Wavin satser på AI for å optimalisere energiforbruket i fremtidens bygg

 
Wavin satser på AI for å optimalisere energiforbruket i fremtidens byggBildet: Wavin ønsker å ta i bruk kunstig intelligens på en mer avansert måte ved å styre fuktighet, luftkvalitet, temperatur og andre viktige parameterne ved hjelp av byggautomasjonssystemer som optimaliserer energiforbruket i byggene våre. Foto: Wavin
Nå ønsker Wavin å ta i bruk kunstig intelligens (AI) på en mer avansert måte. Dette for å bruke energien i byggene smartere, og optimalisere fremtidens systemer.

EU-kommisjonen har uttalt at byggesektoren både er den største brukeren av energi og den største utslipperen av CO2. Oppvarming og nedkjøling alene står for halvparten av EUs totale energiforbruk, og derfor er det essensielt å finne løsninger som bruker energien i byggene smartere.

- Ønsker å utvide våre tjenester

Å energioptimalisere fremtidens bygg handler i stod grad om å håndtere grunnleggende fasiliteter som kjøling, oppvarming og sanitæranlegg på en mer effektiv måte. Wavin er én aktør som streber etter å tilby smartere løsninger ved hjelp av digitalisering, og mener kunstig intelligens (AI) kan være nøkkelen til å oppnå dette målet.  

– Vi løser sakte men sikkert mange utfordringer ved å bruke eksisterende løsninger og se fremover ved hjelp av digitalisering og AI. Nå ønsker vi å utvide våre tjenester og ta i bruk AI på en mer avansert måte. Hos Wavin har vi ambisjoner å optimalisere bygg- og miljøforhold ved å styre fuktighet, luftkvalitet, temperatur og andre viktige parameterne ved hjelp av byggautomasjonssystemer som optimaliserer energiforbruket, sier Oleksandra Furman, BIM & digitaliseringsspesialist hos Norsk Wavin.

Bildet: Oleksandra Furman

Behovet for intelligente og digitale løsninger er økende

I følge Wavin er tiden forbi der det er eiendomseieren som skal holde styr på alle de avanserte systemene som finnes i dagens bygg. Vi må derfor akseptere og etterstrebe at vi i fremtiden må integrere et høyere nivå av intelligens i byggene våre.

– På sikt vil vi ha muligheten til å benytte oss av de store fordelene AI har når det gjelder energioptimalisering av bygg. Det handler blant annet om å ha evnen til å identifisere mønstre og avvik i energiforbruket. Det betyr i praksis at AI kan oppdage når et rom ikke bli brukt, og redusere varme og lys. På samme måte kan AI identifisere når et system er ineffektivt, og foreslå justeringer for å redusere energiforbruket, sier Furman. 

– En annen fordel med AI er evnen til å forutsi og tilpasse seg endringer avhengig av byggets omgivelser og miljø. For eksempel kan AI tilpasse seg værvariasjoner, og justere oppvarming og kjøling etter temperatur for å optimalisere energiforbruket, sier Furman videre.

- Ulike leverandører må snakke sammen

Wavin er godt i gang med utviklingen av smarte systemer, og Furman viser til det nye gulvvarmesystemet Sentio, som i dag styres enkelt via en app. Hun legger til at dette systemet er under kontinuerlig utvikling der AI brukes aktivt for å optimalisere egenskapene og energiforbruket.  Hun adresserer også utfordringene som er knyttet til AI med hensyn til datadeling. 
– Alle bygg er forskjellige og er avhengig av at ulike leverandører snakker sammen. For oss er det derfor vært viktig å satse på en komplett løsning for våre kunder som består av et system som samler inn all nødvendig informasjon og parameter. På denne måten kan vi skape trygge og robuste omgivelser, redusere energiforbruket til hver enkel husstand og samtidig skape en bedre brukeropplevelse, avslutter hun.  

Bildene: Sentio romsensorer for oppvarming og klimakontroll ved Wavin Academy i Hardenberg. Foto: Wavin

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår