Hvor macho er din arbeidsplass?

 
Hvor macho er din arbeidsplass?Illustrasjonsbilde: Getty Images
SVERIGE: Byggelederne lanserer machometeret – et nettbasert verktøy for å ta tempen på bedriftskulturen.

– Dessverre er det fortsatt mer machokultur i samfunnsbygging enn vi som bransje har råd til, sier styreleder Jeanet Corvinius i Byggcheferna, til Byggvarlden.se

Starten på dialog

Machometeret er en nettbasert selvtest som er tilgjengelig for alle. Testen gir en idé om hvordan de ansatte i en organisasjon opplever arbeidsklimaet og kan sees på som et verktøy for å starte en dialog i egen arbeidsgruppe.
– Vi ønsket å finne en leken måte som gjør at flere får øynene opp for hva machokultur kan være. Å ta macho-tempen på din egen arbeidsplass er raskt og enkelt. Siden Byggeledernes oppdrag er å jobbe for en mer inkluderende bransje, håper vi fremfor alt at ledere, både medlemmer og andre i vår bransje, vil bruke det til å starte en dialog om machokultur på egen arbeidsplass, sier Jeanet Corvinius.
Ifølge Jeanet Corvinius opplever mange i bransjen machokultur som et problem.
– Det er dessverre for mye machokultur i samfunnsbygging, men enn vi som bransje har råd til.

I feil retning

Ifølge Byggeledernes siste undersøkelse (Machoindex 2022) oppfatter halvparten av alle ledere i samfunnsbygging at det er en machokultur. Dette er fire prosentpoeng dårligere sammenlignet med målingen som ble gjort våren 2020. Under pandemien har utviklingen gått enda lenger i feil retning.
Machokultur kan manifestere seg på flere forskjellige måter.
– Det desidert største problemet er de diskriminerende vitsene. Ifølge sju av ti ledere tulles det om etnisitet, seksuell legning og «hvordan kvinner har det». Hvis vi bare kan lære å tulle så alle kan le, ville vi umiddelbart fått et mye mer inkluderende og anstendig arbeidsmiljø, sier Jeanet Corvinius. 
Andre uttrykk for machokultur handler om å ikke vise svakhet og om styrke og utholdenhet. Mange av spørsmålene i selvtesten handler om aksept av å vise følelser og be om hjelp i arbeidshverdagen.

Mer inkluderende kultur

– Jeg tror alle tiltak som bidrar til at folk blir mer bevisste på machokultur kan være med på å skape en hyggeligere, sunnere, tryggere og mer inkluderende kultur i hele bransjen. De fleste ønsker ikke å være frekke eller diskriminerende, men kan trenge hjelp til å se utover sin egen norm for å lykkes i praksis.
Byggeledernes håp er at Machometeret skal bli like populært for ledere som for eksempel Samtaleboksen på Stoppamachokulturen.nu har vært, og at det skal fungere som et lekent verktøy for å få i gang dialog i egen arbeidsgruppe.

Se testen her >>

KILDE: Byggvärlden

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår