Ny nasjonal veileder er et faktum

 
Ny nasjonal veileder er et faktumIllustrasjonsbilde
Standard Norge har nå publisert den nye nasjonale veilederen for vannbehandling i lukkede varme- og kjøleanlegg.

- Veiledning til NS-EN 12828:2012+A1:2014 — Vannbehandling i lukkede energianlegger basert på de seneste bransjestandarder innenfor vannbehandling samt mangeårig erfaring fra en samlet VVS bransje. Den gir teoretiske forklaringer til-, og praktiske anbefalinger for prosjektering, drift og vedlikehold av lukkede varme- og kjøleanlegg, skriver rådgivningsselskapet Kompa AS i en pressemelding.

Et samarbeidsprosjekt

Den nasjonale veilederen for vannbehandling i lukkede varme- og kjøleanlegg er utarbeidet etter anmodning fra Standard Norges komitè for Bygningers varme- og kjøleanlegg (SN/K 33) Målet har vært å lage en veileder som forenkler prosessen med å prosjektere, installere og drifte energieffektive løsninger for lukkede energianlegg.

Bildet: Fra venstre: Torstein Hofvind Solhaug, Van Ha Doan og Maria Råken

En objektiv og uavhengig tilnærming

Fra det produkt- og leverandøruavhengige rådgivningsselskapet Kompa AS har fagekspertene Maria Råken og Van Ha Doan har vært engasjert som prosjektledere i arbeidet med å utforme veilederen. Sammen med Torstein Hofvind Solhaug fra Zidjemans Consult AS har deres kunnskap og erfaring vært avgjørende for å skape en nyttig og lettfattelig veileder hele bransjen kan stille seg bak.
 
Les mer om arbeidet bak den nye nasjonale veilederen på Kompa sine FoU side
 
Målgruppe og forventninger til veilederen

Målgruppen for veilederen er særlig de som drifter, planlegger og prosjekterer lukkede energianlegg i næringsbygg, men den er også egnet mot andre bygningskategorier.

Veilederen vil være et verdifullt verktøy for alle som arbeider med varme- og kjøleanlegg, inkludert VVS-aktører, rådgivere, entreprenører, byggforvaltere og driftsansvarlige, men egner seg spesielt godt for VVS-aktører, rådgivere, entreprenører, byggforvaltere og driftsansvarlige som ønsker å øke levetiden på anleggene sine, redusere energiforbruket ved anleggene og dermed også redusere driftskostnadene forbundet med disse. 

Ved å følge veilederens anbefalinger kan man nemlig forlenge anleggenes levetid, redusere energiforbruket og driftskostnadene, og minimere risikoen for korrosjon og sikre kostnadseffektiv drift.

Aktuelle standarder og innhold

Veilederen er utarbeidet som et samlende dokument basert på arbeidet Standard Norge har lagt ned i den kommende europeiske standarden PrEN17671 og revidering av EN14336 og EN12828.

Brukere av veilederen får en teoretisk innføring i prosesser som kan oppstå og medføre korrosjon samt beleggdannelse i lukkede varme- og kjøleanlegg. Videre gir veilederen en komplett oversikt over komponenter som bør inngå i et komplett vannbehandlingsprogram, med beskrivelser av tilgjengelig metodikk. Veilederen gir også informasjon om oppfølging av væskekvalitet, kjemisk og mekanisk rens av anlegget, kontrollrutiner og mer.

Bidragsytere

Veilederen er faglig støttet, kvalitetssikret og finansiert av flere aktører i bransjen, inkludert VVS Norge AS, Canes AS, ABK Qviller AS, Roth Norge AS, Kompa AS, Armaturjonsson AS, Lime Vannteknologi og Norsk Fjernvarme.

I tillegg har flere anerkjente aktører i bransjen bidratt sterkt i utformingen av veilederen, som IMI Hydronic Engineering ved Rune Nordstrøm, Eptec ved Ulf Larsen, Enwa AS ved Henrik Rosenquist, ABK-Qviller ved Jan Raanes, Canes ved Ove Gudding, Niprox ved Trond-Atle Asphjell og Lime Vannteknologi ved Robert Hagen.

Introduksjonskurs og ytterligere informasjon

Veilederen representerer en viktig milepæl i arbeidet med å sikre bærekraftige og energieffektive løsninger for varme- og kjøleanlegg i Norge. Den bidrar til å styrke bransjens kunnskap og praksis innen fagområdet og fremmer driftsforbedringer og energibesparelser, noe som er positivt for både klima og miljø.

- Hos Kompa kan du melde deg på gratis webinar med introduksjon til de nye anbefalingene i den nasjonale veilederen. Kurset holdes av Van Ha Doan, som i tillegg til å jobbe som spesialrådgiver hos Kompa også er en av prosjektlederne og forfatterne bak den nye veilederen for vannbehandling, skriver Kompa videre i pressemeldingen.

Fordeler ved å følge anbefalingene

Følger man veilederen, vil man kunne minimere risikoen for korrosjon og sikre kostnadseffektiv drift. Man vil også kunne øke levetiden på anleggene, som igjen vil føre til redusert energiforbruk og mindre driftskostnader. Med tanke på dagens fokus på energieffektivitet og miljøvennlige løsninger, vil denne veilederen være et viktig verktøy for å sikre bærekraftige løsninger.

- Inspektor er Kompas verktøy for å sjekke tilstanden til væsken ved lukkede varme- og kjøleanlegg. Ved å kartlegge anlegget med Inspektor kan du sjekke om ditt anlegg følger anbefalingene til den nye nasjonale veilederen, skriver Kompa avslutningsvis i pressemeldingen.

Introduksjonskurs tirsdag 26.04.2023

Gå til påmelding

Introduksjonskurs tirsdag 9.05.2023

Gå til påmelding

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår