Ivaretar strenge sikkerhetskrav

 
Ivaretar strenge sikkerhetskravBildet: – Kontrakten med Statsbygg er en av de fem største vi har hatt ansvaret for de ti siste årene. Elektrokontrakten var størst, og ventilasjons- og rørleggerarbeidene samlet av omtrent samme omfang, sier prosjektsjef Kenneth Heimdal, arbeidsleder Magnus Skjærstad (IKT leveranser) og avdelingsleder IKT Trond Semmerud (Oslo Service) i Caverion.
Det nye Nasjonalmuseet er et komplekst bygg med strenge krav til sikkerhet. Statsbygg har vært byggherre mens Caverion har hatt det totaltekniske ansvaret for elektro-, ventilasjon- og rørarbeid.

– På elektro har vi hatt ansvaret for sterk- og svakstrøm inkludert IKT- leveransene. Det er strukket over 700 000 meter med høyhastighets kobber- og fiberkabler fra Lanse.

Caverion signerte kontrakten med Statsbygg i desember 2016 med oppstart på byggeplass april 2017.Prosjektsjef Kenneth Heimdal, arbeidsleder Magnus Skjærstad (IKT leveranser) og avdelingsleder IKT Trond Semmerud (Oslo Service) i Caverion, sier at det ble en omfattende kontrakt med Statsbygg som inkluderer tre fagområder.
– Våre arbeider ble formelt avsluttet 1. kvartal i år, men det gjenso en del arbeider frem til åpningsdato. Kontrakten med Statsbygg er en av de fem største vi har hatt ansvaret for de ti siste årene. Elektrokontrakten var størst, og ventilasjons- og rørleggerarbeidene samlet av omtrent samme omfang. For Statsbygg var den totale kostnadsrammen for byggeprosjektet på 6,1 milliarder kroner.

Komplekst bygg

Det nye Nasjonalmuseet er et komplekst bygg med strenge krav til sikkerhet. Elektrokontrakten omfattet brannvarslingsanlegg, IKT-kabling og IKT-utstyr, skap og rack. På elkraft er det levert UPS’er, batteripakker, el-tavler, forsyningssystemer, all lyskabling, stikkontakter, brytere, lysstyring og datahall med kjøling.
– Vi har hatt ansvaret for sterk- og svakstrøm inkludert IKT leveransene. Det innbefatter all grunninfrastruktur eksklusiv programmering. Frem til høsten 2021 var vi sammenhengende på byggeplass da samfunnet på nytt ble koronanedstengt. Det bidro til noen forsinkelser for alle involverte aktører inkludert oss, sier Heimdal, Skjærstad og Semmerud. 

Omfattende planlegging

Kabling av elektriske komponenter og IKT-utstyr krevde god planlegging, utførelse og logistikkhåndtering. På Nasjonalmuseet var det utfordringer med å få utstyret inn på byggeplass. Statsbygg etablerte fire mottaksplasser der utstyr ble levert av leverandører til avtalt tid. 
– Vi hadde egne fremdriftsplaner (tidsvinduer) to uker frem i tid med hensyn til materiellbehov. Her hadde vi et nært samarbeid med Solar og Lanse som hadde produkt- og leveranseansvaret, sier Heimdal, Skjærstad og Semmerud.

Øker sikkerheten

Avanserte data- og kommunikasjonsløsninger fra Lanse er med på å øke sikkerheten i det nye Nasjonalmuseet. Til sammen er det strukket 700 000 meter Kat. 6A skjermet kabel og fiberkabel i tillegg til 9550 Kat.6A uttak, 7812 fibertermineringer og 184 fordelere. Kablene er lagt forsvarlig på kabelbro med riktig avstand fra sterkstrøm og støykilder. 
– Kategori 6A skjermede kabler og fiberkabler fra NCS Norwegian Cabling System med 10Gbit overføringshastighet. Det ivaretar de høyeste sikkerhets- og skjermingskrav til det nye Nasjonalmuseet, sier Heimdal, Skjærstad og Semmerud. De legger til at Caverion har samarbeidet med Lanse i flere store prosjekter. 
– Det er en trygghet å samarbeide med en leverandør som har ryggrad til å bli med oss i tykt og tynt.

All infrastruktur

Leveransen fra Lanse har bestått av all infrastruktur til Nasjonalmuseet (hardware), fiber- og kobberkabling, rack i datasentre og strøm til rack med styrbare PDU (Power Distribution Unit). Det er også installert løsninger for å kringkaste fjernsynsopptak og tilkobling til studiobiler. 
– I dette prosjektet ble det laget spesialtilpassede løsninger og tilkoblingsbokser fra NCS. For oss har det vært en spennende installasjon og føyer seg inn i rekken av mange spennende oppdrag sammen med Caverion siden 1990, sier salgs- og markedsansvarlig Espen Jørgensen i Lanse AS.

Krevende kunde

– Statsbygg er en krevende kunde og i dette prosjektet har det vært 30 sidestilte entreprenører som daglig har hatt dialog med byggherren. Noen gnisninger har det vært underveis, men Statsbygg har klart å ro i land prosjektet på en ryddig måte. Riktig kompetanse på rett sted gjorde det mulig å etterleve byggherrens krav. Vi har enorm respekt for Statsbygg og dialogen mellom dem og oss har vært god, understreker de.

Ryddig prosess

– På det meste har over 200 montører fra Caverion Elektro vært involvert i arbeidene, og i tillegg ytterligere 100 på ventilasjons- og rørarbeider. På ukesbasis ble det tilført 600 nye tegningsunderlag. Endringene var omfattende og krevde god faglig håndtering, sier Heimdal, Skjærstad og Semmerud.

De forteller at bruttoarealet på Nasjonalmuseet er på 55 000 kvm. Med teknisk mellometasje på 12 000 kvm er det samlede gulvarealet på 70 000 kvm.

– Det er mange som har satt sine fingeravtrykk i et av Norges mest ikoniske bygg i moderne tid. Nasjonalmuseet er et forbildeprosjekt i FutureBuilt hvor målet er å redusere klimagassutslippene kraftig. Statsbyggs klimagassrapport viser at utslippene i byggeperioden ble redusert med 47,6 prosent. Energiforbruket var så lavt at det kvalifiserte til passivhus.

Ingen rom er likt utformet

Nasjonalmuseet har til sammen 1176 rom med ulik utforming. – Arkitektens primære oppgave er å designe et estetisk og flott bygg. På Nasjonalmuseet er alle installasjoner og tekniske løsninger skjult bak vegger og systemhimlinger. Elektroarbeidene har vært krevende fordi 80-90 prosent av montasjen er utført fem meter over bakken. I tillegg er all teknikk spredd i sjakter(siloer) fra en teknisk mellometasje i bygget. Som teknisk entreprenør er vi opptatt av praktiske løsninger mens arkitekt av estetikk. Når det er sagt, har det blitt et flott utstillingsvindu for våre nasjonalskatter, sier Heimdal, Skjærstad og Semmerud til slutt. 

Bildet: Fra teknisk rom ved det nye Nasjonalmuseet

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår