Slik bygges fiskeoppdrett på land med PE

 
Slik bygges fiskeoppdrett på land med PEBildet: Grunnlegger og daglig leder Nils-Per Sjåstad i Simona Stadpipe AS.
FAGARTIKKEL: Simona Stadpipe har en spesialitet litt utenom det vanlige. De prosjekterer og bygger tekniske anlegg til fiskeoppdrett – på land.

Av Nils Per Sjaastad

(Nils-Per Sjåstad er daglig leder og grunnlegger av Stadpipe AS. Han er utdannet rørleggermester, og har egenhendig arbeidserfaring fra oppdrettsnæringen. Fra etableringen av Stadpipe AS har han kombinert oppdrettserfaringen med rørleggerfaget)

Simona Stadpipe bygger rørtekniske anlegg for fiskeoppdrett. PE-rør er det viktigste materialet vi bruker når vi bygger lavtrykks prosessanlegg for ulike formål i et oppdrettsanlegg på land. Mer om det tekniske lenger ned.

Først litt om fiskeoppdrett på land:

Det er en bransje i sterk vekst. Fiskeoppdrett er en næring med en betydelig historie her til lands. Det er et veldig stort fokus på miljøvennlig drift i næringen. Landbasert oppdrett er en del av nøkkelen for å komme videre på det. Det er også en viktig faktor for å øke produksjonen av laks og annen fisk globalt. Mat og energi er de to viktigste innsatsfaktorene i menneskers liv og miljøer. Oppdrettsanlegg har vi levd av – og for – siden selskapet ble stiftet for over 25 år siden. I løpet av disse årene har selskapet utviklet seg til å bli en av landets fremste spesialister på avanserte rørsystemer. Vi har en god og erfaren prosjekteringsavdeling som gjør design og prosjektering av slike anlegg fra grunnen. På nyere anlegg der vi står bak har vi sørget for både design, prosjektering og utførelse.

Vi er en bedrift med rundt 50 engasjerte og meget kompetente ansatte. Bedriftens ledere har jobbet seg opp fra gulv og grøft. Det gir mye god detaljinnsikt i hele verdikjeden. Med Stadhavet som nærmeste nabo har vi kampen mot naturkreftene i ryggmargen. Det preger også oss som bedrift. Man må være tålmodig, gripe sjansen når den er der og levere kvalitet i alt man gjør.

Nils-Per Sjaastad i Simona Stadpipe.

Nils-Per Sjaastad i Simona Stadpipe.

Det er mye snakk om oppdrettsanlegg på land for tiden. Mange tror fiskeoppdrett på land er noe nytt som kommer nå. Men faktum er at anlegg på land alltid har vært en del av fiskeoppdrett. Da i form av lukkede anlegg der rogn blir til larver og yngel, og vokser seg til smolt som settes i merder i sjøen så snart de når en viss størrelse.

Slike anlegg for settefiskproduksjon har vi alltid jobbet med. Det nye nå er større landbaserte anlegg der smolten vokser seg større før utsett (s.k postsmolt), eller der fisken vokser seg helt opp til slakteklar vekt uten å forlate anlegget.

RAS - resirkulerende akvakultursystem

De senere årene har vi fått være med på bygging av resirkulerende akvakultursystem (RAS). Dette er lukkede anlegg der vannet resirkuleres, biofiltreres og gjenbrukes. Slike RAS-anlegg kan skaleres opp, og gjør det mulig å bygge større anlegg for produksjon av postsmolt eller slakteklar fisk.

Dette er et stort marked, både i Norge og internasjonalt. Mange prosjekter er planlagt. Akkurat nå er det en litt "humpete vei". Kostnadene stiger betydelig, og det tar lengre tid å få finansiert store prosjekter. Den siste utviklingen i energikostnader gjør det ikke akkurat enklere å finansiere nye prosjekter.

I bransjen, og tildels i allmennheten, snakkes det mye om Norges største anlegg i denne sektoren: Hima Seafoods nye anlegg på Rjukan, som skal produsere 9 000 tonn slakteklar ørret pr år. Anlegget er under planlegging, og vi fikk på sensommeren kontrakten på design og utførelse av anlegget for Hima.

hima-seafood-rjukan

Hima Seafoods anlegg på Rjukan blir Norges største fiskeoppdrettsanlegg på land. (Ill: Hima Seafood)

Fredrikstad Seafoods har Norges hittil eneste landbaserte anlegg for oppdrett av laks ved Fredrikstad, og Salmon Evolution satte sist sommer ut den første smolten et slikt anlegg på Indre Harøy ved Molde.

Landbasert fiskeoppdrett er en sektor der det til nå har foregått mye mer i Norge enn internasjonalt. Men dette er i ferd med å snu, og vi ser en trend der norske aktører ønsker å bygge anlegg utenlands, nærmere markedene. Den meste aktiviteten ser vi nå i USA og Canada og i Asia. Vi er blant annet med på et prosjekt i Miami der vi leverer utstyr til fisketransport.

Fiskeoppdrett med tusenvis av meter PE-rør

Vår oppgave er altså å designe, prosjektere og bygge prosessanlegg for fiskeoppdrett, bestående av flere typer delsystemer:

  • Vann til og fra, som regel koblet til vannforsyningsnett, sjøen eller en vannkilde i nærheten.
  • Energi, med tur-retur til varmepumpe og mellom varmepumpe og kollektorer i sjøvann.
  • PH-justering.
  • Avløpsvann fra kar til renseanlegg.

Produksjon av installasjoner i PE-rør hos Simona Stadpipe. 

Produksjon hos Simona Stadpipe. 

Det blir bygget med et stort spenn i dimensjoner, typisk fra DN25 til DN1400. Det meste av slike prosessanlegg er som regel lavtrykk, med SDR 26 som vanligste trykklasse.

Det hender det brukes noe SDR 17 på vann inn, men i internsirkulasjonen går det mest i i SDR 26.

Rør og ventiler til Salten Smolt

Et av de siste anleggene vi har levert er en installasjon for et settefiskanlegg hos Salten Smolt, ved Skjerstadfjorden vis-a-vis Fauske.

Salten Smolt.

Salten Smolt (over og under).

salten-smolt

Der har vi i Simona Stadpipe AS utført prosjektering og levering av rør og rørdeler, samt prosessrør for nytt settefiskanlegg. Leveransen inkluderer ca 11 800 meter med rør og 900 manuelle ventiler i størrelsene DN32 til DN600.

Anlegget vi designer for Hima Seafoods vil til sammenligning bestå rundt 20 000 meter rør.

En viktig del av prosessanlegg til landbasert oppdrett er biofiltrering, bestående av bakterier som fjerner forurensning. Ellers spiser opp skiten, om man kan si det sånn. Det er standard i et RAS-anlegg, og består i at vannet renner gjennom et basseng med bakterier som står for filtreringen. Vannet går først gjennom et filter som tar større partikler, og deretter biofiltreringen.

Et RAS-anlegg i PE under bygging hos Salten Smolt. Et RAS-anlegg under bygging hos Salten Smolt. 

Et RAS-anlegg i PE under bygging hos Salten Smolt. 

Design og utførelse av prosessanlegg krever en kombinasjon av kunnskap i beregning og konstruksjon, fiskeoppdrett og plastsveising.

Vi har dyktige ingeniører og tekniske tegnere på laget. Selv har jeg bakgrunn fra oppdrett og rørlegging. Litt av vår styrke er at vi vet hva oppdrettere trenger, gjennom erfaringer i ryggmargen som du ikke kan få på skolen. Sammen er vi et veldig godt team. 

PE-sveis og standard

Vi sveiser med flere metoder:

  • Ekstrudering
  • Elektromuffer
  • Speilsveis

Anlegg på land designes og utføres etter oppdrettsstandarden NS-EN 9416, som gjelder både som standard og forskrift under Plan- og bygningsloven. Standarden regulerer hvordan ting skal gjøres på landbaserte oppdrettsanlegg. Standarden NS-EN 9415 regulerer oppdrett i sjø.

Den stiller blant annet opp kriterier på sveising, med minst like strenge krav som på sveis av vannledninger. God kvalitet på PE-rørene er svært viktig. Vi er helt avhengig av godkjente rør, sertifisert for eksempel i henhold til Polymark.

stadpipe-produksjon2

PE-sveising i produksjonen hos Simona Stadpipe AS .

Standarden setter også opp kriterier for sikring mot rømming. Det skal ikke være mulig for fisk å komme ut av slike anlegg, uten at oppdretteren selv vil det.

Stadpipe AS ble etablert for 25 år siden, og har bygget seg opp til å bli en av de sterkeste aktørene på dette området. For litt over to år siden – i juli 2020 – fikk vi SIMONA AG inn på eiersiden. Det tyske selskapet er anerkjent som en av de ledende produsentene og utviklerne innen termoplast. De opererer over hele verden, og tilbyr tekniske løsninger innenfor industri og infrastruktur. 

Simona vil tilføre oss mye kompetanse innen produkter og materialer. I tillegg har de internasjonal tilstedeværelse som gir oss mulighet til å bidra på prosjekter utenfor Norge. Sammen med Simona skal vi utvikle oss videre, og fortsatt være en ledende leverandør av rørsystemer. Dette skal vi få til uten å gå på kompromiss med kvalitet. 

KILDE: RØRBLOGGEN / HALLINGPLAST

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår