VID Firekill trapper opp virksomheten i Norge

 
VID Firekill trapper opp virksomheten i NorgeBildet: Seminardeltagere hos VID Firekill i Svendborg, mars 2022
VID Firekill er et kjent navn blant mange profesjonelle aktører innen brannsikkerhet i Norge. Nå trappes aktivitetene opp for å ta større markedsandeler, og for å gjøre seg bedre kjent for større deler av bransjen og markedet.

Av Bjørn Laberg

- VID er et familieeid dansk selskap som ble etablert i 2002 og har ca. 50 ansatte. Vi fokuserer 100 % på lavtrykk vanntåke og har et stort spekter av produkter til mer eller mindre alle typer prosjekter. VID står for Visjon-Ide-Design, som jeg syntes gjenspeiler selskapet på en veldig god måte. Alle produkter er designet, testet og produsert av oss, uansett om det er dyser, ventiler, filtre, eller frittstående løsninger. Det er et viktig prinsipp for oss å ha kontroll på den interne verdikjeden; fra ide til ferdig produkt, sier lederen for forretningsutviklingen i Norge og Sverige, Anders Thømt.

Bildet: Automatiske vanntåkedyser som leveres i alt fra rustfritt, til lakkerte eller folierte

Thøm har klare ideer om hvordan VID Firekill skal ta markedsandeler i Norge.

- Vi skal først og fremst fortsette det gode samarbeidet med de partnere, kunder og kontakter vi allerede har, men i større grad involvere oss og bistå dem i deres prosjekter. I tillegg skal vi ha flere partnere og er i gang med samtaler med nye potensielle selskaper. Det er veldig positivt å konstatere at profesjonelle aktører gjerne vil snakke med oss. Faglig dyktighet også for nye partnere er av stor viktighet. Vi kaller det VID Harmoni, hvor vår kompetanse og produkter harmoniseres med våre partneres kompetanse, produkter og tjenester. Vi erfarer at det er en god oppskrift, som ikke er så lett å kopiere. Vi prosjekterer ikke, og vi leverer ikke rør og deler. Da er det enkelt å lage en god harmoni i samarbeidet med langsiktige perspektiver, mener Thømt.

- Når det gjelder kompetanse så er VID en stor og viktig bidragsyter også til det internasjonale vanntåkemiljøet. Ikke minst gjelder det for utarbeidelsen og kurs innen den nye vanntåkestandarden NS-EN 14972, sier Thømt videre.  

- Miljø og bærekraft får stadig større oppmerksomhet. Hvordan skiller VID seg fra andre aktører?

- Utover de miljøfordelene våre lavtrykk vanntåkesystemer har; som lavere vann- og energiforbruk, mindre forurensing til luft og til grunn, samt mindre materialbruk og uten bruk av plast i produktene, så skiller vi oss ut ved å gjøre alt på en adresse i Danmark. Alt foregår under samme tak og selskapet er ISO 9001 sertifisert, og alle produktene testes og verifiseres i vårt eget selskap som er ISO 17025 akkrediterte testlaboratorium for komponenter. Alt i alt så gjør dette oss til en av de mest miljøvennlige selskaper innen vårt fagområde, understreker han.

 Bildet: Bildecollage fra noen av branntestene som er gjennomført i VIDs eget testsenter

- Hvorfor tror du det norske markedet vil være mottagelig for VID produktene?

- Jeg tror først og fremst at vi som selskap skiller oss positivt ut. Vi er et selskap som baserer oss på fakta og åpenhet, og som gjennom all vår tekniske kompetanse, godkjenninger og dokumentasjon gjør at partnere og kunder blir overbeviste om at vi er seriøse, etterrettelige og har produkter med høy kvalitet. En viktig detalj i dette kan for eksempel være at alle produkter vi produserer får et eget batch-nummer. Her har vi erfart at når nye eiere har overtatt et gammelt bygg og nye rørleggere skal gjøre endringer, så kan vi basert på batch-nummeret til en enkelt dyse gi dem informasjon om prosjektet. At det skaper en unik kundeopplevelse, bør det ikke være noen tvil om. Det er også en fordel at standarden for vanntåke, NS-EN 14972 er på plass, og på norsk. Det gjør arbeidet for mange i bransjen mye enklere. Når vi i tillegg er ledende på godkjenninger, og med en produktkatalog på nærmere 70 sider, så både tror og håper vi at store deler av bransjen og markedet vil foretrekke å samarbeide med oss, sier Thømt. 

 

Bildet: Et lite utvalg av automatiske og åpne dyser til nær sagt alle formål

- Hvorfor skal man installere lavtrykk vanntåke og ikke sprinkler som har vært på markedet i over 120 år?

- Det er et veldig godt spørsmål som det sikkert finnes flere svar på. Når vi kan bruke 60-80 % mindre vann enn sprinkler så bør det alene være en god grunn til å velge et moderne slokkesystem. En så stor vannreduksjon gjør f.eks. at man kan unngå store kostnader til et nytt og større vanninnlegg og sterkt reduserte eller eliminerte vannskader. Tar man med alle de andre fordelene, som alle fordelene for miljøet, så bør valget være enda enklere. Men det går definitivt i riktig retning og tiden jobber for oss. Det gjelder både for regelverk, miljø og den generelle markeds- og bransjeinteressen. Så den største veksten vil nok gå mer og mer over på lavtrykk vanntåke, fastholder Thømt.

- Referanseprosjekter er viktig, hvilke referanser er vesentlig å nevne?

- Vi har en veldig lang referanseliste fra stort sett hele verden, så her blir det vanskelig med et kort svar. Det er prosjekter innen alle forskjellige typer bygg som f.eks. leiligheter, kontorer, hoteller, kjøpesentre, sykehus og sykehjem, museum, skoler og universitet m.fl. Når det gjelder kulturarv og verneverdige bygg så er det f.eks. kirker, museum, historiske bygg, arkiv og teater. I tillegg til dette er vi også spesialisert innen industri, infrastruktur, datasentre og spesielle objekter, og har mange referanseprosjekter også inne disse områdene, sier han videre.  

- Du nevner spesielle objekter. Hva kan dere gjøre når objektet er plassert på et sted uten tilgang på vann, og kanskje uten strøm?

- Vi har egne, helt eller nærmest autonome, løsninger for det med sylindre med vann som trykksettes med nitrogen. Dette er en pålitelig og kostnadseffektiv løsning for spesiell objekter. Så også her kan vi bistå med en veldig god løsning. Har hørt interne rykter om at en FM-godkjenning er rett rundt hjørnet, så får vi se hvor lang tid det tar før den er på plass.

Bildet: SAS – Stand Alone System, hvor FM godkjenning er nært forestående

- Hvorfor har ikke VID jobbet mer i Norge på et tidligere tidspunkt?

- Vi har et slagord som sier; «Protecting the World, One Excellent Project at the Time». Så det handler om å gi de prosjektene vi jobber med 100 % support. Da må vi balansere kapasitet opp mot å levere den beste kundeopplevelsen. I dag er vi organisert med flere personer og flere spesialister til å håndtere flere markeder og prosjekter. Da er det naturlig å trappe opp aktivitetsnivået i Norge, mener han.

- Hva med kurs og opplæring for de som skal jobbe med VID-produktene?

- Det tilpasser vi til det nivået vår partner eller kunde befinner seg på. Uansett nivå så har vi unike lokaler og kompetanse til å gjennomføre alt i fra større seminarer hvor det gjennomføres praktiske branntester, ha opplæring for mindre grupper eller nye partnere, til å gjennomføre opplæringen ute hos partnere og kundene. 

- Hvordan løser dere logistikk og distribusjon i vårt langstrakte land?

- Vi er et kostnadsfokusert og -effektivt selskap som produserer alle våre produkter relatert til konkrete prosjekter. Det å masseprodusere og lagerlegge denne type produkter ville medført enormt mange varianter, store kostnader for produksjonsmateriell og lagerhold, og med det unødvendig høye priser. Så vår måte å jobbe på, med å være tidlig inne i prosjektene og følge prosjektene tett, har vist seg å være den beste måten for alle parter. 

- Når det gjelder distribusjon så er ikke Norge det vi forbinder med et problematisk land. Der har vi eksempler fra andre verdensdeler som nok ville overgått selv de mest avsigliggende steder i Norge, sier Anders Thømt, leder for forretningsutviklingen av VID Firekill i Norge og Sverige, avslutningsvis.

Bildet: Anders Thømt, leder for forretningsutviklingen av VID Firekill i Norge og Sverige

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår