Sier ha det på badet

 
Sier ha det på badetBildet: - Vi skal videreføre arbeidet og skal se på de normative føringene til fagrådet og utviklingen på produkt- og forskriftsiden, sier administrerende direktør i Trygg Kurs, Trond Martin Bjelland (t.h.) Foto: Trond Schieldrop
Etter 30 år i våtromnormens tjeneste overlater Vidar Wold (72) stafettpinnen for kursvirksomhet innen våtrom til Trygg Kurs AS.

Av Trond Schieldrop

– Det er tid for alt, sier mannen som i deler av sin yrkesaktive karriere har kjempet for at VVS-bransjen må følge lovpålagte forskrifter og regler. Og jordnære Vidar liker ikke å bli hauset opp med superlativer. 
– Å kalle meg for våtromnormens far er en sannhet med modifikasjoner. Det er mange som har utført et stort arbeide med å utvikle normen, og ikke minst markedsført den. Jeg har i alle år jobbet aktivt med å styrke rørleggerbransjens renomme og slå ned på useriøse aktører, sier Wold til VVS aktuelt.

Tett uansett utførelse?

- På slutten av 1980-tallet annonserte VVS Utviklingssenter i flere bransjeaktuelle fagblader, hvor de søkte etter bedrifter over hele landet som ville bidra til å utvikle KS-systemer for våtrom.  I 1989-90 var det 60 - 70 bedrifter som søkte om å få være med på utviklingen, hvorav 17 ble med etter en evaluering. Det var bl.a. store utfordringer med å flislegge bad, blant annet fordi kunnskapen om arbeidsutførelse var lav.  Vi hadde begynt med import av fliser fra Italia og søke derfor etter kompetanse. Den gjengse oppfatningen var at et flislagt bad var tett uansett utførelse. Dette fikk vi smertelig erfare. Vi la de første badene tidlig på 1980-tallet direkte på eksisterende underlag som maling, vinyltapet m.m., kun med påføring av primer (S- væske) for bedre vedheft. Etter noen måneder meldte problemene seg med fliser som løsnet, lekkasje p.g.a. manglende tettesjikt, og badene måtte rives ned og bygges opp igjen.   

Kvalitetssikring av våtrom

– Vi meldte oss på kurs i regi av VVS Utviklingssenter og til sammen 17 rørleggerbedrifter fra Alta i nord til Stavanger i sør var på samlinger i nesten tre år sammen med en rekke leverandører, bransjefolk og forelesere. Vi tok for oss alt fra å flislegge bad, tettesjikt med membransystemer, fall på gulv, konstruksjoner ved forskjellige overflater og øvrige installasjoner. Rør i rør systemer var på full fart inn på markedet, sammen med en stor utvikling av membran og mansjettsystemer. Nestor og leder for VVS Utviklingssenter, Bente Flesland var en drivkraft. Kursene hjalp oss til å bygge opp gode rutiner for å kvalitetssikre våtrom. Praktiske oppgaver ble retningsgivende for bygging av bad. Som en kuriositet kan nevnes at jeg nå skal rive et demobad vi bygde for 30 år siden. Det er like fint som den gang, men trenger et ansiktsløft tilpasset dagens brukere, sier Vidar.

- Jeg har frosset mye

Det var faren som på 1950-tallet startet rørleggerfirmaet Kolbjørn Wold & Sønn AS på Kirkenær. I 1967 begynte Vidar som lærling hos Torhaug-gruppen i Oslo hvor han var med som rørleggerlærling i høyblokkene på Tveita da de ble bygd. Lærlingeskole ble gjennomført etter real- og videregående skole. Da han tok svennebrevet på 1980-tallet etter fem år som svenn, jobbet han som rørlegger samtidig som han gikk på Oslo Tekniske Fagskole og Bedriftslederskolen på kveldstid. I 1973 overtok han halvparten av familievirksomheten på Kirkenær og kjøpte ut resten i 1980 og avla mesterprøven. Utviklingen i rørfaget fra han tok svennebrevet på 1980-tallet og frem til i dag har ifølge Vidar vært en gedigen opptur for bransjen. 
– Jeg har frosset mye og båret mange tunge løft. I Thorhaug-gruppen fikk jeg i oppdrag å legge bunnledninger i et hybelbygg på Frogner med 9’ soil rør. Det var slitsomme løft selv om jeg fysisk var godt trent. I tillegg sølvloddet vi og bøyde kobberrør med sveiseapparat, eller slo gjenger og loddet på messingavstikkere (T-rør). Dette gikk ut på dato på 1970-tallet.

 Du kan lese hele dette intervjuet med Vidar Wold i Byggfakta nr. 3, som snart er ute hos abonnentene. 

VVS aktuelt er nå en integrert del av fagbladet Byggfakta, i form av en egen VVS- og VA-bolk med reportasjer, intervjuer, fagartikler, bransje- og prosjektnyheter.

Ikke abonnent på Byggfakta? Kontakt oss gjerne for et uforpliktende prøveabonnement, eller tegn ditt abonnement her

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår