Bygger avansert inneklimalaboratorie

 
Bygger avansert inneklimalaboratorieBildet: Laboratoriet er bygget som en stålkonstruksjon med aluminiumsrammer og overflater, hvor mer enn 600 aluminiumselementer på 600 x 600 mm kan skiftes ut og flyttes rundt i både gulv, vegger og tak.
DANMARK: Et av verdens mest avanserte inneklimalaboratorier åpner snart i Taastrup. Her skal fremtidens intelligente løsninger for bedre inneklima testes ut.

Av Bjørn Laberg

– Vi håper at det nye inneklimalaboratoriet kan bidra til å legge til rette for en mer helhetlig og bærekraftig tilnærming til byggdrift, slik at sunnere og mer behagelig inneklima og mindre energi- og materialforbruk kan gå hånd i hånd – både med inneklimateknologi produsenter og sluttbrukere innen bygg, sier direktør David Tveit, Dansk Teknologisk Institut, som etter to år med design og utvikling snart kan innvie laboratoriet på 370 m3, melder dagensbyggeri.dk

600 aluminiumselementer

For å simulere ulike belastninger som kulde, solvarme og luftkvalitetsforhold er laboratoriet bygget opp som en stålkonstruksjon med over 600 aluminiumselementer, hvorav noen elementer kan temperaturreguleres og fritt skiftes ut og plasseres i både gulv, vegger og tak avhengig av det eksperimentelle scenarioet. Den består av to kamre med skillevegg og himlingselementer, som fritt kan varieres. I tilknytning til laboratoriet er det etablert to store ventilasjonsanlegg som kan blåse inn eller trekke ut luftmengder med ønsket temperatur fra vilkårlige steder i laboratoriets vegger, tak og gulv.

Bildet: Av de mer enn 600 flyttbare elementene er 100 elementer aktive slik at de kan tilføre varme eller kulde og simulere varme eller kalde overflater som et vindu.

– Vi har laget et laboratorium hvor vi er herre over alle påvirkninger og ytre forhold. Vi kan fullstendig kontrollere luft- og overflatetemperaturer og luftstrømmer samtidig som vi fleksibelt kan endre laboratoriets dimensjoner og struktur. Vi kan dele det opp i to uavhengige isolerte laboratorier hvis vi ønsker å utføre to forskjellige eksperimenter, eller teste samme teknologi i to forskjellige scenarier samtidig. På denne måten kan vi teste raskere, mer fleksibelt og økonomisk fordelaktig for kundene, sier virksomhetsleder Lasse Skammelsen Trankjær, Teknologisk Institutt.

Større sammenhenger og bedre kunnskap

Testing av inneklimaløsninger og HVAC-teknologier (Heat Ventilation Air Conditioning Control, red.) Vil være for både kommersielle kunder som del av forsknings- og utviklingsprosjekter – inkludert bruk av sensorer, skybasert datainnsamling og en intelligent kontrollplattform, sier Lasse Skammelsen Trankjær, som forteller at sensorer og styringssystemer blir mer og mer avgjørende for å skape et godt inneklima:

– Nå kan vi få bedre data på systemnivå, hvor vi har mange faktorer. Nå kan vi se på større sammenhenger og få bedre kunnskap om de mange faktorene som skaper inneklimaet. Vi må bli flinkere til å forstå forholdene som påvirker inneklimaet, og det kan det nye laboratoriet hjelpe oss med. Dette kan være viktig når næringen skal utvikle nye inneklimaløsninger. Du kan for eksempel unngå overdimensjonering av løsninger slik at energi kan spares og dermed bidra til mer bærekraftige løsninger.

Byggingen av laboratoriet er støttet av det danske Energistyrelsen under Green Labs DK.

Bildet: Takene består av en gitterkonstruksjon, som er motorisert slik at takhøyden i de to kamrene kan variere fra 0,5 meter til 5 meter.

(KILDE: Dagens Byggeri)

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår