Wavin introduserer TreeTank

 
Wavin introduserer TreeTank
Trerøtter på avveie er en utfordring for å få flere trær i norske bymiljøer. Ulike løsninger på problemet blir nå testet ut i et pilotprosjekt i Danmark. Overvannskassetter fra Wavin skal gi et godt og trygt vekstmiljø for trerøttene.

Når trærne vokser i bymiljøet, oppstår det ofte skader på asfalt og overflatebelegning og trær blir av den grunn ofte valgt bort.

Nyttige effekter 

- Det er synd at vi ikke har fått integrert flere trær i bybildet i norske byer, da det gir så mange positive sidegevinster. Nå blir det heldigvis fokusert mer på trærnes nyttige effekter, blant annet gjennom FN-kampanjen «Trees in Cities» som satser sterkt på å få plantet flere trær i byene, sier Vidar Handal, produktsjef for overvannsløsninger hos Wavin.
 
Wavin har nylig utviklet en ny løsning for å løse utfordringer ved å integrere trær på en optimal måte. Den heter TreeTank og er en kassettløsning som gir treet mulighet til å vokse i et avgrenset, men stort nok område uten å ødelegge andre deler av infrastrukturen.

Derfor er trær viktige

Ifølge Vidar Handal gir det god mening at trær blir mer populære og nå inngår i flere og flere byprosjekter. Grønne oaser i byene gir nemlig en rekke fordeler både for miljø og bærekraft.
 
- Trær har en kjølende effekt på styrbyer, der den naturlige avkjølingen generelt er mindre enn ute på landet. Samtidig binder trærne også en del CO2 og andre skadelige partikler og frigjør oksygen. Et tre kan faktisk absorbere 150 kg karbondioksid i året.
 
- Dessuten sikrer trærne i byene god avvanning når det er overskudd av vann. I Norge har vi generelt for mye vann i byene og der kan TreeTank-kassettene fungere som et vannreservoar i perioder med mye nedbør. Samtidig fordamper et tre opptil 500 liter vann i døgnet, og det sier seg selv at det også kan avhjelpe overvannsproblemer i byene hvis man har mange nok grønne oaser. Trær i byene bidrar også til psykisk velvære hos innbyggerne og gir renoveringsprosjekter en arkitektonisk innramming, sier Vidar Handal.
 
Rask installasjon og enkel rørføring

Norsk Wavin har store forventninger til utbredelsen av TreeTank i Norge og resten av Nord-Europa, og Vidar Handal har tro på at Wavins produkt vil ta opp kampen med andre kassettløsninger på markedet. Det skyldes hovedsakelig to unike egenskaper.
 
- Først og fremst går arbeidet med TreeTank raskere fordi kassettene er enkle å montere, men like viktig er det at det går raskere å fylle TreeTank med jord enn andre løsninger på markedet. Det gir en kortere anleggsperiode, noe som er viktig i bymiljøer der butikker og andre virksomheter taper omsetning så lenge anleggsarbeidet pågår. I TreeTank legges det også dreneringsrør som fungerer som vanningssystem. Rørene infiltrerer og forsinker vannet og lar det sive ut til trerøttene over tid. I ekstreme tørkeperioder kan de enkelt etterfylles ved hjelp av tankbiler. Når rørene ikke er fylt med vann, sirkulerer oksygenet i rørene og ned til røttene, sier Handal.
 
- Til slutt kan man, takket være kassettenes størrelse, føre rør i jorden som i en tradisjonell anleggsprosess. Man kan føre eksisterende eller nye rør inn gjennom TreeTank-en. Det gir en rekke fordeler og stor fleksibilitet under både prosjekteringen og anleggsarbeidet, fordi entreprenører og byggherrer ikke trenger å bruke unødvendige ressurser på å lage rørføringer, poengterer Vidar Handal.

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår