- Hvordan få flere unge inn i vannbransjen?

Publisert: 24 Okt 2023
Av William Bredberg, produkteier i Volue
Jeg heter William Bredberg. Jeg er svensk, har masterutdanning i miljø- og vannteknikk og jobber med avansert teknologi og utvikling av systemer for driftsstøtte og sanntidsdata på vann og avløp. Mine venner hjemme ler, og tror jeg jobber med “bajsvatten”. Det er absolutt sant, men er også litt problematisk. Her skal jeg si litt om hvorfor det kan være et problem, og hvordan vi i VA-Yngre mener vi kan få flere unge inn i vannbransjen.
(denne fagartikkelen ble først publisert på Rørbloggen, hallingplast.no )
Vannbransjen står i dag overfor mange utfordringer. Ved forvaltning av samfunnskritisk infrastruktur må det også tenkes på bærekraft og motstandsdyktighet på alle nivåer. I de kommende årene trenger bransjen ikke bare flere fagarbeidere og ingeniører, men også ny kompetanse for å kunne møte nye krav. Vi trenger flere folk, og vi trenger folk med andre typer bakgrunn en den tradisjonelle i bransjen. Å få påfyll med ny kunnskap blir spesielt viktig når bransjen sliter med å rekruttere tilstrekkelig mye folk.
VA-Yngre viktig for rekruttering
Her har VA-Yngre en viktig og helt naturlig rolle. Vi i VA-Yngre er unge fagpersoner i bransjen, med fersk utdanning og liten avstand i alder og bakgrunn til de vi ønsker å rekruttere inn i bransjen. Mulig det er litt vel ubeskjedent, men hvem andre passer bedre til å jobbe for rekruttering til bransjen enn oss?
Les også: Fra elendighet til effektiv organisering av vann og avløp
Jeg fylte 30 tidligere i år. Kommer fra Lund, i Skåne i Sør-Sverige. Byen har et av de større universitetene i Sverige. Men det er ikke så kult å studere i byen man har vokst opp i, så jeg søkte meg til utdanning et annet sted da den tiden kom.
William Bredberg. Her på VA-Yngres årskonferanse i Bodø i 2023. (Foto: Jørn Søderholm)
Jeg jobbet litt etter videregående skole, blant annet i restaurant. Jeg visste ikke på det tidspunktet at jeg skulle jobbe i vannbransjen. Men jeg hadde noen klare tanker om at ingeniører løser problemer av alle slag, inkludert miljøproblemene vi står i.
Derfor kjentes det å ta en ingeniørutdannelse som en riktig vei. Jeg ville reise og studere samtidig, og flyttet derfor til Adelaide i Australia. Der bodde jeg i to og et halvt år, og studerte en retning som ble kalt Civil Engineering and Enviromental Management. Studietilbudet ble langt ned halvveis i løpet, og da valgte jeg å flytte hjem til Sverige igjen.
Ressurser, infrastruktur og teknikk i vannbransjen
På det tidspunktet hadde jeg for alvor fått smaken på å jobb med kombinasjonen av naturressurser, samfunnskritisk infrastruktur og teknikk. Det høres ut som vannbransjen, ikke sant? Jeg kom inn på sivilingeniørprogrammet i miljø og vannteknikk i Uppsala, og fullførte der. I løpet av tiden i Australia møtte jeg også kvinnen som senere ble min kone. Hun er norsk, fra Stavanger. Etter en tid i Sverige flyttet vi til Norge.
Les også: Vi må slippe fram de unge i vannbransjen
I begynnelsen av 2020 begynte jeg som konsulent i Volue. Her jobbet jeg for det meste med løsninger i driftsstøtte og datakonvertering som konsulent. De siste året har jeg jobbet i en rolle som produkteier på løsninger for driftsstøtte og sanntidsdata.
Det vil systemer som gjør det mulig å få inn data, og ikke minst kunne bruke informasjonen til noe. Det er en svært spennende side ved bransjen, der digitalisering, teknologi og fysisk infrastruktur møtes i noe som skal være mest mulig brukervennlig.
Digitale og fysiske verktøy
Digitalisering og teknologi var også en viktig motivasjon for å gå inn i VA-Yngre. Her møtes mange av de unge fagfolkene i bransjen. Flinke folk, som har et like naturlig forhold til digitale verktøy som de erfarne driftsfolkene har til fysiske verktøy og manuelle systemer.
(Foto: Volue)
– IWAs Digital Water Adoption Curve kan brukes for å beskrive bransjens digitale reise. Min jobb er å aktivt hjelpe bransjen opp gjennom å utvikle produkter og tjenester som kan forenkle og muliggjøre denne reisen, sier William Bredberg. (Klikk på bildet for å se større. Kilde: A Strategic Digital Transformation for the Water Industry (link til pdf))
Her er vi godt inne på én av de største hindringene for rekrutteringen til denne bransjen: Oppfatningen av hva det er. Det er så utrolig mye spennende som skjer i denne bransjen, som står i skarp kontrast til imaget mange utenfor fortsatt har.
Mine venner hjemme fleiper med at jeg har utdannet meg til “bajsvatten-ingenjör”, et ord jeg antar du forstår helt fint uten oversettelse. Etter at jeg har kunnet fortelle dem litt mer inngående hvordan ting egentlig er og konkret hva vi jobber i denne bransjen har jeg fått mange overraskede reaksjoner av typen “åh, er det sånn?”.
Teknologi og bæsj-vann
Jeg jobber med programvare, i grenselandet mellom IT og VA. Jeg jobber med maskinlæring og datainnsamling for en best mulig drift av vann- og avløpsanlegg.
Les også: Slik skal VA-produktene digitaliseres
Du, jeg og folk i andre roller og i andre ledd i verdikjeden jobber hardt med drift og utvikling av hver våre deler av den viktigste infrastrukturen vi har i samfunnet. Vi jobber med teknologiske verktøy og avanserte systemer helt på høyde med høystatusbransjer som luftfart, olje, energi og medisin.
Likevel tror folk på utsiden av bransjen at jeg jobber med bæsjevann. For ordens skyld: Jeg er ikke opptatt av meg selv her, men peker på dette som et eksempel på hva folk på utsiden av bransjen tror vi holder på med.
Vi trenger flinke folk i denne bransjen. Folk som graver, bygger, drifter og skrur ute. Men også folk som har lyst til å jobbe med AI og maskinlæring, konstruksjon, design, programvare, ledelse, politikk, mekanikk og elektronikk.
Vannbransjen trenger folk med ulike typer bakgrunn og kompetanse. (Foto: Jørn Søderholm)
Flere typer faglig bakgrunn
Klimaendringer, befolkningsvekst, miljømål og etterslep i fornyelse av infrastrukturen gjør en omstilling nødvendig. For å sikre samfunnets viktigste ressurs trenger bransjen vi flere med mange typer faglig bakgrunn. Det må jobbes med alt fra lekkasjesøk og renseteknikk til digitalisering og sikkerhet. Dette betyr at bransjen trenger ny kompetanse innenfor IT, automasjon, kjemi, geoteknikk, hydrologi og mye mer.
Les også: Digitalisering av kommunalteknikk får vi ikke til
Noen måter vi kan greie det på:
- Skape en attraktiv arbeidsplass der de yngre er aktive bidragsytere, og der man føler seg velkommen inn i varmen.
- La de yngre bruke fersk kunnskap om bærekraft fra utdanningsinstitusjonene. Mange velger VA-bransjen nettopp for å bidra til det grønne skiftet.
- La de yngre bidra til en digital omstilling i vannbransjen. Unge ser ikke digitalisering som en av mange trender vi skal tilpasse oss til, men en selvfølgelig nødvendighet.
- Gi yngre medarbeidere ansvar og sørge for at alle ansatte får nye utfordringer.
- Vannbransjen er trygg, men også spennende. Vi er en bransje med mange forskjellige fag og arbeidsoppgaver. Vi er en spesiell bransje der offentlige er særlig tett integrert med det private leverandørmarkedet.
Det er mye spennende som skjer i denne bransjen, som står i skarp kontrast til imaget mange utenfor fortsatt har. (Foto: Jørn Søderholm)
Oppdatert kunnskap
Her er det mye samspill og stort potensial for innovasjon. Men også et betydelig gap mellom muligheter og det som benyttes. VA-Yngre mener at de yngre i bransjen kan tette gapet gjennom å komme med fersk og oppdatert kunnskap. Vi mener også at de yngre vil utfordre bransjen til å tenke nytt. I tillegg til å være et faglig nettverk for unge i vannbransjen å utvikle seg, så ønsker VA-yngre nå også å satse på å bidra til økt rekruttering inn i vannbransjen.
VA-Yngres nye arbeidsutvalg i 2023. Fra venstre Charlotte Trovaag, Evelina Koltsova, Jørgen Alfredsen, Elisa Eggen, Grete Gjeset og William Bredberg. (Foto: VA-Yngre)
Dette skjer gjennom et samarbeid med Norsk Vann, der VA-yngres arbeidsutvalg og medlemmene bidrar i rekrutteringsaktiviteter. Målsetningen er å inspirere flere unge til å velge VA-fag og å få ny kompetanse inn i bransjen.
Rekruttering til vannbransjen
Over og under: Fra VA-Yngres årskonferanse i Bodø, våren 2023. (Foto: Jørn Søderholm)
VA-Yngre har nettopp rekruttering som et hovedmål spesifisert for perioden 2021-2024. Der har vi sagt at VA-Yngre skal:
- Bidra til økt rekruttering inn i vannbransjen.
- Være et faglig nettverk for unge i vannbransjen, der unge kan utvikle seg nasjonalt og internasjonalt.
- Være en sosial møteplass for unge i vannbransjen.
Vi har tidligere i år gjennomført flere tiltak.
Vi har holdt faglige presentasjoner på Oslo MET og Universitetet i Stavanger, der også elever fra videregående skoler har vært invitert.
Vi har snakket om vannbransjen på Natur og Ungdoms årskonferanse og NITOs Ung23-konferanse.
Vi har fortalt om en spennende bransje, og vi har også vist fram mulighetene i TranieeVANN.
Det har vært utrolig moro og interessant å se interessen, høre spørsmålene og være med i diskusjonene på disse stedene.
Samarbeid med utdanningssteder
VA-Yngres ambisjon er å sette opp slike sesjoner på årlig basis i samarbeid med flere utdanningsinstitusjoner. Vi tror det kan få flere til å se hvor mye spennende arbeidsoppgaver som finnes i bransjen, og for et fantastisk potensial bransjen har i årene som kommer.
Resultatene av tiltakene gjennomført til nå har gitt meg og alle andre i VA-Yngres arbeidsutvalg en ordentlig boost i lysten til å jobbe enda mer for rekruttering. Per dags dato er den jobben i full gang, og vi har mer aktiviteter planlagt til høsten og kommende år. Selv om morgendagen byr på mange utfordringer, finnes det mye håp.
Mange av de unge som jobber i vannbransjen er idealister som allerede er overbevist om hvor viktig det er å sikre VA-tjenester til alle innbyggere, nå og for fremtidige generasjoner. Vi i VA-yngres arbeidsutvalg gleder oss til morgendagen og å få flere ildsjeler til kolleger.
Slik får du mest mulig nytte av ung kompetanse
Til ledere i bedrifter som har unge fagfolk ansatt: Gratulerer, det er et godt valg. Noen velger å betrakte dem som en ren produksjonsressurs som skal produsere mest mulig, støver ned foran PC-en, ikke får særlig opplæring og ofte ikke blir brukt i konkurranser.
Her er noen tips til å få mest mulig ut av kompetansen de besitter.
- Unge er nøkkelen til digitalisering
- Gi dem mening
- Send dem på rekutteringsstevner
- Ta dem med i viktige avgjørelser
- La dem få spillerom til å benytte sin kompetanse
- Ta dem med som reisevenn på konferanser
- Forbered dem!
- Ta vare på dem
- Gjør du dette får du bedre og mer lojale fagfolk på laget. Bedriften får samtidig motiverte ambassadører som er bedre til å selge inn bedriften og bransjen til andre unge, og bidrar dermed ytterligere til å rekruttere andre unge til bedriften og bransjen.
Vi i VA-Yngre tar gjerne en prat om hvordan dette kan gjøres enda bedre.
(KILDE: Hallingplast.no)
-
Tilbyr sjøledningsprosjekt på Hvaler
AKTUELLE PROSJEKTER: Hvaler kommune utlyser entreprise på ny sjøledning Revholmen- Kallera.
-
Skiftet ut 2,7 km undervannsledning
Fagartikkel: I midten av august fikk vi den første varslingen fra Bjørnafjorden kommune. De hadde fått brudd på en råvannsledning i Gåssandvatnet.
-
GK inngår langsiktig samarbeid med UiT
GK har inngått en omfattende rammeavtale med Universitetet i Tromsø (UiT). Avtalen har en verdi på 38 millioner kroner og strekker seg i utgangspunktet over to år, med mulighet for forlengelse opp til fire.
-
Hvor mye effekt trenger en utslippsfri byggeplass?
Sweco har levert den første av to rapporter som kartlegger effekt- og energibehovet til flere av Oslo Kommunes utslippsfrie bygge- og anleggsplasser.
-
NoDig Norway AS ser dagens lys
PipelineVision AS og NoDig Norway AS slår seg sammen. Det nye firmanavnet blir NoDig Norway, med en samlet omsetning på snaue 60 millioner kroner.
-
Ahlsell åpner fullsortimentbutikk på Ryen
Ahlsell styrker sin tilstedeværelse i Oslo ved å åpne ny fullsortimentsbutikk på Ryen. Butikken har strategisk beliggenhet ved "Ryen-krysset".
-
- Bransjedatabaser er vår digitale motorvei
– Produktdata er selve fundamentet for vår digitale fremtid i bransjen. Jeg liker å sammenligne det med en motorvei – det er denne som gir oss fart nok til å nå våre mål raskt og effektivt.
-
Vil styrke satsingen på fremtidens yrkesfag
– Vi er og vil fortsatt være stolte over vår deltakelse og prestasjoner i klassiske yrkesfag, men Norge må også følge med på utviklingen som skjer internasjonalt.
-
Lanserer hansgrohe Pulsify Planet Edition
PRODUKTNYHET: Med hånddusjen Pulsify Planet Edition når hansgrohe nok en milepæl innen bærekraftig produktutvikling, hvor ressurser spares i alle deler av produktets livssyklus.
-
Karin Eilertsen vinner Ingeborg-prisen 2023
INGEBORG-PRISEN 2023: I et meget sterkt felt av nominerte, gikk Ingeborg-prisen 2023 til nettverkets egen lysende stjerne i nord, rørlegger og distriktsjef Karin Eilertsen.
-
- Jeg fikk beskjed om å drite i NM
NM i RØRLEGGERFAGET: Lørdag ble trønderen Julie Forseth norgesmester i rørlegging og besto svenneprøve med karakteren Meget godt. Frem dit var det ingen dans på roser for nittenåringen fra Trøndelag.
-
- Jeg hadde absolutt ikke forventet å vinne
BYGG REIS DEG: Julie Forseth fra GK Norge AS Trøndelag vant NM i rørleggerfaget. Tredjeplassen i NM gikk til Theodor Hofstad, mens Andreas Støle ble nr. to.
-
Store på gjenbruk av avløpsrør
BYGG REIS DEG 2023: – Messa har vært helt grei for oss, selv om vi har registrert tomme stander i messehallen. Til tross for dette har vi hatt relativ god oppslutning om vår stand.
-
Støtter Kreftforeningen med rosa touch på badet
BYGG REIS DEG 2023: Mora armatur ønsker å auksjonere bort et lekkert, rosa badekar til et godt formål. Pengene som kommer inn vil uavkortet gå til Kreftforeningens «Rosa Sløyfe»-aksjon.
-
Vikingbad satser på trendfarger
BYGG REIS DEG 2023: Vikingbad, som er kjent for sine komplette baderomsløsninger, satser i år på trendfarger og nye møbelfronter.
-
Jakter svennebrev og NM-tittel
BYGG REIS DEG 2023: Det koker og syder under NM i rørleggerfaget på Lillestrøm. Å avlegge prøven på en scene krever full konsentrasjon samtidig som nervene må temmes etter beste evne.
Aktivitetskalender
-
- Det går mot rekordpåmelding på Hallingtreff
Det går mot rekord for Hallingtreff. Aldri før har så mange vært påmeldt så tidlig, og arrangørene venter fullt hus i januar. -
Malthe Winje Teknologidag 2023
Malthe Winje inviterer bransjen til sin egen Teknologidag 2023, den 28. november på Radisson Blu Plaza Hotell i Oslo. -
Operatørkurs private avløpsledninger
For første gang inviterer RIN til kurs på Nasjonalt senter for vanninfrastruktur på Ås. Temaet er operatørkurs private avløpsledninger: Stikkledninger, bunnledninger og innvendig røropplegg. -
Tre likheter – og én viktig forskjell ved Hallingtreff 2024
Hallingtreff 2024 rykker stadig nærmere. Noe er som det "alltid" har vært, og noe er forskjellig. Her er tre ting du vil kjenne igjen fra tidligere Hallingtreff, og én viktig forskjell. -
- Meld deg på Inspirasjonsdagen!
Ingeborg-nettverket inviterer til Inspirasjonsdagen den 23. November 2023. Årets tema er «Hit, og enda lengre». -
Sammen om nytt kurssenter i Stavanger
Nå kan du ta en rekke typer varmepumpekurs hos Panasonic i Stavanger – takket være et samarbeid mellom Panasonic og NOVAP. -
Programmet for KUMdagene er klart
Ulefos arrangerer KUMdagene 25. og 26. oktober 2023. Nå er det innholdsrike programmet klart, og vil omfatte mer enn gategods, etter ønske fra fjorårets deltakere. -
Olimb Anlegg med vellykket fagtreff
Årets åpne dag, i regi av Olimb Anlegg AS, ble like vellykket som fjorårets arrangement. Bedriften stilte ut borerigger, maskiner og utstyr som brukes i No-Dig. -
NoDig-konferansen 2023
29. og 30. november samles NoDig-bransjen til konferanse i Drammen. I to dager vil bransjen blant annet diskutere teknologiutvikling og fremtidsutsikter for grøftefri rørfornyelse. -
Bodø Energi blir vertskap for Fjernvarmedagene
FJERNVARMEDAGENE URBAN ENERGI 2023: Mens hele Bodø forbereder seg på rollen som europeisk kulturhovedstad neste år, varmer Bodø Energi opp med vertskapsrollen for årets utgave av Fjernvarmedagene Urban Energi. -
Datoene er klare for VA Messene 2024
Årets VA Messer er over og kan atter en gang vise til svært gode resultater. Datoene for neste runde i 2024 er nå satt. -
Vil sette vann på agendaen
21-24 juni arrangeres Kongsberg Agenda. Her vil Ulefos sammen med Xepto sette vann på agendaen. -
Inviterer til Legionella-webinar
I samarbeid med Eurofins inviterer SGI Compliance AS til webinar om «Innføring i Legionellakontroll» 7. juni 2023. -
Inviterer til Ventistål ARENA
Ventistål inviterer til «Ventistål ARENA – Mulighetenes møteplass», 26.-27. oktober på The QUBE, Gardermoen. -
Klart for ny Multifagmesse
Den 1. juni inviterer 10 fremtredende aktører innen VVS, energi og ventilasjon til «Multifagmesse 2023» i Bergen. -
Integra inviterer til årskonferanse
Integra arrangerer Årskonferanse 2023 den 23. mai på Rebel i Oslo. I tillegg til formelt årsmøte byr arrangøren på et spennende fagprogram, samt både mat og mingling.
Aktuelle prosjekter
-
Tilbyr sjøledningsprosjekt på Hvaler
AKTUELLE PROSJEKTER: Hvaler kommune utlyser entreprise på ny sjøledning Revholmen- Kallera. -
FLOW Trøndelag VVS blir underentreprenør i Sit-prosjekt
Et stort studentbolig-prosjekt er i gang i Trondheim. Studentsamskipnaden Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit) skal bygge 724 nye studentboliger. FLOW Trøndelag VVS er meget fornøyde med å få ta del i dette prosjektet i Nardovegen 12-14, like ved Gløshaugen. -
Avinor tilbyr rammeavtale på leveranse av VVS-tjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Avinor utlyser tre rammeavtaler innen ulike VVS-tjenester i Møre og Romsdal, Trøndelag og Helgeland. -
ØRIK tilbyr rammeavtale på rørleggertjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Øvre Romerike Innkjøpssamarbeid (ØRIK) tilbyr rammeavtale på rørleggertjenester. -
Ventilasjonsprosjekt ved Haukeland skole i Bergen
AKTUELLE PROSJEKTER: Bergen kommune tilbyr totalentreprise på ventilasjon og følgearbeider ved Haukeland skole. -
Tilbyr totalentreprise på varmeprosjekt i Nittedal
AKTUELLE PROSJEKTER: Nittedal kommune utlyser totalentreprise på utvidelse av varmeanlegg ved Li- hallen. -
Tilbyr rammeavtale innen vannmåling
AKTUELLE PROSJEKTER: Sigdal kommune tilbyr rammeavtale på levering av vannmengdemålere / husvannmålere, samt komplett system for innsamling av data og varsling av alarmer og lekkasjesøk. -
GK vinner storkontrakt på Vikingtidsmuseet
AKTUELLE PROSJEKTER: GK har signert en flerfaglig teknisk underentreprise med AF Gruppen på 286 millioner kroner på det nye Vikingtidsmuseet, der Statsbygg er byggherre. -
Arne Olav Lund bygger ny hovedvannledning i Lillestrøm
AKTUELLE PROSJEKTER: Nedre Romerike vann- og avløpsselskap har inngått avtale med Arne Olav Lund AS, et datterselskap av Peab Anlegg AS, om bygging av ny hovedvannledning i Lillestrøm. -
Rogaland Teater tilbyr ventilasjonsprosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Rogaland Teater v/ Innkjøpsassistanse Vest AS, søker totalentreprenør til levering av nytt ventilasjonsanlegg. -
Tilbyr rammeavtale på VVS- og VA-oppdrag
AKTUELLE PROSJEKTER: Haugesund kommune tilbyr en rammeavtale på rørlegger, varme- VA og sanitærarbeid, samt sprinkleroppdrag. -
Tilbyr rammeavtale på rørleggertjenester
AKTUELLE PROSJEKTER: Saltdal kommune i Nordland ønsker å opprette rammeavtale på anskaffelse av rørleggertjenester med materiell. -
DSB tilbyr serviceavtale på tekniske anlegg
AKTUELLE PROSJEKTER: Direktoratet for samfunnssikkerhet (DSB) utlyser konkurranse om service- og vedlikeholdsavtale på tekniske anlegg ved avdelingens lokaler i Nydalen i Oslo. -
Tilbyr VA-prosjekt i Orkland kommune
AKTUELLE PROSJEKTER: Orkland Kommune i Trøndelag utlyser entreprise på sanering og opparbeidelse av ny avløpspumpestasjon. -
Søker rådgiver til badeanlegg
AKTUELLE PROSJEKTER: Steinkjerbygg KF søker konsulentbistand til å utarbeide vedlikeholdsplan for Dampsaga Bad. -
Skien kommune søker ventilasjonsentreprenør
AKTUELLE PROSJEKTER: Skien kommune søker ventilasjonsentreprenør for prosjektering og bygging av ny ventilasjon ved Kjørbekkhøgda skole.
Bransjekommentar
-
Skiftet ut 2,7 km undervannsledning
Fagartikkel: I midten av august fikk vi den første varslingen fra Bjørnafjorden kommune. De hadde fått brudd på en råvannsledning i Gåssandvatnet. -
- Svært mange sprinkleranlegg har ikke hatt lovpålagt kontroll
FAGARTIKKEL: - Det er dessverre få sprinkleranlegg som blir kontrollert årlig slik de skal i henhold til lovverket. Mer enn halvparten av anleggene har aldri blitt kontrollert i det hele tatt. -
- Kan PE brukes i selvfall avløpsnett?
FAGARTIKKEL: - Svaret er ja, så klart! Men PE er ikke et opplagt valg. Andre materialer er faktisk lettere å velge. Hvorfor er det slik? -
- Ny veileder for vannbehandling vil gi energieffektivt og bedre vannkvalitet
FAGARTIKKEL: Overgangen til lavtemperatursystemer og varmepumper har ført til økende utfordringer med vannkvaliteten i bygg. -
- Har du husket den årlige helsesjekken av varmeanlegget ditt?
FAGARTIKKEL: - På samme måte som en blodprøve hos legen, kan en vannbehandlingskontroll fortelle oss om vannkvaliteten er innenfor de verdiene vi ønsker oss. -
- I ulvetider må noen passe på flokken vår
BRANSJEKOMMENTAR: - Lønnstyveri fører også til en konkurransevridning der seriøse bedrifter utkonkurreres til fordel for de useriøse. -
Fem viktige VVS-funksjoner i nye næringsbygg
FAGARTIKKEL: Skal du planlegge eller prosjektere VVS-anlegg i et nytt bygg? Da er det en rekke forhold å ta hensyn til. -
- Hvordan få flere unge inn i vannbransjen?
BRANSJEKOMMENTAR: - På vegne av VA-Yngre vil jeg snakke om hva som trengs for å rekruttere flere unge til vannbransjen, og fortelle om min egen vei inn i bransjen. -
Hvordan gjøre det enklere å hjelpe eldre på badet?
FAGARTIKKEL: Hvordan kan bad tilpasses for at eldre skal kunne bo lenger hjemme, òg for at helsefagarbeidere skal kunne utføre jobben sin best mulig? -
- Neste 50-årsflom kommer ikke om 50 år
KRONIKK: - Byggherrer i offentlig og privat sektor bør oppdatere sine kalkyler, og vurdere om de har gjort det de kan for å beskytte seg mot vannskader. -
- BIM er viktig i vannbransjen
FAGARTIKKEL: 3D-modeller og digitale løsninger for gjennomføring av anleggsprosjekter. Hvordan bruker man det i en kommunal VA-etat? -
- Dette må du beregne plass til i det tekniske rommet
FAGARTIKKEL: Det tekniske rommet er på mange måter hjertet i ethvert bygg. Derfra distribueres varme, vann og luft til hele bygget. Så hvor mye areal burde du sette av til det tekniske rommet? -
Ressursbank for overskuddsmasser
BRANSJEKOMMENTAR: - Hva gjør man med overskuddsmasser? Med Bærum Ressursbank kommer overskuddsmasser til nytte med mest mulig gjenbruk og minst mulig transport. -
- Smart ledningsfornyelse kan gi lavere økning i vann- og avløpsgebyrer
KRONIKK: - Det er varslet rekordhøy økning i vann- og avløpsgebyrer fremover. For å holde kostnadene nede er det viktig at kommunene velger smarte og effektive løsninger. -
- Hvordan skal vi bruke energien effektivt?
Etter at energikommisjonen i vår la frem rapporten "Mer av alt – raskere" har energieffektivisering virkelig blitt satt på agendaen. Men hvordan skal vi klare å nå de hårete målene som ble foreslått av energikommisjonen? -
Tomme skolebygg gir legionellautsatte dusjanlegg
FAGARTIKKEL: Når høstsemesteret starter vil mange tappepunkter benyttes igjen for første gang på lang tid. Da er det en reel sannsynlighet for at Legionella kan ha etablert seg i skolens dusjanlegg.
Kurs og Seminarer
-
- Det går mot rekordpåmelding på Hallingtreff
Det går mot rekord for Hallingtreff. Aldri før har så mange vært påmeldt så tidlig, og arrangørene venter fullt hus i januar. -
Malthe Winje Teknologidag 2023
Malthe Winje inviterer bransjen til sin egen Teknologidag 2023, den 28. november på Radisson Blu Plaza Hotell i Oslo. -
Operatørkurs private avløpsledninger
For første gang inviterer RIN til kurs på Nasjonalt senter for vanninfrastruktur på Ås. Temaet er operatørkurs private avløpsledninger: Stikkledninger, bunnledninger og innvendig røropplegg. -
Tre likheter – og én viktig forskjell ved Hallingtreff 2024
Hallingtreff 2024 rykker stadig nærmere. Noe er som det "alltid" har vært, og noe er forskjellig. Her er tre ting du vil kjenne igjen fra tidligere Hallingtreff, og én viktig forskjell. -
- Meld deg på Inspirasjonsdagen!
Ingeborg-nettverket inviterer til Inspirasjonsdagen den 23. November 2023. Årets tema er «Hit, og enda lengre». -
Sammen om nytt kurssenter i Stavanger
Nå kan du ta en rekke typer varmepumpekurs hos Panasonic i Stavanger – takket være et samarbeid mellom Panasonic og NOVAP. -
Programmet for KUMdagene er klart
Ulefos arrangerer KUMdagene 25. og 26. oktober 2023. Nå er det innholdsrike programmet klart, og vil omfatte mer enn gategods, etter ønske fra fjorårets deltakere. -
Olimb Anlegg med vellykket fagtreff
Årets åpne dag, i regi av Olimb Anlegg AS, ble like vellykket som fjorårets arrangement. Bedriften stilte ut borerigger, maskiner og utstyr som brukes i No-Dig. -
NoDig-konferansen 2023
29. og 30. november samles NoDig-bransjen til konferanse i Drammen. I to dager vil bransjen blant annet diskutere teknologiutvikling og fremtidsutsikter for grøftefri rørfornyelse. -
Bodø Energi blir vertskap for Fjernvarmedagene
FJERNVARMEDAGENE URBAN ENERGI 2023: Mens hele Bodø forbereder seg på rollen som europeisk kulturhovedstad neste år, varmer Bodø Energi opp med vertskapsrollen for årets utgave av Fjernvarmedagene Urban Energi. -
Datoene er klare for VA Messene 2024
Årets VA Messer er over og kan atter en gang vise til svært gode resultater. Datoene for neste runde i 2024 er nå satt. -
Vil sette vann på agendaen
21-24 juni arrangeres Kongsberg Agenda. Her vil Ulefos sammen med Xepto sette vann på agendaen. -
Inviterer til Legionella-webinar
I samarbeid med Eurofins inviterer SGI Compliance AS til webinar om «Innføring i Legionellakontroll» 7. juni 2023. -
Inviterer til Ventistål ARENA
Ventistål inviterer til «Ventistål ARENA – Mulighetenes møteplass», 26.-27. oktober på The QUBE, Gardermoen. -
Klart for ny Multifagmesse
Den 1. juni inviterer 10 fremtredende aktører innen VVS, energi og ventilasjon til «Multifagmesse 2023» i Bergen. -
Integra inviterer til årskonferanse
Integra arrangerer Årskonferanse 2023 den 23. mai på Rebel i Oslo. I tillegg til formelt årsmøte byr arrangøren på et spennende fagprogram, samt både mat og mingling.
Produktnyheter
-
Lanserer hansgrohe Pulsify Planet Edition
PRODUKTNYHET: Med hånddusjen Pulsify Planet Edition når hansgrohe nok en milepæl innen bærekraftig produktutvikling, hvor ressurser spares i alle deler av produktets livssyklus. -
Lanserer Waterguard+
PRODUKTNYHET: Waterguard, kjent som Norges mest solgte lekkasjesikring, tar et stort skritt fremover ved å bli en integrert del av Abra – markedets nye standard for infrastruktur i bygg og boliger. -
Lanserer Dekton Ukiyo
PRODUKTNYHET: Cosentino lanserer Dekton Ukiyo, den første riflede konstruksjon i sitt slag, designet av Claudia Afshar. -
Lanserer ny generasjon Aquarea luft-til-vann varmepumper
PRODUKTNYHET: 15. november ble M-serien til Panasonics Aquarea luft-til-vann varmepumper lansert på det globale markedet. -
Moelven og Isola lanserer ny våtromsløsning
PRODUKTNYHET: Ved å legge MEMBRA rett på kryssfineren, kan du flislegge uten ekstra platelag og smøremembran. Løsningen er teknisk godkjent. -
A. Bergli AS tilbyr rustfrie akkumulatortanker
PRODUKTNYHET: A. Bergli AS kommer nå med akkumlatortanker i rustfritt materiale. Alle tankene leveres for 10 bar trykk. -
Pipelife lanserer populært overvannsrør i lavere vekt
Pipelife har laget rørsystemet Pragma Infra for å få bukt med stadig flere flommer og økt nedbørsmengde. Nå lanseres to dimensjoner i lettvektsvarianter – fremdeles med ringstivhetsklasse SN 8. -
Geberit presenterer Monolith Plus
PRODUKTNYHET: Geberits nye Monolith Plus kombinerer eleganse og komfort. Den reviderte utgaven av Geberits utenpåliggende sisterne gir deg mer komfort på badet. -
Intelligent oppgradering av gulvvarmen
Med et enkelt grep kan man nå oppgradere gulvvarmeanleggene med energibesparende funksjoner – uten at det går på komforten løs! -
Ny STD-kjegle DN1600 med sentrisk plassert DN800 mannhull
PRODUKTNYHET: Loe Rørprodukter AS fortsetter å oppdatere sitt sortiment av kjegler. De siste månedene har bedriften jobbet med utvidelsen av sortimentet for STD-kjegler. -
Wavin presenterer nytt fjernvarmesystem
Wavin vil presentere Calefa II, deres nyeste innovasjon innen fjernvarmesystemer, under årets Urban Energi-messe. -
Mitsubishi Electric lanserer Murai 40HT
PRODUKTNYHET: Mitsubishi Electric har nylig introdusert Murai 40HT. Dette er en avansert og energieffektiv luft-til-vann-varmepumpe, spesielt utviklet for næringsbygg. -
TECE lanserer betjeningsplater i nye metalliske farger
PRODUKTNYHET: Nå lanserer TECE fire nye trendige metalliske farger for betjeningsplatene TECEnow, TECEloop og TECEsolid. -
Wedi lanserer Sanwell dusjveggmodul
BYGG REIS DEG 2023: Wedi presenterer Sanwell dusjveggmodul i samarbeid med d line. Modulen er utviklet for vanskelige integrasjoner, og er glimrende for montering direkte på utsiden av CLT- eller betongvegger. -
Wedi TopWall tilbys i diskret marmor- eller granittpreg
BYGG REIS DEG 2023: Våtromsoverflatene wedi TopWall har fått et nytt elegant utseende med et diskret marmor- eller granittpreg. -
TECE med nye designrister i frostet glass
PRODUKTNYHET: TECEdrainline-serien utvides nå med to nye design i frostet glass, som sømløst harmonerer med nyhetene i TECEsquare-serien.
Nyttekjøretøy
-
Helelektrisk også for landets rørinspektører
PipelineVision AS i Bærum er klar for leveranse av sin første helelektriske rørinspeksjonsbil for det norske markedet. -
Heidenreich tar grep for å nå hårete mål om utslippskutt
Heidenreich har en målsetning om å redusere sine utslipp med minimum 70% innen 2030. Nullutslippsløsninger innenfor transport er et av de viktigste tiltakene for å redusere de totale utslippstallene. -
- Sjokkerende dårlige intensiver
Under Arendalsuka har støtte og insentiver til elektriske varebiler vært et hett tema. RSA mener nullutslippsmålene i 2025 for el-varebiler kun kan nås dersom varebil-intensiver økes betraktelig, på linje med andre europeiske land. -
Først ut med helelektriske Ford E-Transit
De tre første kundeleverte E-Transit i Norge, som nylig ble utlevert hos Kverneland Bil i Stavanger, skal nå settes inn i den daglige driften og levere kontorrekvista og forbruksmateriell til bedrifter i Stavanger og Sandnes-regionen i Rogaland. -
Ford Transit Custom blir helelektrisk
Ford tok i dag nok et stort og viktig skritt på veien mot en helelektrisk fremtid da Ford Pro avslørte de første detaljene om den nye helelektriske E-Transit Custom. -
Fortsetter å sponse Norges Hyggeligste Håndverker
– Vi er svært fornøyd med fortsatt å være hovedsponsor for en kåring som skaper så mye engasjement og stolthet hos håndverkerne, sier Ingvild Øversveen, markedssjef for Volkswagen Nyttekjøretøy i Harald A. Møller AS. -
Først ute med «grønn rørinspeksjon»
JTR Gruppen, med hovedkontor på Nærbø, har fått overlevert sin første helelektriske rørinspeksjonsbil. Trolig er dette den første bilen i sitt slag i Norge. -
Har overtatt Fiat, Alfa Romeo og Jeep i Norge
Fra og med 1. desember 2021 har Bertel O. Steen overtatt importen av bilmerkene Fiat, Alfa Romeo og Jeep til Norge. -
Ford avduker neste generasjon av Ford Ranger: Smartere, tøffere og enda mer praktisk i bruk
Ford avduket i dag den smarteste, tøffeste og mest kapable Ranger pickup som noensinne er utviklet. -
Ranger i fire spesialutgaver
I løpet av året har Norge og Europas mest solgte pickup så langt i år, Ford Ranger, kommer i fire nye spesialutgaver. Nå skal de nye variantene prøvekjøres av europeisk presse. -
Tvinges til å kjøpe flere biler
Dagens regelverk tvinger KTV Group-eier Kennet Nilsen til å kjøpe flere biler enn han trenger. Årsaken er seteavgiften. Et baksete koster bygg og anleggsbedriften 674 000 kroner. -
Salgsstart på elektriske EQV varebil
Mercedes-Benz EQV varebil er et elektrisk alternativ med høyt fokus på komfort. Bilen har en rekkevidde på opptil 357 kilometer (WLTP), og kan hurtiglades med opptil 110 kW. Prisene starter på kr. 689.900,- og den kan bestilles allerede nå. -
Nye Ford E-Transit skal snart testes av norske kunder
Norge er et av tre land hvor den nye helelektriske varebilen Ford E-Transit snart skal tas i bruk i et stort kundetestprosjekt som gjennomføres i Europa. -
Ford lanserer to nye Ranger-spesialvarianter: Stormtrak og Wolftrak
Ford Ranger var Norges mest solgte pickup i Norge i fjor. Til høsten kommer den i ytterligere to spennende og eksklusive spesialvarianter: Ranger Stormtrak og Ranger Wolftrak. -
Toyota er Norges mest kjøpte bilmerke i første kvartal
Med over 6000 nyregistrerte biler så langt i år, topper Toyota listen over landets mest populære bilmerker ved å være størst både på person og varebil. -
Satser på elektriske varebiler
Bilansvarlig Ståle Thuv i Assemblin kunne uka før påske ta imot de første seks av i alt 32 nye, elektriske varebiler.