GK vant rekordkontrakt innen ventilasjon

 
GK vant rekordkontrakt innen ventilasjonBildet: Divisjonsdirektør i GK, Leif Øie og prosjektdirektør Per Roger Johansen i Statsbygg under kontraktsinngåelsen fredag. Foto: Hans Thomas Holm/Statsbygg
GK skal bidra med godt inneklima til det som skal bli landets største universitets- og sykehusbygg, Livsvitenskapsbygget, ved Universitetet i Oslo. Kontrakten som er på ca. 540 millioner er den største for selskapet noen gang.

– Prosjektets størrelse, kompleksitet og gjennomføringsmodell gjør dette til en veldig spennende oppgave for oss. Livsvitenskapsbygget skal både romme undervisningsrom og forelesningssaler, kontorer og laboratorium der det skal forskes på alt fra nevrologiske lidelser til virussykdommer. Bygget skal være et felles anlegg for ledende universitets- og sykehusmiljøer, og det er klart at dette setter høye krav til oss som teknisk leverandør, sier administrerende direktør i GK, Rune Hardersen. 

Bidrar til mer fagkunnskap

Kontrakten mellom GK og Statsbygg ble signert fredag 5. mai, og består av en ventilasjonsentreprise på 540 millioner ekskludert mva. Kontrakten innebærer blant annet leveranser av 41 ventilasjonsaggregater, HEPA-filterinstallasjoner, prosesskjøling og utstyr til laboratorium.
– Vi har de siste årene opparbeidet oss mye erfaring med helsebygg etter å ha jobbet med prosjekter som Stavanger universitetssykehus, Protonsenteret på Radiumhospitalet og Haukeland universitetssjukehus. Livsvitenskapsbygget er et prosjekt i helt nye dimensjoner som definitivt vil bidra til mer fagkunnskap og styrke vår posisjon som ekspert innen teknikk på helse- og undervisningsbygg i markedet, sier divisjonsdirektør i GK, Leif Øie. 

Et viktig skritt mot ferdig bygg

Plan- og designkonkurransen ble gjennomført tilbake i 2014, før Statsbygg fikk i oppdrag av Kunnskapsdepartementet og realisere prosjektet med Livsvitenskapsbygget i 2018. GK signerte kontrakt for samspillsfasen (fase 1) i januar 2019.
Nå har råbygget begynt å reise seg og Statsbygg har signert gjennomføringsavtaler på rundt fem milliarder kroner for de fem gjenstående innredningsentreprisene, deriblant GK for ventilasjonsleveransen. Prosjektdirektør, Per Roger Johansen, ser frem til samarbeidet med GK, og mener kontraktene er et svært viktig skritt mot et ferdig bygg. 

– Dette er en stor milepæl for prosjektet. Nå ligger alt til rette for et godt samarbeid for å ferdigstille dette viktige forskningsbygget og vi kan bruke all energi på verdiskapende produksjon fremover, sier prosjektdirektør Per Roger Johansen.

Høye krav til ventilasjon

Livsvitenskapsbygget har en foreløpig arealramme på 97 500 kvm og skal stå ferdig i 2026. Bygget blir arbeidsplass for rundt 1600 ansatte ved Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus HF som skal drive med forskning og undervisning, samt 1600 elever.  
– Vi skal blant annet levere og montere 41 ventilasjonsaggregater som har en samlet luftmengde på ca. 1,3 millioner m³/h. Dette skal sørge for et godt inneklima i hele bygget, forklarer prosjekteier i GK, Hieu Nguyen. 

Ifølge han er det byggets laboratorium, og særlig byggets P3 lab, som stiller høye krav til selskapets faglige kompetanse innen ventilasjon.  

Aktive tilluftsventiler fra Lindinvent

– Av sikkerhetsmessige årsaker må vi ha full kontroll på luftstrømmen i dette området, og det stilles strenge krav Hepa-filtrering av tilluft. Her må vi sikre at riktig mengde luft kommer inn, og at all avtrekksluft går tilbake til ventilasjonsagregatene, der det blir filtrert på riktig måte, forklarer Nguyen. 
GK skal også levere løsninger for behovsstyring av ventilasjon basert på aktive tilluftsventiler fra svenske Lindinvent. 

– Systemet registrer om arealet er i bruk eller ikke, og sørger for at det ventileres etter behov. Dette sikrer godt inneklima og gjør at det ikke brukes mer energi enn nødvendig, avslutter Nguyen.

GK skal om alt går etter planen begynne produksjonen på byggeplassen og prosessen med å installere ventilasjonsaggregater på Livsvitenskapsbygget høsten 2023. 

Bildet: Fra venstre: Visepresident Nariman Fakhraee (Schneider Electric), økonomidirektør Geir Aronsen (OneCo), divisjonsdirektør Leif Øie (GK), prosjektdirektør Per Roger Johansen (Statsbygg), prosjektsjef Eva Heyerdahl (Statsbygg), direktør Kristoffer Abrahamsen (AF Energi), prosjektdirektør Bjørn Stokkevåg (AF Gruppen) og Jon Wefald konserndirektør (Hent AS).

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår