Vannbransjens Oscar-utdeling

 
Vannbransjens Oscar-utdelingBildet: Daglig leder i Bømlo Vatn og Avløpsselskap, Audun Halleraker, mottok omdømmeprisen for 2022.09.07 Foto: Odd Borgestrand
NORSK VANN ÅRSKONFERANSE 2022: - Festmiddagen under årskonferansen til Norsk Vann er vår Oscar-kveld med god stemning og prisdryss til personer og organisasjoner som fortjener en ekstra oppmerksomhet for ekstraordinær innsats for vannbransjen.

Av Odd Borgestrand

Det mente assisterende direktør i Norsk Vann, Yngve Wold, som også denne gang fikk gleden og æren av å være toastmaster under en hyggelig festkveld i Drammen. Her ble det delt ut tre priser i tillegg til at medlemmer av ulike fagkomiteer ble takket for sin innsats. 

Omdømmeprisen

Omdømmeprisen for 2022 ble gitt til Bømlo Vatn og Avløpsselskap. I begrunnelsen sa juryen at dette selskapet, til tross for en liten administrasjon, er aktiv i sin kommunikasjon med sine drøyt 2.000 innbyggerne. Selskapet produserer og sender ut eget informativt kundemagasin til sine abonnenter.

- Dermed holdes abonnentene oppdatert om arbeid som pågår i selskapet, i tillegg til at nasjonale trender også settes inn i et lokalt perspektiv. Her blir det også gitt gode råd og tips til innbyggerne når det oppstår situasjoner som berører innbyggerne. Selskapets ledelse er også aktiv ute i lokalmiljøet, blant annet med skolebesøk, der det blir informert om vannets betydning, sa direktør i Norsk Vann, Thomas Breen, da han overrakte prisen.

- Dette var uventet, men utrolig kjekt, sa daglig leder Audun Halleraker, som lovte å overbringe gode ord til sine medarbeidere i selskapet.

Bærekraftprisen

Bærekraftsprisen gikk til det interkommunale VAR-selskapet IVAR. Selskapet eies av tolv kommuner: Stavanger, Sola, Sandnes, Gjesdal, Hå, Time, Strand, Hjelmeland, Kvitsøy, Randaberg, Klepp og Suldal, med et samlet innbyggertall på rundt 360.000. 
- Dette er et selskap som er ambisiøst, profesjonelt og kompromissløst når det gjelder å velge bærekraftige løsninger. De er utvilsomt pionererpå mange områder, mente juryen.
IVAR har hatt en turbinløsning siden 2003 med et kraftverk som utnytter et fall på 100 meter i en tunnel laget for vannforsyning. Årsproduksjon er rundt 10 GWh. Selskapet er sentralt i et regionalt samarbeid, som også vil være avgjørende for å lykkes med kompetanse, gjennomføring og de mest samfunnsøkonomisk lønnsomme løsningene i andre regioner. 

IVAR har gjennomført tiltak innenfor samtlige relevante kriterier som kvalifiserer for bærekraftprisen, eksempelvis et nytt vannbehandlingsanlegg med ozon og biofiltrering, som omtales som et modig valg, tilpasset råvannet. Selskapet overholder alle rensekrav for 98 prosent av innbyggerne som er tilknyttet anleggene. Selskapet renser bedre enn kravene på flere anlegg. IVAR er også tilnærmet energinøytrale på både vann og avløpsvirksomheten, har lave kostnader og har klart å øke kvalitet og bærekraft uten kraftig kostnadsvekst.

IVAR har i tillegg utmerket seg gjennom å delta aktivt i nasjonale og internasjonale forsknings- og utviklingsprosjekter, innenfor tema som er relevant for vannbransjens bærekraft. Mange av medarbeiderne har gitt verdifulle bidrag til bransjens arbeide, gjennom deltakelse i Norsk Vanns fagkomitéer og i styringsgrupper i Norsk Vanns ulike prosjekter, heter det i juryens begrunnelse for å gi årets bærekraftpris til nettopp IVAR.  Prisen ble tatt godt imot av administrerende direktør i IVAR, Ingrid Nordbø og avdelingsleder plan- og utbygging Njål Erland, som understreket at de leder et selskap der ingenting skal gå til spille.

 

Bildet: Administrerende direktør i IVAR, Ingrid Nordbø og avdelingsleder plan- og utbygging Njål Erland, fikk æren av å motta Norsk Vanns bærekraftpris for 2022. Foto: Odd Borgestrand


Mest aktive person 2021/2022

Norsk Vann deler også ut pris til en person som i stor grad har frontet bransjen på en konstruktiv måte, og det er ingen tvil om at administrerende direktør i Hamarregionens VA-selskap, HIAS, Morten Finborud, har gjort seg fortjent til nettopp denne prisen. Han har vært aktiv i vannbransjen i 20 år, i mange forskjellige roller. Først som politiker og senere som ansatt. Finborud har satt dype spor etter seg i sin tid i bransjen. Han har gjennomført store omstillingsprosesser i egen organisasjon, jobbet med å utvikle eierstyringen av selskapet, fått på plass eierkommunenes første felles kommunedelplan for vann og avløp og utviklet ny teknologi til nytte for hele bransjen.

Finborud har også vært en aktiv person i Norsk Vann gjennom alle årene. Han har vært nestleder i både Samfunnskomiteen og i styret i Norsk Vann. Han har ledet ei arbeidsgruppe opprettet av Norsk Vann, som la fram forslag til effektiv organisering av vann- og avløpstjenestene. Finborud og hans utvalg var ikke redd for å «banne i kjerka». Utvalget mente at flertallet av norske kommuner ikke har forutsetninger for å levere effektive vann- og avløpstjenester. De makter ikke forvalte sine anlegg effektivt ut fra krav til kapasitet, kompetanse og innovative løsninger. Derfor bør vann- og avløpssektoren organisere seg i større enheter på tvers av kommunegrenser. 

Behovet for samarbeid på tvers av kommunegrensene ble da også gjentatt under en rekke foredrag også under årets konferanse. Morten Finborud har nå signalisert at han går av som direktør i HIAS til våren, i en alder av 65 år. I sin takketale la han vekt på møtene med så mange dyktige fagfolk som har en klar målsetting om å gjøre sitt beste for vannbransjen. Samtidig mente han bransjen har vært litt «bakpå». Selv mente han at han ligget på «offside-grensa» i en rekke aktuelle spørsmål, mens andre mener han har vært en aktiv og god spiss for laget.

Bildet: Administrerende direktør i HIAS, Morten Finborud, ønsker seg en enda mer offensiv bransje. Nå går han inn i sitt siste år som leder for HIAS, før han går over i pensjonistenes rekker. Foto: Odd Borgestrand

Bildet: Norsk Vann fikk i går også ny styreleder. Direktør i Oslo kommune, VAV, Anna Maria Aursund overtar stafettpinnen etter ordfører i Porsgrunn kommune, Robin Koss, som har vært styreleder de siste seks årene. Det er maksimal funksjonstid for en styreleder i Norsk Vann. Foto: Odd Borgestrand

PS: Så må det vel også legges til at undertegnede ble takket for sin journalistiske virksomhet gjennom en halv generasjon, der nettopp vannbransjen har vært et av «hjertebarna» i hundrevis av artikler og reportasjer.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår