- Har du husket den årlige helsesjekken av varmeanlegget ditt?

 
- Har du husket den årlige helsesjekken av varmeanlegget ditt?Illustrasjonsbilde. Lukket energianlegg. Foto: Kompa AS
FAGARTIKKEL: - På samme måte som en blodprøve hos legen, kan en vannbehandlingskontroll fortelle oss om vannkvaliteten er innenfor de verdiene vi ønsker oss.

Av Maria Råken, Seniorrådgiver / Fagansvarlig i Kompa AS (bildet)

- Når vi snakker om vannkvaliteten i varme- og kjøleanlegg, er begrepet "dødt vann" noe vi ofte hører. Dødt vann er vann uten luft, noe som forhindrer uønskede reaksjoner som kan føre til korrosjon og bakterievekst.

Ikke dødt allikevel

Ideelt sett ønsker vi dødt vann i anlegget, men tvert imot er det vanligvis mye aktivitet i det vannet som sirkulerer gjennom bygningene våre. Derfor er det viktig å ikke glemme den årlige helsesjekken!

Hjertet i systemet

Et lukket energianlegg kan på mange måter sammenliknes med kroppens kretsløp. Hjertet er pumpen som sørger for sirkulasjon og at systemet fungerer optimalt. For å ivareta anleggets helse og levetid er det, på samme måte som med kroppen, avgjørende å ta vare på komponentene og drifte anlegget effektivt.

Årlig helsesjekk

Kompa har gjennomført årlige helsesjekker av varme- og kjøleanlegg over hele landet, og resultatene viser at kun 51 % har en serviceavtale for ekspansjonssystemet.  Dette er alarmerende tall når vi vet at service og kontroll av ekspansjonssystemet er avgjørende for å opprettholde stabilt trykk og hindre tilførsel av luft som gir liv til de uønskede prosessene.

"Men bygget er jo ikke så gammelt"

Moderne bygninger har i dag mer avanserte og sofistikerte komponenter enn tidligere. Akkurat som en splitter ny bil som blir vasket, polert og tatt med til service, er hver eneste komponent i anlegget avhengig av riktig oppfølging. Det faktum at anlegget er nytt, bør derfor være et insentiv for å jevnlig kontrollere både vannkvaliteten og komponentene.

Hva sier veilederen?

Den nye nasjonale veilederen for vannbehandling anbefaler årlig kontroll av vannkvaliteten i alle lukkede energianlegg.

På samme måte som en blodprøve hos legen, kan en vannbehandlingskontroll fortelle oss om vannkvaliteten er innenfor de verdiene vi ønsker oss, og hvilke tiltak som eventuelt bør iverksettes. Hvis det går for lang tid mellom helsesjekkene, kan disse tiltakene fort bli mer omfattende enn vi så for oss.

"Vannkvaliteten gikk fra god til dårlig - mye raskere enn vi trodde"

Den årlige sjekken er viktig, men det er enda viktigere å faktisk gjennomføre de anbefalte tiltakene.

Vi har en eiendomsaktør som gjorde inspeksjon av alle anleggene sine. Under inspeksjonen ble det oppdaget behov for noen justeringer, men på grunn av budsjettforhandlinger og andre arbeidsoppgaver ble tiltakene utsatt. Dessverre, en sesong senere, hadde vannkvaliteten blitt betydelig forverret, og nå sto de ovenfor større og dyrere tiltak. I dag er denne eiendomsaktøren på god vei mot bedre vannkvalitet. De ønsker å oppmuntre andre anleggseiere som kanskje kan befinne seg i samme situasjon:

Vårt mål er å drifte anleggene våre både energieffektivt og økonomisk. Ved å følge opp og implementere tiltak raskt, vil vi uten tvil oppnå de beste resultatene for både energiregnskapet og totalregnskapet.

Les mer om vannbehandling og våre øvrige fagområder her:

 

 

 

  
comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår