Byggenæringen samles rundt felles standarder

 
Byggenæringen samles rundt felles standarderIllustrasjonsbilde: Getty Images
Samordningsrådet for digitalisering av bygg-, anleggs- og eiendomsnæringen har levert sin sluttrapport.

Arbeidet med bærekraft og digitalisering i byggenæringen krever samhandling for å finne de gode løsningene. Det viser sluttrapporten fra Samordningsrådet for digitalisering av bygg-, anleggs- og eiendomsnæringen.

Rådet, som ble etablert i 2021, har nå levert sin anbefaling til Kommunal- og distriktsdepartementet som har vært oppdragsgiver. Samordningsrådet har vært en pådriver for bærekraftig forbruk, ombruk, bedre produktdataflyt og mer effektive prosesser for prosjektering, handel, bygging og drift.

Viser gevinsten av digitalisering

Gjennom små, konkrete pilotprosjekt har rådet illustrert forbedringspotensialet som ligger i økt digitalisering. Flere av pilotene har handlet om å ta i bruk standarder for hvordan produkter skal dokumenteres. At det har vært fokus på brukerne av produktene og tjenestene, har også skapt verdi for de som har skoen på. 

BAE-næringen omsetter for rundt 530 milliarder kroner årlig. Det er vår største fastlandsnæring. Beregninger viser at økt digitalisering vil her kunne gi innsparinger på drøyt 100 milliarder kroner i året. 

Standarder er en viktig komponent

For å kunne bygge en felles grunnmur for digitalisering, samler næringen seg nå i økende grad rundt felles standarder.

– Standarder er en viktig komponent for å få fart på digitaliseringen, sier samordningsrådets leder Frank Jaegtnes fra Elektroforeningen. BAE-næringen representerer mange aktører og fag. Rådet erfarer at dialog og samarbeid i hele verdikjeden, skaper en arena for felles løsninger på felles problemer, sier Jaegtnes. 

Samordningsrådets medlemmer kommer fra næringen, interesseorganisasjoner og myndighetene. Direktoratet for byggkvalitet har vært sekretariat. 

Last ned rapporten

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår