rekordvekst. Historisk lave renter ga mange nordmenn bedre økonomisk kjøpekraft, og samtidig betød restriksjoner at det var færre ting å bruke penger på. 
– Et usikkerhetsmoment er om vi har fått en forskyvning i salget av luft-til-luft-varmepumper, ved at folk bytter ut varmepumpe tidligere enn de normalt ville ha gjort. Det vet vi ikke, sier Hagemoen. 

Luft-vann og væske-vann
Luft-til-vann- og væske-til-vann-varmepumper fortsetter nedgangen. 
– Vanlig er husholdningene tilbakeholdne med å gjøre store investeringer i krisetider, poengterer Lund. Utskifting av oljefyr har vært en driver for økt salg av disse varmepumpene de siste årene. 
– Vi vet at det fortsatt er oljefyrer som skal skiftes ut de neste årene, men ikke hvor mange. Erstatningsmarkedet blir større, og det er et potensial for å erstatte elkjeler i relativt nye bygg med vannbåren varme, sier Hagemoen.

Høyere strømpris og bedre Enova-støtte vil være positivt.
– Vi har jobbet for dobbel Enova-støtte, og skal gå i dialog med Enova framover, understreker Hagemoen. I tillegg jobber foreningen med å påvirke utformingen av byggteknisk forskrift. 

Antall solgte luft-til- vann- og væske-til-vann-varmepumper til og med tredje kvartal 2020. Tall fra Prognosesenteret. 

Stabilt på sikt
Lund fastslår at utsiktene for norsk økonomi er vesentlig bedre enn i april-mai. På sikt forventer Prognosesenteret et totalmarked på mellom 100 000 og 110 000 solgte enheter årlig. 
– Det er et forholdsvis høyt nivå; det har vært mange år med ganske sterk vekst. Vi venter ikke noe videre vekst fra nivået i dag, sier Lund.

Boligmarkedet har gjort det bedre enn fryktet de siste månedene. 
– En gledelig ting for varmepumper er at antall transaksjoner i bruktboligmarkedet er høyere i 2020 enn 2019.  Det er når man flytter at man ofte gjør større investeringer i bolig, spesielt eldre eneboliger. Dette vil være en viktig driver for varmepumpemarkedet både i år og neste år, poengterer Lund. 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår