Kompetansedeling og en ryggsekk full av kunnskap

 
Kompetansedeling og en ryggsekk full av kunnskapBildet: Lokalpolitikere må løfte blikket og tenke samhandling i VA-bransjen. Innleder på årets fagtreff, Jan Thore Fedje, frykter at det samme skal skje med vannet som allerede er skjedd med energiforsyningen. Foto: Odd Borgestrand
HALLINGTREFF 2022: - Når vi endelig er samlet skal vi bruke tre dager til å dele kompetanse og jobbe for et ledningsnett som skal holde i 100 år. Vi er alle bidragsytere inn i en viktig bransje, der vi skal være rause med hverandre og gi hverandre innblikk i utfordringene.

Av Odd Borgestrand

Det var hovedbudskapet til daglig leder i Hallingplast, Sverre Tragethon, under den offisielle åpningen av årets Hallingtreff.

- Ta imot kunnskap, og ta del i hverandres kunnskap. Målet er at alle skal ha en ryggsekk full av kunnskap når dere reiser hjem.  Si det du mener, vær nysgjerrig og juster egne oppfatninger dersom du forstår at andre har mye å bidra med. Til slutt - oppfør dere som folk, da blir dette et flott treff. Det var sluttreplikken til Sverre Tragethon, der «Verdien av samhandling» er hovedtemaet.
Åpningen av jubileumskonferansen ble for øvrig også et «stand -up show, der konferanselederne Martina B. Svedahl og Borghild T. Folkedal til de grader bød på seg selv både med sang, dans, kostymer og selvironi. 

Å spille hverandre gode

Jan Thore Fedje fikk æren av å holde åpningsinnlegget under årets Hallingtreff. Fedje har drøyt 10 års fartstid i norsk vannbransje, med rørfornying som sin primæroppgave. Han ivrer for kompetanseutvikling og innovasjon.
- Vi har somlet i 25 år i norsk vannbransje. Dette kan vi ikke leve med. Vi sliter med kommunikasjonssvikt og lav effektivitet. I tillegg sliter vi med rekruttering. Vi må bygge opp infrastrukturen raskere, sa Fedje i sitt frittalende åpningsinnlegg.  
Likevel advarte Fedje mot sentralisering. Som vestlending mente han det ville være en fadese med store enheter i norsk vannbransje.  Det er viktig å beholde de små enhetene, samtidig som man samarbeider over kommunegrensene. Her hviler et særlig ansvar på lokalpolitikere, som må løfte blikket og tenke samhandling.  Han frykter at det samme skal skje med vannet som allerede er skjedd med energiforsyningen.

Ambassadør for NoDig

- VA-bransjen har en vei å gå for å nå toppen i Champions League. Under bakken står det svært dårlig til. Etterslepet er kostnadsberegnet til 330 milliarder, og vi kan ikke fortsette i samme stil som tidligere. Dermed må vi ta i bruk de mest effektive og økonomisk lønnsomme metodene. Det betyr mer NoDig og mindre konvensjonell graving.  Kommuner skal alltid vurdere NoDig-metoder når de skal fornye ledningsnettet. Grøftefolket må møte ingeniørene oftere enn bare tre dager på Hallingtreff. Vi må skape en prosess der vi bygger tillit, og nå haster det, mente Fedje. 
- Mindre graving, mer moro, konkluderte han. 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår