Nå øker konkursene

 
Nå øker konkurseneIllustrasjonsbilde
De lave konkurstallene fra pandemien er over. Hele 2281 ansatte har mistet jobben som følge av konkurser hittil i år.

I årets første kvartal har konkurser og tvangsavviklinger økt samlet med 18,9 prosent i forhold til samme periode i fjor. Dun & Bradstreet venter ytterligere konkursøkninger utover våren.

I første kvartal gikk 941 bedrifter gikk konkurs og 254 bedrifter ble tvangsavviklet av myndighetene. Dette gir en samlet økning på 18,9 prosent sammenlignet med første kvartal i fjor. For mars er den samlede økningen på 9,6 prosent. Dette viser konkursstatstikken til data- og analyseselskapet Dun & Bradstreet (tidligere Bisnode).

- Kan bli verre

– Selv om norsk økonomi går godt, ser vi at antallet konkurser nå øker måned for måned. Spesielt energikrevende virksomheter er svært utsatt nå, og hittil i år er det en økning på 30 prosent i konkursene i industrien, selv om det har bedret seg siste måned. Framover vil nok også transportsektoren kunne få problemer med de skyhøye drivstoffprisene, men det vil nok ta noen måneder før dette synes i konkursstatistikken, forklarer analytiker Brit Elise Melhus i Dun & Bradstreet. Hun legger til at konkursene ikke er spesielt høye hvis vi sammenligner med nivået før pandemien, men at det snart kan bli verre.

– Totalt 2,4 milliarder kroner i utsatte skatter og avgifter forfaller snart. Bedriftene må betale dette på toppen av de ordinære innbetalingene for moms og arbeidsgiveravgift. Sammen med økningen i innkjøpspriser, strømpriser og drivstoffpriser er nok mange virksomheter utsatt nå, og etter hvert merkes også renteøkningene, sier hun.

Stor økning innen Bygg og anlegg

Høyere innkjøpspriser for materialer merkes nok spesielt godt innen Bygg og anlegg. Denne bransjen har normalt flest konkurser og tvangsavviklinger og hittil i år har 378 virksomheter gått over ende. Det er 24,3 prosent over første kvartal i fjor. Innen Tjenesteyting øker konkurser og tvangsavviklinger med 34,1 prosent, mens Hotell- og restaurantbransjen opplever en økning på 4,8 prosent. Det er mer enn under pandemien som plaget bransjen på samme tid i fjor.

Nordland og Vestfold Telemark med størst økning

Etter første kvartal opplever Nordland en økning i konkurser og tvangsavviklinger på hele 72,7 prosent, sammenlignet med første kvartal i fjor. Vestfold og Telemark øker med 42,3 prosent. Men også Møre og Romsdal med en økning på 36,1, Innlandet med 28,3, Viken med 27,8 og Oslo med 22,2, opplever store økninger i konkurser sammenlignet med første kvartal i fjor.

Bransjeoversikt per 1. kvartal 2022:

   

 

 

 

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår