Flomsikrer nasjonalskatter fra vikingtiden
Publisert: 23 Nov 2022
Multiconsult designer det nye vikingtidsmuseet. VA-rådgiver Ingvild Misund er fagleder for overvannshåndtering og flomsikring, og har jobbet med prosjektet i godt over to år. Prosjektet er på oppdrag fra, og i nært samarbeid med, Universitetet i Oslo, Statsbygg og AF-Gruppen. Planlagt oppstart før jul, i strandkanten 350 meter under museumsområdet.
Strengere krav til bærekraft
I september beskrev Misund løsningen i foredraget «Bærekraftig overvannshåndtering» på Klimatilpasningsdagene i Stavanger.
– Bærekraftig overvannshåndtering krever at prosjektet er utformet med tanke på klimaendringer og har så lavt CO2-avtrykk som praktisk mulig. Det skal være lav sannsynlighet for at konstruksjonen blir ødelagt, og den skal være enkel å betjene, vedlikeholde og reparere. I tillegg skal prosjektet ha en positiv innvirkning på nærmiljøet knyttet til biologisk mangfold og som et estetisk element, sier hun til sstt.se
I FNs oppsummering av bærekraftig utvikling beskrives det magiske skjæringspunktet mellom sosiale forhold, økonomi, klima og miljø. Å finne dette krysset har ført til utvikling av overvannshåndtering og flomsikring for Vikingtidsmuseet. Tiltaket omfatter ikke bare våre nasjonalskatter fra vikingtiden. Bygdøy Kongsgård og Norsk Folkemuseum ligger i samme nedslagsfelt.
Avslørings varsel
Det er utført et ekstremt grundig forarbeid. Plan A skulle håndtere overvannet og flomsikre området gjennom åpen bekk. Plan B var å bore en tunnel. Plan B oppfyller kravene til
– Djuphullsboring er ikke så vanlig, men jeg tror vi ønsker å få stadig flere grøftefrie løsninger og også mer fjellboring på store linjer. Tiltaket er dyrt, men alternativet koster også, begynner hun resonnementet.
Allerede i 2016 startet Multiconsult arbeidet med det nye museet. Prosjektet omfatter hele Vikingtidsmuseets nybygg og rehabilitering på totalt 13.000 kvadratmeter. Statsbygg utfører prosjektet på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet. I tillegg til rehabilitering av det opprinnelige bygget, skal det reises et nybygg på 9.600 kvadratmeter.
Begrensninger og behov
Hovedutfordringer for alt arbeidet knyttet til museet, dine eksepsjonelt strenge vibrasjonskrav. Vikingskipene tåler i praksis ingenting. Derfor må de tekniske løsningene også ta hensyn til hvordan byggefasen påvirker innsamlingen.
Prosjektet må ta hensyn til Bygdøy Kongsgård og Norsk Folkemuseum, som ligger i nærheten, samt private naboer. Grunnforholdene er vanskelige, med mye bløt leire, og området er utsatt for flom.
– VA-teknisk er dette krevende, og spennende, oppsummerer Misund med et smil.
Menneskeskapt utfordring
Multiconsult identifiserte raskt at det var betydelige problemer med overvann og flom i området. Det er vesentlig at vannet ikke trenger inn i kjelleren og skader museumsgjenstander.
Nedbørsfeltet som drenerer til det laveste punktet på stedet til Vikingtidsmuseet er stort. Eventuelt å bygge en mur for å holde vannet ute er ikke mulig her, da det ville skapt større problemer oppstrøms.
Fra området gikk en historisk flomvei østover. Det var kun oppdrettsdammer fra tiden da Bygdøy Kongsgård hadde forsyningsansvar for Akershus festning. Etter hvert har utbygging og erosjon av terrenget ødelagt flomveien. Når Vikingtidsmuseet og Folkemuseet i dag ikke har en trygg flomvei på egen grunn, skyldes det menneskeskapte tiltak som er utført de siste 100 - 120 årene.
Virkelig mye vunnet
I beregningen er det brukt et gjentaksintervall på 200 år med en klimafaktor på 1,5. Dette er av hensyn til museumsgjenstandene. Dimensjonerende forhold gir en tippavrenning på 1250 liter per sekund.
– I dette prosjektet henger overvannshåndtering og flomsikring tettere sammen enn jeg oppfatter det som typisk i andre prosjekter. Det er ikke ledig kapasitet på kommunens nett. Derfor er det ikke mulig å etablere en avløpsløsning lokalt og pumpe vant inn der. Kravet fra byggherren er også at det skal være en pumpefri løsning, utdyper VA-ingeniøren.
Pitch versus boring
I arbeidet har de konsentrert seg om alternativene åpen strøm og lukket løsning.
– En delvis åpen bekk, langs den gamle flomveien, ville vært godt knyttet til klima, miljø og biologisk mangfold. Det er også en trendy løsning, og ikke teknisk krevende. Men å krysse over og under 20 grunneiertomter er utfordrende juridisk. Dette ville vært tidkrevende. Juridisk er det også utfordrende med tanke på vedlikehold og drift, forklarer hun.
Spørsmål de også må stille seg er hvem som har ansvaret for vedlikeholdet dersom de anslår at flomvann vil renne over privat grunn, og hva med de tørre periodene? Kom naboene for å være fornøyd med en stor grøft over tomten sin?
I sum kom den lukkede løsningen best ut.
Tre hovedelementer
Multiconsult har designet et klassisk overvannshåndteringssystem på tomten. Den består av en rekke synkehull, en stor tørrdam og infiltrasjonsløsninger. Alt er dimensjonert for 200 års gjentaksintervall og 1,5 som klimafaktor, justert for kapasiteten til reaktorene.
Disse løsningene er enkle å betjene og vedlikeholde. De gjør det også mulig å justere ned dimensjonen på grovhullet, noe som igjen bidrar til å redusere totalkostnaden. I tillegg skal den blågrønne bebyggelsen på tomta bli en park for besøkende og naboer, og være bra for naturmangfoldet.
Selve flomsikringsløsningen er basert på grovhullsboring. Den skal graves ned ca. 5 meter, til fast fjell. Derfra skal det bores 350 meter ned til land. I hver ende av grovhullet er en plassstøpt kum. Disse skal ivareta behovet for rørinspeksjon og pluggavgrensning av ledningen.
Det siste trinnet i prosjektet er en sjølinje, som skal lede overskuddsvannet ut på tilstrekkelig dyp. For å redusere prosjektkostnaden dimensjoneres ikke denne etter samme krav som byggetiltakene. Fordi det ikke er fare knyttet til flom i sjøkanten, dimensjoneres sjølinjen ut fra en 50-årshendelse og klimafaktor 1,5. Det reduserer dimensjonen fra en 1200 mm til en 1000 mm linje.
– Det sparer deg for mye penger. Teknisk løses dette i en kum ved overgang til sjølinjen. Vannet slippes ut i sumpen. Er det mye vann i denne, lagres vannet og går ut gjennom et sluk. Derfra renner vannet til fjorden i en erosjonssikker grøft, forklarer spesialisten.
Flere fordeler
Det grove hullet gir ikke bare flomsikring, det er også grunnlaget for en energiløsning. Det nye bygget skal klimakontrolleres ved bruk av sjøvannsenergi.
Det grove hullet er ca. DN 1,2 meter. I dette skallet er det lagt flomrør, PE 710 mm, og to rør for sjøvannsenergi. I tillegg trekkerør for fiber og kabler. Grovrøret skal omstøpes med betong for å unngå drenering av grunnvann.
– Tiltaket har høye CO2-utslipp og er ikke rimelig. Men den er i liten grad utsatt for ytre påvirkning og den er robust. Skulle det oppstå lekkasje er det ingen krise fordi ledningen støpes om med betong. Når det er tilrettelagt for videoinspeksjon og pluggbegrensning er dette også vedlikeholdsvennlig. Det er mange sjølinjer i Oslo-området, og god erfaring med å plugge dem. Teknisk sett er jordhullsboring en krevende løsning. Men det er langt fra så juridisk krevende som en åpen bekk ville vært, oppsummerer Ingvild Misund.
Rent teknisk
I stedet for å mudre, må traseen for sjørørledningen bores løst. Dette er betydelig rimeligere enn alternativet med mudring og senking. I tillegg reduseres konflikter med båttrafikk og organismer på havbunnen, samt forurensning.
Havbunnen er leire og ganske kompakt masse. Først skal det bores en liten pilot, deretter utvides hullet et par ganger. For å hindre at hullet kollapser før røret trekkes inn, må veggene forsterkes ved å injisere bentonitt. Ved utslippet løftes røret opp fra bunnen for å hindre at vannet som føres ut i rør vasker opp gjørme. Sjølinjen legges så mye som mulig midt i fjorden. Færre grunneiere vil da bli berørt. CO2-utslippet reduseres ved bruk av elektrisk borerigg.
Spennende tiltak
Prosjektet løser ikke bare flomproblemene for Vikingtidsmuseet, men også for naboene. Husene deres står på et område som for tiden er utsatt for flom. Det er veldig ubehagelig for dem hvis det er flom. Men for museet gjelder vernet uerstattelige museumsgjenstander. Det er veldig viktig å forhindre at de blir ødelagt av vann.
Multiconsults Oslo-kontor ligger ikke langt fra stedet. Det er fortsatt lite nytt å se i området, likevel har Ingvild Misund ofte gått ned for å se.
– Du har jobbet med prosjektet i godt over to år. Hvordan har du det nå?
- Det ser jeg virkelig fram til! Jeg gleder meg til å se dem fortsette å bore og dykke og alt som skal skje. Dette kommer til å bli tøft! svarer hun.
Som fersk VA-ingeniør synes Misund det er lærerikt å jobbe med et slikt prosjekt. Det er også morsomt å jobbe med løsninger som er langt fra standarden din.
– I prosjektet er det god stemning, og en opplevelse av at alle, inkludert Statsbygg og AF-gruppen, er et team som jobber mot et felles mål. Dette har virkelig gitt meg stor respekt for menneskene i bransjen. Det er mange forskjellige ferdigheter som trengs for at et VA-system skal bli bra!
Og mulige utfordringer
– Hva kan gå galt?
- Mye. Knyttet til fjellboringen er omfanget av sprekker i fjellet og et tema. Det er også et uklart potensial for at borkronen kan sette seg fast. Et boreavvik er tillatt. Men sprekker og andre utfordringer kan endre hele løsningen. Vi har tatt prøver av havbunnen for å definere kvaliteten på leiren. Spørsmålet er om den er kompakt nok. Også i vatnet tillates noen boreavvik, men traseen skal i hovedsak følges. Andre utfordringer er store startgroper og dype grøfter i begge ender. Det er HMS-hensyn å ivareta, svarer hun.
Og fortsetter med å beskrive et smalt område, med mye som skal passe på et lite sted og helst ikke ses bakerst.
Kompleks og kompakt
Statsbygg, AF Gruppen og eierne av Vikingtidsmuseet, Universitetet i Oslo, sier alle sitt. Driftsavdelingen i Vann- og avløpsetaten (VAV) har vært usikre på om de er interessert i å ha ansvaret for driften av et flomrør som ligger ut i havet. Naboer har vært skeptiske til flomvannet og badevannskvaliteten, og prosjektet må rapportere til Kystverket. De har vært positive. Det samme har Statssjefen, spesielt siden prosjektet landet på løsmasseboring fremfor mudring. De ulike etatene, myndighetene og naboene er positive til prosjektet og det som skal gjøres. Likevel tar ting tid og det har vært krevende å få på plass alle avtalene.
– Vi bruker teknologi fra offshore-operasjoner i Nordsjøen. Jeg synes det er kult å bringe teknologi fra en disiplin til en annen. Vi har diskutert hvor vanskelig det vil være å drifte rørledningene, men dette klarer de ute i Nordsjøen. For oss handler det om å utnytte kunnskap som andre har fått. Samtidig er det mye vi ikke vet. Det er nok flere grunneiere som har energibrønner. Vi må tette hullet for å hindre grunnvannslekkasje, men i teorien kan andre bli rammet, beskriver hun.
Sjøarbeidene må være ferdig før påske 2023, da starter grovhullsboringen i fjellet. Etter rundt ett år skal mye av arbeidet være ferdig.
Morsomme fakta:
Vet du hvor langt til havs en grunneier er? Eier du land med sjørettigheter, eier du så langt en hest kan gå. Det er mye en VA-ingeniør kan lære under engineering. Dette var et av temaene de kom over da de jobbet med mulighetene for å lede flomvannet til fjorden i åpen bekk.
Kilder: Ingvild Misund og https://www.multiconsult.no/ og https://www.vikingtidsmuseet.no/
Multiconsults VA-rådgiver Ingvild Misund er fagleder for overvannshåndtering og flomsikring, og har jobbet med prosjektet i godt over to år.
Tekst og foto: Inger Anita Merkesdal.
KILDE: Denne artikkelen ble først publisert på Scandinavian Society for Trenchless Technology sine nettsider www.sstt.se
-
Datasenterfabrikk åpnet i Sande i Vestfold
I Sande i Vestfold har dørene åpnet til det som blir Nord-Europas største datasenterfabrikk, med opptil 400 arbeidsplasser.
-
UiT tilbyr rammeavtale på rørleggertjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: UiT Norges arktiske universitet utlyser konkurranse om rammeavtale på rørleggertjenester. Verdi: cirka 8 millioner kroner.
-
Stor interesse for Hallingtreff
Hallingtreff 2025 åpnet for påmelding nylig. Den tradisjonsrike VA-konferansen på Geilo er mer populær enn noen gang, og påmeldingene strømmer inn. Etter kun seks minutter var de to første påmeldingene til 360 plasser inne, melder arrangøren.
-
GK vinner samspillskontrakt med Vestre Viken HF
Bærum sykehus skal skrifte ut 13 luftbehandlingsaggregater, og har inngått en avtale med GK basert på samspill.
-
Bygningsdrift kan nå bli Svanemerket
Miljømerking er et effektivt verktøy for byggaktører som ønsker å jobbe systematisk med å redusere miljø- og klimaavtrykk fra driften av bygg.
-
Moderne middelhavspreg fra Vedum
PRODUKTNYHET: I Vedums nye baderomsmiljø møter turkisgrønne toner svarte detaljer. Resultatet er et moderne middelhavspreg med en arealeffektiv planløsning.
-
Stein Linholt går til Ekvatek
NYTT OM NAVN: Etter mange år som driftsleder for vann og avløp i Norva24 Flagstad i Innlandet, har Stein Linholt nå skiftet beite. Linholt er fra 1. oktober ansatt i Ekvatek AS.
-
Christoffer Rømhild Ødegaard - NM-kandidat
VVS-dagene 2024: Christoffer Rømhild Ødegaard er en av fem kandidater som skal stå på en scene på VVS-dagene for å avlegge svenneprøven, og samtidig konkurrere om tittelen "Norgesmester i Rørleggerfaget 2024”.
-
Pipelife kjøper Tekken
Med oppkjøpet av Tekken AS, videreutvikler og styrker Pipelife sin posisjon innen prefabrikkerte pumpestasjoner og PE-løsninger i Norge.
-
Sammen om digitalisering og standardisering i VA-sektoren
buildingSMART Norge har inngått et samarbeid med Vann- og avløpsetaten i Oslo (VAV) for å fremme digitalisering og standardisering i VA-sektoren.
-
Stålkontroll på aluminiumsinnredning
Med fulle ordrebøker og foroverlent optimisme, i et tøft marked for varebilinnredning, stanser ikke Norsk Stanseindustri AS (NSI) å imponere.
-
Tilbyr rammeavtale på rørleggertjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Viken Vest Innkjøpssamarbeid (VVI) inviterer til konkurranse om rammeavtale på rørleggertjenester.
-
Cyberangrep brer om seg
Trend Micros Cyber Risk Index fremhever økt risiko som følge av begrenset oversikt. Andelen utsatte virksomheter har vokst med 40 prosent i løpet av de to siste årene.
-
Merkbar og velregulert fra Sandefjord
Norsk VVS-Merking AS leverer og monterer alt innenfor rørmerking. Sandefjordsbedriften kan om knappe tre år feire 50 års-jubileum siden oppstarten.
-
Hyllet jubilanten Fred Arne
Fred Arne Nordeng har den 3 mars 2022 vært ansatt som rørlegger i bedriften Comfort Mosjøen / Rørlegger’n Stenvall as i 25 år.
-
«Strikkball» med VA i ryggmargen
Aquatools AS leverer utstyr og verktøy til kommunalteknikk- og VA-bransjen. Daglig leder og selverklært «strikkball», Kjetil Storli, har lang fartstid i bransjen. Man kan nesten si han er født og oppvokst i den.
Aktivitetskalender
-
Forberedelsene til Hallingtreff 2025 er godt i gang
Nok en gang er Hallingplast, RIN og SSTT i gang med forberedelsene til vannbransjens tankesmie; Hallingtreff 2025. -
Prisdryss på Norsk Vanns årskonferanse
Prisene for Årets bedreVANN – virksomhet, Omdømmeprisen, Bærekraftprisen, Mest aktive organisasjon og Mest aktive person ble nylig delt ut under Norsk Vanns årskonferanse. -
Webinar om overvannsutfordringer i Viken
10. september kl. 13.30-14.30 arrangerer Construction City Cluster (CCC) og Norwegian Water Cluster (Vannklyngen) et webinar for å diskutere utfordringene knyttet til overvann i Viken. -
- Bærekraft er både etisk ansvar og økonomisk fordel
Fredag 23. august samlet Grundfos Norge alle ansatte til en hel dag dedikert til bærekraft. Dagen var fylt med inspirerende innlegg fra både interne og eksterne fagpersoner, som delte innsikt om hvordan vi kan integrere bærekraft i våre daglige operasjoner. -
Verdig 30-års markering for Rørinspeksjon Norge
Rørinspeksjon Norges fagtreff 2024 ble nylig gjennomført i gjestfrie og regnvåte Bergen. Over 120 deltakere fikk med seg et variert og innholdsrikt fagprogram, samt en verdig markering av organisasjonens 30-årsjubileum. -
Inviterer til VA-seminar
AxFlow, INNVA, Process Partner, Safe Supply og VA-Prosjekt inviterer alle som er interessert i VA til seminar 26. september på Norrøna House på Lysaker. -
Økt bestillerkompetanse – men klarer bransjen å følge med?
Mange bestillere av håndverkstjenester har i dag, gjennom digital tilgang, tilegnet seg detaljkunnskap om både rettslige og tekniske krav, allerede før de tar kontakt med en bedrift. Fagrådet for våtrom (FFV) erfarer at bestillere av våtrom har blitt mer bevisste og dermed mer «kravstore» kunder. -
Meld deg på Nordisk Vannskadeseminar
Nordisk Vannskadeseminar arrangeres annen hvert år på ulike steder i Norden. I år arrangeres seminaret på Aronsborg i Bålsta i Sverige, med Säker Vatten som vertskap. -
Tematreff om tilstandsvurdering av vannledninger
Holmestrand kommune og Kjeldaas AS inviterer til tematreff 12. juni om tilstandsvurdering av vannledninger i samarbeid med SSTT. -
Kontakt- og informasjonsmøte om produktdokumentasjon
Velkommen til SINTEFs årlige kontakt- og informasjonsmøte om produktdokumentasjon. Møtet er gratis og åpent for alle, men du må melde deg på. Delta fysisk eller digitalt. -
Kunstig intelligens i bransjen – inspirasjon og muligheter
VKE-konferansen 2024 og årsmøtet går av stabelen torsdag 25. april på Oslo Militære Samfund. -
Velkommen til Vann & Miljø 2024
Konferansen Vann & Miljø 2024 arrangeres 17. – 18. april på Quality Hotel Tønsberg / Oseberg Kulturhus. Konferansen er et samarbeid mellom AVK og Pipelife. -
Inviterer til VAnnfestival
Vannsenteret inviterer studenter med vannfag i hele Norge (bachelor og master) til VAnnfestival på Vannsenteret og Campus Ås. -
Snart braker det løs!
VA MESSENE 2024: Neste uke går startskuddet for VA Messene 2024, med premiere i Kristiansand. Få med deg en stor fagmesse og spennende foredrag! -
Kurs i uavhengig kontroll - våtrom
5. mars arrangeres kurs i uavhengig kontroll (SAK 10) - våtrom. Kurset er utviklet av Fagrådet for våtrom i samarbeid med Vinger Takst og Byggvurdering (VTB AS). Påmeldingsfrist er 29. februar -
Inviterer til RomVent2024
NORDBYGG 2024: En av verdens viktigste konferanser innen ventilasjon og inneklima finner sted på Nordbygg-messen i Stockholm 22.–25. april 2024.
Aktuelle prosjekter
-
UiT tilbyr rammeavtale på rørleggertjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: UiT Norges arktiske universitet utlyser konkurranse om rammeavtale på rørleggertjenester. Verdi: cirka 8 millioner kroner. -
Søker rådgivertjenester (RIV)
AKTUELLE PROSJEKTER: Rogaland fylkeskommune tilbyr rammeavtale på rådgivende ingeniørtjenester VVS- og klimateknikk (RIV). -
GK vinner flerfaglig kontrakt ved nye Mosjøen vgs
AKTUELLE PROSJEKTER: GK skal levere rør og kulde på nye Mosjøen videregående skole. Kontrakten mellom totalentreprenør Consto og GK er på cirka 55 millioner. -
GK inngår flere rammeavtaler med Helse Vest
AKTUELLE PROSJEKTER: GK har inngått ti rammeavtaler på Helse Vest RHF sine helseforetak i Vestland og Rogaland. -
Norconsult prosjekterer Stord avløpsrenseanlegg
AKTUELLE PROSJEKTER: Stord kommune har tildelt Norconsult oppdraget med å planlegge og prosjektere et nytt avløpsrenseanlegg. -
Utlyser entreprise på overvannsprosjekt i Stjørdal kommune
AKTUELLE PROSJEKTER: Stjørdal kommune utlyser anbudskonkurranse om rehabilitering av OV-rør for overvannspumping på Hell. -
Søker rørleggere til vannmålerprosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Indre Østfold kommune søker rørleggerforetak til utskifting av cirka 9000 mekaniske vannmålere. -
Tilbyr rammeavtale for økt fornybarsatsing i skolebygg
AKTUELLE PROSJEKTER: Trøndelag fylkeskommune ønsker å inngå rammeavtale for å sikre økt produksjon av fornybar energi på ni av fylkets videregående skoler. -
Veas tilbyr rammeavtale på rådgivertjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Veas Selvkost AS utlyser åpen anbudskonkurranse om rammeavtaler for rådgivertjenester. Verdi: inntil 35 millioner kroner. -
Søker energirådgivere til Campus Ås
AKTUELLE PROSJEKTER: NMBU v/ Eiendomsavdelingen utlyser konkurranse om levering av rådgivningstjenester for energikartlegging. -
Tilbyr rammeavtale på rådgivertjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Skatteetaten ønsker å inngå rammeavtale på byggteknisk rådgivning, VVS- elektro, kjøle- og energiteknisk rådgivning. -
Bygger luktreduksjonsanlegg ved Alvim renseanlegg
AKTUELLE PROSJEKTER: Sarpsborg kommune ønsker prekvalifisering av entreprenør til etablering av luktreduksjonsanlegg i prosjektet «Utvidelse Alvim Renseanlegg». -
Tilbyr rammeavtale innen ventilasjon
AKTUELLE PROSJEKTER: Ålesund kommune utlyser konkurranse om rammeavtale innen ventilasjonsarbeid, til en verdi inntil 16.5 millioner kroner -
Søker industrirørlegger for rammeavtale
AKTUELLE PROSJEKTER: Ålesund kommune tilbyr rammeavtale på tjenester innen faget industrirørlegger, til en verdi av inntil 13.2 millioner kroner. -
Tilbyr rammeavtale på rørleggertjenester i Moss
AKTUELLE PROSJEKTER: Moss Kommunale Eiendomsselskap utlyser konkurranse om rammeavtale på rørleggertjenester, til en verdi av cirka 60 millioner kroner. -
Tilbyr rammeavtale på rørleggertjenester i Ålesund
AKTUELLE PROSJEKTER: Ålesund kommune utlyser konkurranse om rammeavtale på rørleggertjenester, til en verdi av cirka 22 millioner kroner.
Bransjekommentar
-
Hvordan få stabil innetemperatur i næringsbygg?
BRANSJEKOMMENTAR: Det er for varmt, for kaldt, luften er «tung», du blir trett, eller det trekker i nakken. Klagelisten kan fort bli lang når været skifter og varme- og kjøleanlegget i bygget ikke helt henger med. -
Universell utforming – detaljene som teller
FAGARTIKKEL: God universell utforming handler om å forstå brukerne og sette seg inn i behovene de har. -
- Vi kan ikke bare bygge oss ut av strømkrisen
KRONIKK: - Å bygge nye fornybare energikilder er viktig, men det strekker ikke til uten at vi får kontroll på forbruket vårt. Når EUs Fornybardirektiv nå igjen er aktuelt, bør energieffektivisering på agendaen. -
- Revidert energimerkeordning må komme på plass
BRANSJEKOMMENTAR: - Revisjon av Energimerkeforskriften er endelig ute på høring. Energimerket har blitt viktigere enn før fordi EUs taksonomi for eksisterende bygg henviser til den, og fordi stadig flere banker bruker energimerket som et kriterium for grønne lån. -
- For mye tro og føleri om innleieforbudet
BRANSJEKOMMENTAR: - Innleieforbudet er politisk tro og føleri på sitt verste. Det ble innført i en fei uten grundig vurdering, og fakta om konsekvenser av forbudet etter halvannet år, mangler. -
- Her er lekkasjesøkerens bønn til rørleggeren
BRANSJEKOMMENTAR: - Vi ber på vegne av alle landets lekkasjesøkere : Lokalisér alle skjøter, loggfør posisjoner i kartverket. Gjør hver eneste kum klar til å koble til hydrofoner. -
- God avløpsrensing avhenger av rør som ikke lekker
KRONIKK: Utslipp av nitrogen forringer vannmiljøet i Oslofjorden. For å oppfylle strenge krav til rensing må det investeres milliarder i nye renseanlegg. Men hvorfor skal vi bruke store ressurser på å rense vann som aldri skulle vært der? -
Nytt vannrensesystem fra Klart Vann ved SUS
FAGARTIKKEL: I 2025 står nye Stavanger universitetssjukehus (SUS) klar til å ta imot pasienter med sitt splitter nye vannrensesystem fra Klart Vann AS, installert av VB. -
- Viktig å involvere rørleggeren tidlig i byggeprosjektet
BRANSJEKOMMENTAR: - Erfaring viser at mange byggeprosjekt kunne vært enklere gjennomført – og fått et bedre resultat – hvis rørleggeren hadde vært involvert på et tidlig tidspunkt. -
- Derfor vil jeg bli anleggsrørlegger
FAGARTIKKEL: - Vi trenger flere fagfolk inn i anleggsrørleggerfaget, og jeg snakker gjerne varmt om faget til folk jeg kjenner. -
Hvilke regler gjelder for inneklima og luftkvalitet i næringsbygg?
KRONIKK: - Tenk deg at du er i et innestengt rom uten frisk luft – det føles ganske kvelende, ikke sant? Den tunge lufta er ikke bare ubehagelig, den betyr også at usynlige forurensende stoffer kan svirre rundt. Så hvordan kan du vite om luftkvaliteten er god nok? -
Hvordan takle utfordringen ved rehabilitering av bad i borettslag?
BRANSJEKOMMENTAR: - Skal ditt borettslag eller sameie rehabilitere bad, eller rør og vannledninger? Her er noen av de vanligste problemstillingene og tips til hvordan de burde håndteres. -
Vannlekkasjer til besvær
FAGARTIKKEL: - Norge er faktisk på Europatoppen i andel drikkevann som forsvinner ut i lekkasjer. Hvorfor lekker det? Hva gjør vi med det? -
Derfor lekker det i PE mot blågods
FAGARTIKKEL: Skjøter der PE møter duktile rørdeler – populært kalt "blågods" – er en gjenganger i lekkasjer og driftsproblemer. -
Cadea ønsker å automatisere planlegging av VA-prosjekter
FAGARTIKKEL: Kan man automatisere planlegging av prosjekter i vann og avløp? Ja, mener Aleksander Eriksen i startup-selskapet Cadea. Nå utvikler de dataverktøy som skal bidra i to viktige faser av VA-prosjekter: Planlegging og utforming. -
Ønsker nytt lærefag for driftsoperatører i VA
BRANSJEKOMMENTAR: - Opprettelsen av et nytt lærefag for driftsoperatører i vann og avløp er en lang og komplisert byråkratisk prosess. Men det er fullt gjennomførbart.
Kurs og Seminarer
-
Forberedelsene til Hallingtreff 2025 er godt i gang
Nok en gang er Hallingplast, RIN og SSTT i gang med forberedelsene til vannbransjens tankesmie; Hallingtreff 2025. -
Prisdryss på Norsk Vanns årskonferanse
Prisene for Årets bedreVANN – virksomhet, Omdømmeprisen, Bærekraftprisen, Mest aktive organisasjon og Mest aktive person ble nylig delt ut under Norsk Vanns årskonferanse. -
Webinar om overvannsutfordringer i Viken
10. september kl. 13.30-14.30 arrangerer Construction City Cluster (CCC) og Norwegian Water Cluster (Vannklyngen) et webinar for å diskutere utfordringene knyttet til overvann i Viken. -
- Bærekraft er både etisk ansvar og økonomisk fordel
Fredag 23. august samlet Grundfos Norge alle ansatte til en hel dag dedikert til bærekraft. Dagen var fylt med inspirerende innlegg fra både interne og eksterne fagpersoner, som delte innsikt om hvordan vi kan integrere bærekraft i våre daglige operasjoner. -
Verdig 30-års markering for Rørinspeksjon Norge
Rørinspeksjon Norges fagtreff 2024 ble nylig gjennomført i gjestfrie og regnvåte Bergen. Over 120 deltakere fikk med seg et variert og innholdsrikt fagprogram, samt en verdig markering av organisasjonens 30-årsjubileum. -
Inviterer til VA-seminar
AxFlow, INNVA, Process Partner, Safe Supply og VA-Prosjekt inviterer alle som er interessert i VA til seminar 26. september på Norrøna House på Lysaker. -
Økt bestillerkompetanse – men klarer bransjen å følge med?
Mange bestillere av håndverkstjenester har i dag, gjennom digital tilgang, tilegnet seg detaljkunnskap om både rettslige og tekniske krav, allerede før de tar kontakt med en bedrift. Fagrådet for våtrom (FFV) erfarer at bestillere av våtrom har blitt mer bevisste og dermed mer «kravstore» kunder. -
VVPs topplederkonferanse gjenoppstår
Topplederkonferansen i regi av VA- og VVS-produsentene VVP gjenoppstår når bransjeforeningen inviterer hele bransjen til samling med et omfattende og spennende program på Hotel Continental i Oslo 18. september -
SINTEF inviterer til grunnkurs i innregulering
Dette todagers kurset gir deltakerne praktiske og teoretiske kunnskaper om instrumentering, målemetoder, innreguleringsmetoder og anleggstekniske forutsetninger for innregulering av ventilasjonsanlegg. -
Meld deg på Nordisk Vannskadeseminar
Nordisk Vannskadeseminar arrangeres annen hvert år på ulike steder i Norden. I år arrangeres seminaret på Aronsborg i Bålsta i Sverige, med Säker Vatten som vertskap. -
Tematreff om tilstandsvurdering av vannledninger
Holmestrand kommune og Kjeldaas AS inviterer til tematreff 12. juni om tilstandsvurdering av vannledninger i samarbeid med SSTT. -
Kontakt- og informasjonsmøte om produktdokumentasjon
Velkommen til SINTEFs årlige kontakt- og informasjonsmøte om produktdokumentasjon. Møtet er gratis og åpent for alle, men du må melde deg på. Delta fysisk eller digitalt. -
Kunstig intelligens i bransjen – inspirasjon og muligheter
VKE-konferansen 2024 og årsmøtet går av stabelen torsdag 25. april på Oslo Militære Samfund. -
Velkommen til Vann & Miljø 2024
Konferansen Vann & Miljø 2024 arrangeres 17. – 18. april på Quality Hotel Tønsberg / Oseberg Kulturhus. Konferansen er et samarbeid mellom AVK og Pipelife. -
Inviterer til VAnnfestival
Vannsenteret inviterer studenter med vannfag i hele Norge (bachelor og master) til VAnnfestival på Vannsenteret og Campus Ås. -
Snart braker det løs!
VA MESSENE 2024: Neste uke går startskuddet for VA Messene 2024, med premiere i Kristiansand. Få med deg en stor fagmesse og spennende foredrag!
Produktnyheter
-
Moderne middelhavspreg fra Vedum
PRODUKTNYHET: I Vedums nye baderomsmiljø møter turkisgrønne toner svarte detaljer. Resultatet er et moderne middelhavspreg med en arealeffektiv planløsning. -
LK Systems lanserer LK Våtromskassett SAFE Q
PRODUKTNYHET: LK Våtromskassett SAFE Q er spesialdesignet for å få best mulig lydreduksjon, enkel installasjon. Den nye våtromskassetten har i tillegg en kompakt design. -
CTC lanserer CTC EcoAir 700M
CTC presenterer CTC EcoAir 700M-serien. Dette er en ny generasjon frekvensstyrte luft/vann-varmepumper, som automatisk tilpasser seg husets effektbehov gjennom hele året, med både kjøling og oppvarming. -
INNVA lanserer digitale hydranter på VA-seminaret
Med potensiale for å redusere manuelle oppgaver, kutte kostnader og øke sikkerheten gjennom sanntidsovervåkning, lanserer INNVA digitale hydranter. -
Poloplast oppdaterer rørsystem med ny muffe
PRODUKTNYHET: Poloplasts populære rørsystem POLO-KAL 3S PRO MT, som ofte brukes i offentlige bygg hvor det stilles strenge krav til et stille miljø, har nå blitt oppdatert med en ny muffe. Dette gjør installasjonen både raskere og sikrere. -
hansgrohe lanserer Pulsify S Puro EcoSmart Showerpipes
PRODUKTNYHET: De nye Pulsify S Puro EcoSmart Showerpipes fra hansgrohe oppfyller alle krav til en behagelig, vannbesparende dusj. Den har sylindriske design, som er tilgjengelig i fire forskjellige overflater. -
Hansgrohe Group lanserer AXOR Citterio C
Med sitt umiskjennelige men diskré utseende føyer seg AXOR Citterio C inn i enhver baderomsstil. Den markante detaljen, en fin avfasning rundt tuten og grepet, finner du på alle produktene i kolleksjonen. -
Geberit lanserer Mix & Match
PRODUKTNYHET: Geberit introduserer konseptet Mix & Match. Her kan kunden nå sette sammen de tre baderomsmøbelseriene ONE, Acanto og iCon til sin egen unike kombinasjon. -
hansgrohe lanserer Ecostat Element
PRODUKTNYHET: De nye dusj- og kartermostatene Ecostat Element fra hansgrohe er utviklet for komfort og sikkerhet og leveres i krom eller matt sort design. -
Grundfos klar med EPD-dokumentasjon for ALPHA2 sirkulasjonspumper
I tillegg til å ha oppnådd en EPD miljøproduktdeklarasjon for ALPHA2, har Grundfos EPD dokumentasjon for ALPHA1, MAGNA3 sirkulasjonspumper til større bygninger og MIXIT blandesløyfeløsningen. -
CONTI+ lanserer GRAPHITE black line
For å markere sitt 50-årsjubileum, gir CONTI Sanitärarmaturen GmbH ut en ny spesialutgave i år: GRAPHIT black line. -
Grundfos-app gjenkjenner den gamle sirkulasjonspumpen og viser deg den beste erstatningen
PRODUKTNYHET: Når en pumpe skal skiftes ut, gjenkjenner appens Replace-funksjon den gamle pumpen blant mer enn 14 000 pumper og forteller deg umiddelbart hvilken erstatningspumpe som er best egnet – og på lager hos grossist. -
- Nå blir det lettere og enklere å tørke (ut) bygg
En ny avfukter på snaue 11 kg tåler tøff behandling, er effektiv og kan settes i gang enkelt og raskt. – En lett vei til full kontroll på fukt, sier Hilde Brønlund i F-Tech. -
Eaton lanserer nytt UPS-system
Eaton lanserer i dag et nytt plassbesparende og miljøoptimalisert UPS-system, myntet på datasentre. Systemet leveres med en komplett livssyklusanalyse og miljøpass som viser miljøpåvirkningen. -
Årets vaskeromsnyheter fra Vedum
PRODUKTNYHET: Svenske Vedum lanserer nå årets vaskeromsnyheter. Her møter den populære Maja-døren i linbeige en smart funksjonsvegg med Molly-døren i hvitpigmentert eik. -
Porsgrund lanserer Glow Art 2.0
PRODUKTNYHET: Porsgrund introduserer TurboFlush-teknologi i sin serie Glow Art 2.0, gulvstående toaletter. Installasjon av Glow Art 2.0 er svært enkel og metoden velkjent
Nyttekjøretøy
-
Snart verdenspremiere på nye Volkswagen Transporter
Volkswagen Transporter har satt standarden for hva et nyttekjøretøy skal være i over 70 år. Nå er duken dratt av syvende generasjon Volkswagen Transporter, som har verdenspremiere i september. -
Nå kommer oppgradert ID. Buzz Cargo med 4MOTION firehjulsdrift
NYTTEKJØRETØY: Volkswagen ID. Buzz Cargo har etablert seg som Norges mest solgte varebil. Nå kommer modellen i oppgradert versjon, med vesentlig mer effekt, mer utstyr og 4MOTION firehjulsdrift. -
Helelektrisk også for landets rørinspektører
PipelineVision AS i Bærum er klar for leveranse av sin første helelektriske rørinspeksjonsbil for det norske markedet. -
Heidenreich tar grep for å nå hårete mål om utslippskutt
Heidenreich har en målsetning om å redusere sine utslipp med minimum 70% innen 2030. Nullutslippsløsninger innenfor transport er et av de viktigste tiltakene for å redusere de totale utslippstallene. -
- Sjokkerende dårlige intensiver
Under Arendalsuka har støtte og insentiver til elektriske varebiler vært et hett tema. RSA mener nullutslippsmålene i 2025 for el-varebiler kun kan nås dersom varebil-intensiver økes betraktelig, på linje med andre europeiske land. -
Først ut med helelektriske Ford E-Transit
De tre første kundeleverte E-Transit i Norge, som nylig ble utlevert hos Kverneland Bil i Stavanger, skal nå settes inn i den daglige driften og levere kontorrekvista og forbruksmateriell til bedrifter i Stavanger og Sandnes-regionen i Rogaland. -
Ford Transit Custom blir helelektrisk
Ford tok i dag nok et stort og viktig skritt på veien mot en helelektrisk fremtid da Ford Pro avslørte de første detaljene om den nye helelektriske E-Transit Custom. -
Fortsetter å sponse Norges Hyggeligste Håndverker
– Vi er svært fornøyd med fortsatt å være hovedsponsor for en kåring som skaper så mye engasjement og stolthet hos håndverkerne, sier Ingvild Øversveen, markedssjef for Volkswagen Nyttekjøretøy i Harald A. Møller AS. -
Først ute med «grønn rørinspeksjon»
JTR Gruppen, med hovedkontor på Nærbø, har fått overlevert sin første helelektriske rørinspeksjonsbil. Trolig er dette den første bilen i sitt slag i Norge. -
Har overtatt Fiat, Alfa Romeo og Jeep i Norge
Fra og med 1. desember 2021 har Bertel O. Steen overtatt importen av bilmerkene Fiat, Alfa Romeo og Jeep til Norge. -
Ford avduker neste generasjon av Ford Ranger: Smartere, tøffere og enda mer praktisk i bruk
Ford avduket i dag den smarteste, tøffeste og mest kapable Ranger pickup som noensinne er utviklet. -
Ranger i fire spesialutgaver
I løpet av året har Norge og Europas mest solgte pickup så langt i år, Ford Ranger, kommer i fire nye spesialutgaver. Nå skal de nye variantene prøvekjøres av europeisk presse. -
Tvinges til å kjøpe flere biler
Dagens regelverk tvinger KTV Group-eier Kennet Nilsen til å kjøpe flere biler enn han trenger. Årsaken er seteavgiften. Et baksete koster bygg og anleggsbedriften 674 000 kroner. -
Salgsstart på elektriske EQV varebil
Mercedes-Benz EQV varebil er et elektrisk alternativ med høyt fokus på komfort. Bilen har en rekkevidde på opptil 357 kilometer (WLTP), og kan hurtiglades med opptil 110 kW. Prisene starter på kr. 689.900,- og den kan bestilles allerede nå. -
Nye Ford E-Transit skal snart testes av norske kunder
Norge er et av tre land hvor den nye helelektriske varebilen Ford E-Transit snart skal tas i bruk i et stort kundetestprosjekt som gjennomføres i Europa. -
Ford lanserer to nye Ranger-spesialvarianter: Stormtrak og Wolftrak
Ford Ranger var Norges mest solgte pickup i Norge i fjor. Til høsten kommer den i ytterligere to spennende og eksklusive spesialvarianter: Ranger Stormtrak og Ranger Wolftrak.