Covid-19 slår ulikt ut i byggebransjen

 
Covid-19 slår ulikt ut i byggebransjenIllustrasjonsbilde: Getty Images
Byggfakta har gjennomført en ny undersøkelse om virkningene av Covid 19 for bedrifter i byggebransjen. Om lag 300 bedrifter har svart på undersøkelsen, som viser store sprik i virkningene.

Av Pål Engeseth

Bedriftene som har svart har først svart på hvordan bedriften har blitt påvirket rent personalmessig. 61,6 prosent forteller at de ikke har blitt påvirket, mens hele 32,7 prosent har blitt påvirket med permitteringer. Kun 4,6 prosent har gått til oppsigelser, basert på svarene fra undersøkelsen, som kom rett etter sommeren. Hele 11,4 prosent har gjennomført nyansettelser i pandemiperioden. I all hovedsak er det daglig leder eller prosjektleder i bedriftene, som har svart på undersøkelsen.

Nedgang i omsetningen
Hele 64,6 av bedriftene som har svart melder om nedgang i omsetningen for inneværende år og kun 9,7 prosent viser til en omsetningsøkning. Blant de som melder om omsetningsøkning, forventer 80 prosent at økningen blir minimal, mens et par av bedriftene melder om kraftig omsetningsøkning. Det store flertallet av de spurte bedriftene melder om omsetningsnedgang. Slik tallene er presentert, ser vi at omsetningsnedgangen ligger i intervallet 0 – 30 prosent nedgang. Dessverre viser undersøkelsen også at 25 prosent av bedriftene har opplevd en omsetningssvikt opp mot 70 prosent.

Øverste figur viser andelen bedrifter påvirket opp eller ned. Nederste figur viser prosentvis fordeling av nedgang, hvor hele 33,9 prosent forteller om 20 prosent nedgang.
 

Vanlig med hjemmekontor
Undersøkelsen viser at hjemmekontor har blitt normalen blant bedriftene. 6, 4 prosent av de som svarer forteller om hjemmekontor på permanent basis. Ytterligere 53,4 prosent bekrefter delvis hjemmekontorordning, 33,8 prosent forteller om en uendret situasjon, mens det i tillegg er noen permitterte eller andre løsninger inne i disse tallene.

Varig endring
Hele 58,6 prosent av de som har svart på undersøkelsen nå i august, svarer at de ikke tror de kommer tilbake til «normale» tilstander innen 6 måneder eller mer. Dette betyr at vi er over i 2021, før normalen er tilbake. Dette stemmer også bra med at litt over halvparten av de som svarer har opplevd utsettelser av prosjekter. Nær halvparten av disse melder om 6 måneders utsettelse av prosjektet, men dessverre er en del prosjekter utsatt enda lenger, eller i verste fall falt helt bort.

Hvor lenge er prosjekter utsatt?

 Halvparten av de som har svart på denne undersøkelsen er i kategorien utførende/entreprenører, mens den andre halvparten er innen planlegging. En forsvinnende liten avdel av de som har svart er innen leverandørbransjen eller annet. Det store flertallet av bedriftene forteller at de har lagt en ny strategi/plan for hvordan de skal arbeide i tiden fremover, mens en andel på 27,1 prosent forteller at de ikke har lagt en slik plan.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår