- Vi må starte med oss selv

 
- Vi må starte med oss selvIllustrasjonsbilde. Foto: VB
- For å skape et inkluderende arbeidsliv hvor alle skal kunne føle seg inkludert og ønsket, er det viktig at bedrifter tar et tydelig standpunkt i markeringer som Pride.

Av Oslo Pride og rørleggerkjeden VB

I juni feires Pride over hele verden. I hele Norge arrangeres det fester, parader og festivaler gjennom året for å feire mangfoldet. For mange bedrifter har det blitt helt naturlig å vise sin støtte ved å for eksempel endre til regnbuelogo på sosiale medier, og det er bra. Likevel er det viktig at innsatsen ikke stopper der og ikke bare gjelder i juni.

Vi har kommet en lang vei i Norge når det gjelder likestilling, men vi er ikke i mål. Fortsatt opplever for mange diskriminering på bakgrunn av etnisitet, kjønn eller seksuell orientering. Mange syns fortsatt det er vanskelig å finne sin plass i arbeidslivet fordi de føler seg annerledes.

Hva kan din bedrift gjøre? 

Holdningsarbeid krever aktiv innsats og engasjement. Mange er redd for å trå feil og lar være å delta i det offentlige ordskifte. Det viktigste du kan gjøre er å ta et tydelig standpunkt og jobbe med å øke kunnskapen og kompetansen innad i bedriften. Her får du noen tips til tiltak hva din bedrift kan gjøre:

1. Bli partner eller støttespiller av Oslo Pride 

Oslo Pride er Norges største feiring av kjærlighet og mangfold. Samtidig er det en viktig politisk markering, og å ta del i det er et viktig statement som kan bety mye for både ansatte, kunder og støttespillere.

2. Øk kompetansen blant de ansatte 

Engasjementet for mangfold og holdningsendringer må være en prioritet hele året, ikke bare i juni. Mange bruker et ekskluderende språk uten at de tenker over det eller mener noe vondt med det.  Med Rosa Kompetanse kan bedrifter gjennomgå et kurs for å øke bevisstheten rundt kjønn, seksualitet, identitet og normer. Kurset tilpasses bedriften og yrkesgruppen, og bruker relevante eksempler.

Målet med kurset er at de ansatte skal bli enda bedre på å opptre inkluderende i praksis, at det skal brukes et inkluderende språk og at alle skal kunne snakke trygt om kjønn og seksualitet i sin arbeidshverdag.

3. Oppfordre ansatte til å delta

Sørg for aktiviteter og insentiv i bedriften som oppfordrer de ansatte til å ta del i feiringen. Legg også til rette for samtaler om temaet og sørg for at de som vil lære mer om det vet hvor de kan finne mer informasjon.

4. Vi må starte med oss selv

Selv om det sakte, men sikkert blir bedre, må vi erkjenne at bygg- og anleggsbransjen enda er mannsdominert og ofte preget av en heteronormativ tankegang. Det blir for ofte “guttastemning” rundt lunsjbordet, og nedverdigende kommentarer om for eksempel kjønn eller legning forekommer. Denne typen “harmløs humor” er en av årsakene til at noen som ikke passer inn i den stereotypiske boksen kanskje velger et annet yrke.

For VB er det viktig å starte med oss selv. Som en av landets ledende rørleggerkjeder er det helt naturlig – og viktig – at alle ansatte skal få delta i et trygt og inkluderende arbeidsmiljø. Vi jobber derfor hele året for å øke vår egen kompetanse for at vi skal være en arbeidsplass hvor alle føler seg ønsket og velkommen.

Vi håper å se mange bedrifter fra alle yrkesgrupper være med i feiringen av ulikhet og mangfold. Det betyr mye for mange.

Happy Pride!

Denne artikkelen er et samarbeid mellom Oslo Pride og VB. VB er stolt støttespiller av Oslo Pride og den første bedriften innen bygg- og anleggsbransjen til å bli offisiell støttespiller.

KILDE: VB Bloggen

 

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår