Aktuelt med gode legionellarutiner

 
Aktuelt med gode legionellarutinerIllustrasjonsbilde: Getty Images
Gode rutiner rundt legionellakontroll er veldig viktig i disse tider hvor mange skoler, barnehager, idrettshaller, hoteller og næringsbygg står tomme og er uten vannforbruk.

- Stillestående vann i rørene kan føre til gunstige vekstvilkår for legionella og en oppblomstring i rørnettet i disse periodene. Det viktigste tiltaket vil være å utføre ukentlig gjennomspyling (FHI, Vannrapport 123, kap. 7.6.4, s. 71), for å forhindre bakterievekst og beleggdannelse i rørnettet, skriver Kiwa NorKjemi i en pressemelding.

Dersom ukentlig gjennomspyling ikke er gjennomførbart og anlegget står lengre enn en måned uten vannforbruk må rørnettet rengjøres og desinfiseres før det tas i bruk igjen. (FHI, Vannrapport 123, kap. 4.4.2, s. 35) Dersom det er praktisk gjennomførbart er en sjokkoppvarming et godt tiltak. Hvis dette ikke er gjennomførbart må man se på hvilke andre løsninger som er riktige og gjennomførbare for hvert enkelt bygg.

For å forhindre en oppblomstring av legionella anbefales det å:
• Gjennomspyle alle sjeldent brukte tappepunkter minst ukentlig
• Opprettholde gode temperaturer i hele rørnettet
• Klorere dusjhoder og slanger før bruk dersom bygget står uten bruk i over en måned

Hvordan utføre en gjennomspyling?

Spyl til varmtvannet blir varmt og i ca. 2-3 minutter. Spyl så til kaldt vannet blir kaldt og i ca. 2-3 minutter. Alle sjeldent brukte tappepunkter bør gjennomspyles.
Dersom gjennomspyling av alle sjeldent brukte tappepunkter ikke lar seg gjennomføre f.eks. ved et stort hotell, bør minimum ytterste tappepunkt i hver etasje og andre strategiske tappepunkt gjennomspyles ukentlig.

Hvordan gjennomføre en sjokkoppvarming?

La vannet renne til varmtvannet når minimum 70 °C og deretter med lavt trykk i 5 min. Spyl så til kaldtvannet blir kaldt i 2-3 minutter. Alle tappepunkter må behandles. Dersom det er belegg i dusjhoder må dette fjernes. Dusjutstyr bør også desinfiseres med klorvann.

Det kan være nødvendig å heve temperaturen på berederen i god tid før sjokkoppvarmingen slik at vannet klarer å holde høy nok temperatur under hele spylingen, skriver Kiwa NorKjemi avslutningsvis i pressemeldingen.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår