Ny sprinkleropplæring skal løfte sprinkler som fag

 
Ny sprinkleropplæring skal løfte sprinkler som fagBildet: Anders Sandmæl, daglig leder i Fire Protection Academy AS
Fire Protection Academy AS er i gang med etterspurt opplæring og sertifisering av rørleggere på fagområdet sprinkler.

- Rørleggere ønsker å styrke sin kompetanse i forhold til sprinkler. Nå er det det sprinkleranlegg i større boligbygg og de fleste næringsbygg. Entreprenørbransjen opplever en stor grad av tolkninger, diskusjoner og uenigheter i forhold til sprinkler. I tillegg etterarbeid/reklamasjoner om sprinkleranlegg blir kontrollert i ettertid, da avdekkes det nesten uten unntak feil og mangler, sier Anders Sandmæl, daglig leder i Fire Protection Academy AS, i en pressemelding.

- Eiere opplever at det er mange avvik/mangler når sprinkleranlegg blir kontrollert, i nye og eksisterende bygg. De opplever også ofte at det er mangler ved dokumentasjon og at driftspersonell ikke får de nødvendige forutsetninger for å ivareta sprinkleranlegget når bygget er tatt i bruk. Dette ønsker vi nå å forebygge og gjøre noe med. Feil og mangler som må utbedres samt konsekvenser etter vannskader, er ikke bra for miljø og bærekraft, understreker Sandmæl.

Hva er spesielt med opplæringen?

Det er to forskjellige sertifikater:

• Prosjektleder sprinkler

• Utførelse og vedlikehold sprinkler

- Alle som er involvert i arbeidet med sprinkler skal få kompetanse i tråd med sitt ansvar. Videre gjennomføres kurs og eksamen på norsk, engelsk og engelsk/polsk. På denne måten vil de fleste som arbeider med sprinkleranlegg i Norge, kunne få denne kompetansen og sertifikatet.Dette sertifikatet viser ikke at personen er utlært, den viser grunnleggende kunnskaper og forståelse, sier Sandmæl videre.

Hvordan gjennomføres opplæringen?

- Det er primært bedriftsinterne kurs som gjennomføres hos rørleggerbedriftene. På denne måten samles rørleggere og personer fra ledelse til et felles faglig løft og erfaringsutveksling. Man skaper en enighet om hvordan arbeid med sprinkler skal utføres, uten unødvendig risiko og i tråd med bedriftens styringssystem, mener Sandmæl.

- Bedriftens styringssystem påvirkes etter disse kursene, for mulige forbedringer blir synlig og behov for kontinuerlig forbedring, basert på de erfaringer som avdekkes. Alle ansatte engasjeres i dette. Det er disse erfaringene og daglig bruk av sprinklerstandardene, som vil gi økt kunnskap og kompetanse i årene som kommer. Dette er i tråd med hva alle bedrifter med sentral godkjennelse har bekreftet at de ivaretar. Det er normalt 1-2 uker mellom hver av de 4 kursdagene. Da er det enklere å få tid til kurs i en hektisk hverdag og deltagerne får oppgaver mellom hver samling. Disse repetisjonene bidrar til at deltagerne husker mer av det som er gjennomgått, sier han.

Hvem andre har denne opplæringen noen verdi for?

- Den har en verdi for alle parter. Det er det som er så positivt:

• EIER vil få sprinkleranlegg med riktig funksjon og dokumentasjon.

• ENTREPRENØRER unngår etterarbeid, unødvendig tidsbruk og kostnader. Ting avdekkes underveis i prosjektet når det kan utbedres enkelt. Entreprenørene er ansvarlig for bygget som en helhet og da vil denne kompetansen bidra til det i forhold til sprinkler. 

• VVS KONSULENT får tilbakemelding fra rørlegger underveis om forhold som påvirker sprinkleranlegget, slik at dette kan følges opp. Rørleggere på sin side vil forvente at prosjektering er i tråd med krav og forventninger. Det er positivt for VVS konsulentene at rørleggere normalt vil engasjere en uavhengig kontrollør, slik at det er mulig med kvalitetssikring av prosjektering og vurdering av fravik, underveis i prosjektet.

• FORSIKRING skal få færre vannskader i forhold til sprinkler og flere sprinkleranlegg skal få en god kontroll.

• MILJØ. Når flere ting gjøres riktig første gang, endres når det har små konsekvenser samt at sprinkleranlegg har en riktig funksjon også når bygget er tatt i bruk. Dette gir færre skader og konsekvenser som er negativt for miljøet. 

Hvordan er responsen i markedet?

- Responsen er utelukkende positiv, har allerede fått gode tilbakemeldinger fra mange i entreprenør- og eiendomsbransjen. Det er stor etterspørsel hos rørleggere og dette gleder med stort, da det vil bidra til styrket kompetanse og reduserte kostnader i alle ledd. Rørleggere ønsker kunnskap og kompetanse i forhold til sprinkler. Nå er det kommet et alternativ som kan bidra i forhold til dette. 2 av de største rørleggerbedriftene i Oslo er i gang med kurs i tillegg til også noen mindre. Andre kartlegger hvor mange ansatte som skal få denne muligheten, sier Sandmæl. 

- Rørleggere som får denne kompetansen vil også oppleve en positiv utvikling i forhold til holdninger, adferd og arbeidsmetodikk. Dette vil også spre seg til andre fag rørleggere arbeider med. Derfor vil denne kompetansen gi ringvirkninger i bedriften, men også bedriftens posisjon i markedet. Det må ikke tolkes dit at rørleggere i dag ikke har kompetanse i forhold til sprinkler eller arbeider seriøst. Det handler om å definere en felles forståelse av hva som er riktig praksis og forventing, i det enkelte selskap – basert på bedriftens styringssystem og rutiner, samt ny kunnskap, påpeker han. 

- Det er med stor stolthet og glede jeg kan informere om at aktører i eiendoms- og entreprenørbransjen som har fått informasjon om denne opplæringen og hva den innebærer, har bekreftet at de vil etterspørre dette i framtiden. En av de største totalentreprenørene i Norge har sett verdien av dette, så jeg fikk i forrige uke mulighet til å presentere dette på teams for prosjektledere rundt i landet. Vi skal dessuten ha møte med andre totalentreprenører i tiden fremover, sier Sandmæl.

FAKTA:

Hvem står bak denne opplæringen?

Anders Sandmæl er ansvarlig for kurset og gjennomføringen av dette. Han har over 30 års erfaring i forhold til sprinkler som innebærer:

• Sprinklerentreprenør med ansvar for prosjektering og montasje av sprinkleranlegg i bygg med et samlet areal på over 1 million m2. Det meste i Norge, men også store prosjekter i Sverige for en bedrift innen møbelbransjen.

• Kontroll av sprinkleranlegg i eksisterende bygg og uavhengig kontroll av sprinkler i byggeprosjekter i 10 år.

• Opplæring av driftspersonell i forhold til sprinkler i 8 år.

• Opplæring av rørleggere i forhold til sprinkler i 2 år.

• Vurdere skader og årsaker for forsikring, der sprinkler er involvert, i 2 år. 

- Egne og andres, feil og erfaringer, har en sentral plass i opplæringen. Dette bidrar til at det er relevant, engasjerende og av interesse for alle deltagere. Eksamen og sertifisering gjennomføres av eksterne, sier Sandmæl avslutningsvis i pressemeldingen.

Anders Sandmæl  (mobil: 94017722), epost:  anders@brannfag.no kan kontaktes for mer informasjon.

Bildet: Dette merket vil bli benyttet av rørleggere på verktøykasser og annen profilering, etter oppnådd sertifisering.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår