Clemens Eiendom lanserer «Smarte Nabolag»

 
Clemens Eiendom lanserer «Smarte Nabolag»Bildet: Modell av hvordan Smart Nabolag kan bli i Svolvær om 2-3 år. - Et spennende konsept som betyr en ny måte å tenke boligområder på, mener daglig leder i Clemens Eiendom, Bernt Nordby Skøien. Foto: Odd Borgestrand
Tre år etter at Fredrikstad Energi lanserte begrepet «Smarte Nabolag» for sine energikunder utvider Clemens Eiendom AS begrepet til å omfatte teknologiaspektet, felleskapsaspektet og bærekraftaspektet.

Av Odd Borgestrand

Det nye konseptet ble presentert i Oslo i onsdag 12. februar. Daglig leder i Clemens Eiendom AS, Bernt Nordby Skøien, mener eiendomsselskapet, som er eid av Opplysningsvesenets Fond, og som eier nærmere 900 tusen dekar med tomtearealer over hele landet, er i en unik posisjon for eiendomsutvikling.

- Det har vært mye fokus på smarte bygg og smarte byer, men i liten grad på boligområder. Smarte Nabolag skal først og fremst etableres ute i distriktene, og først ut er et nabolag i Svolvær. Dersom alt går etter planen kan dette nabolaget, med et par hundre enheter, være en realitet i løpet av to til tre år, opplyser Nordby Skøien.

- Clemens Eiendom identifiserer eiendommer som er kommersielt attraktive for utvikling og kjøper disse fra Opplysningsvesenets Fond til markedsmessige betingelser, forklarer Nordby Skøien til VVS aktuelt.

- På sikt skal Smarte Nabolag-konseptet utvikles over hele landet, og gjennomføres i samarbeid med gode lokale aktører. Vi skal bygge større boligområder som vi kaller nabolag. Vi er tilstede i alle landets kommuner og skal vi ha levedyktige lokalsamfunn må disse bli attraktive. Godt naboskap er da en viktig grunnpilar i dette, understreker han.

- Mange eiendomsutviklere er opptatt av det grønne skiftet og smart teknologi, men vi har et ønske om å utvide dette til også å dreie seg om fellesskapsaspektet og selvsagt inkludere bærekraft. I dette ligger muligheten for å etablere noen fellesarealer og fellesløsninger for nabolaget. Hvis vi klarer å oppfylle de tre pilarene vil vi være i stand til å skape unike verdier for mennesker som skal bo i et smart nabolag, mener Clemens Eiendom lederen.

I en fersk undersøkelse for Clemens Eiendom svarer 58 prosent av de spurte at et godt nabolag med god kontakt med sine naboer er viktig.

- Vi mener det er viktig at vi forplikter oss på en grunnpakke som blir lik for alle prosjekter rundt om i landet, men i tillegg vil det bli muligheter for å velge fra en tilvalgspakke. Da kommer begrepet energieffektivitet sterkt inn. Tidligere har det vært den enkelte beboer som har fått ansvaret for effektiviseringen, men dette ansvaret vil vi ta ved å legge langt bedre til rette for energieffektivitet for hele nabolaget.

- Vi skal ikke være innovatører, men vi skal sette sammen gode løsninger som markedet kan tilby oss. Et eksempel er solceller på tak eller fasade og egen elbil-lader i alle boliger. Her er eiendomsselskapet i kontakt med Enova for å få til bærekraftige løsninger for denne typen nabolag, eksempelvis en felles batteri-pool, forklarer Nordby Skøien.

- For Clemens Eiendom, som i stor grad kan disponere tidligere prestegårds-arealer, er felleskapsaspektet viktig. I disse nabolagene skal folk ha det godt. Vi kan ikke skape fellesskap, men vi kan legge til rette for at folk trives i sine boliger. Vi vil også bygge minst ett felles møtepunkt i hvert eneste nabolag, enten det er et treningsrom, ei badstue, eller et felles gjestehus, slår Bernt Nordby Sørensen fast.

Les mer om Smart Nabolag i neste utgave av VVS aktuelt.


 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår